Connect with us

ACTUALITATE

INS: 24,74 tone mărfuri au fost încărcate/descărcate în porturile maritime, în primul semestru

Publicat

Mărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat în primul semestru al acestui an 24,74 milioane tone, din care 12,95 milioane tone în trimestrul al doilea, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 15,111 milioane tone mărfuri în primul semestru şi 7,858 milioane tone în trimestrul II.

În primele şase luni a fost înregistrată creştere cu 14,9% la mărfurile descărcate şi cu 0,1% la mărfurile încărcate. Pe căile navigabile creşterea a fost de 0,5% şi s-a datorat evoluţiei pozitive înregistrate de transportul internaţional, creştere cu 6,9% şi de transportul de tranzit, cu 0,2%. Transportul naţional pe căi navigabile interioare a scăzut cu 5,5%.

Porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în cursul semestrului I 2021

Potrivit INS, în transportul portuar maritim, porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în cursul semestrului I 2021 au fost Constanţa, cu o pondere de 94,6% şi Galaţi cu o pondere de 4,1%. În perioada analizată, a fost transportat cu preponderenţă tipul de încărcătură vrac solid şi a însumat 14,074 milioane tone.

În semestrul I 2021, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu următorii parteneri: Rusia (5,604 milioane tone) şi Turcia (4,226 milioane tone). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (1,614 milioane tone) şi Grecia (903.000 tone) au înregistrat cele mai mari volume de mărfuri transportate.

Cantităţi mai însemnate de produse agricole

În perioada menţionată, au fost încărcate cantităţi mai însemnate de produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 63,9%. În ceea ce priveşte descărcările, ponderea a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, respectiv 37,5%.

În portul Constanţa, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate în semestrul I 2021, au fost tot produsele agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 65,8%, în timp ce mărfurile din categoria Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, au deţinut ponderea cea mai mare la produsele descărcate (38,7%).

În context European, datele statistice publicate de către Comisia Europeană – Eurostat, la nivelul semestrului I 2020, prezintă România pe locul al 15-lea între statele membre ale Uniunii Europene care, conform legislaţiei, raportează date privind transportul portuar maritim.

Șase state au înregistrat 69,1% din volumul transportului portuar maritim

Din totalul mărfurilor încărcate şi descărcate în principalele porturi europene (porturi care înregistrează anual mai mult de un milion tone mărfuri încărcate şi descărcate), şase state, respectiv Ţările de Jos, Spania, Italia, Germania, Belgia şi Franţa au înregistrat 69,1% din volumul transportului portuar maritim.

În ceea ce priveşte transportul pe căi navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 52,1%, şi Galaţi cu o pondere de 15,2%, la nivelul semestrului I 2021.

Destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, în proporţie de 45,4%. În primele şase luni ale acestui an, Serbia a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate, cu un nivel de 3,217 milioane tone.

Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantităţi în transport internaţional pe căi navigabile interioare în a fost „Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit” în proporţie de 42,1%.

Transport naţional pe căi navigabile interioare

În transport naţional pe căi navigabile interioare au fost înregistrate cu preponderenţă minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu, în proporţie de 67,6%.

În transport de tranzit pe căi navigabile interioare a predominat acelaşi tip de mărfuri, respectiv minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu în proporţie de 61,9%.

Datele statistice publicate de Eurostat prezintă România pe locul al treilea (valori în tonekilometri) la nivelul semestrului I 2020, între statele membre care, conform legislaţiei, raportează date statistice privind transportul pe căi navigabile interioare. Din punctul de vedere al indicatorului tone transportate, la nivelul semestrului I 2020, România se poziţiona pe locul al cincilea în ierarhie în total mărfuri transportate de către fiecare stat membru raportor.

În perioada ianuarie-iunie 2021, două state membre, respectiv Germania şi Ţările de Jos, însumau 70,3% din volumul total al transportului pe căi navigabile interioare.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Poveste cu săbii și scandal într-un bar din centrul municipiului Botoșani. Doi tineri au fost trimiși în judecată pentru „tentativă la omor”

Publicat

un bărbat de 63 de ani, din vorniceni, a fost

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpaților:

– B.D., în vârstă de 23 de ani, din mun./jud. Botoșani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor”, „tulburarea ordinii și liniștii publice” și „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”;

– M.C.S., în vârstă de 19 ani, și P.D., în vârstă de 42 de ani, ambii din mun./jud….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE. Autoritățile anunță că vor să reducă birocrația

Publicat

eliminarea avizului tehnic de racordare, pe masa anre. autoritățile anunță

Publicitate

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE: Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare la rețelele electrice și de gaze, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu, scrie alba24.ro.

Avizul Tehnic de Racordare (ATR) constituie avizul scris, valabil numai pentru un anumit amplasament, care se…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Echipele CSS Botoșani, în drum spre finalele de MINIVOLEI. Profesor Constantin Nacu: „Vă așteptăm în sala Liceului cu Program Sportiv pentru a susține echipa”

Publicat

echipele css botoșani, în drum spre finalele de minivolei. profesor constantin

Publicitate

Iubitorii de sport din Botoșani sunt așteptați, în acest weekend, în sala Liceului cu Program Sportiv, pentru a susține echipele de Minivolei fete și băieți vor participa la Turneul semifinal de Minivolei după cum urmează:

  • la Botoșani, în sala de sport ”Olimpia”a Liceului cu Program Sportiv va avea loc semifinala Campionatului Național de Minivolei fete, echipă antrenata de doamna profesoară Aluculesei Ana Maria.
  • la Buzău se va desfășura…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cinci note de 10 la matematică la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025. Rata de promovare, pe discipline

Publicat

botoșani: cinci note de 10 la matematică la simularea probelor

Publicitate

Rezultatele obținute de elevii claselor a VIII-a, care au participat la simularea probelor scrise din cadrul Evaluării Naționale – 2025, au fost centralizate de către Ministerul Educației și Cercetării și transmise, de către Inspectoratul Școlar Județean, tuturor unităților de învățământ.

Rata de promovare pe discipline, la nivelul județului Botoșani, sunt următoarele:

  • Limba și literatura română – procent de promovare: 54,51%. Nu sunt…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe