Connect with us

ACTUALITATE

INS: 24,74 tone mărfuri au fost încărcate/descărcate în porturile maritime, în primul semestru

PublicatMărfurile încărcate şi descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat în primul semestru al acestui an 24,74 milioane tone, din care 12,95 milioane tone în trimestrul al doilea, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 15,111 milioane tone mărfuri în primul semestru şi 7,858 milioane tone în trimestrul II.

În primele şase luni a fost înregistrată creştere cu 14,9% la mărfurile descărcate şi cu 0,1% la mărfurile încărcate. Pe căile navigabile creşterea a fost de 0,5% şi s-a datorat evoluţiei pozitive înregistrate de transportul internaţional, creştere cu 6,9% şi de transportul de tranzit, cu 0,2%. Transportul naţional pe căi navigabile interioare a scăzut cu 5,5%.

Porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în cursul semestrului I 2021

Potrivit INS, în transportul portuar maritim, porturile în care a fost desfăşurată cea mai intensă activitate în cursul semestrului I 2021 au fost Constanţa, cu o pondere de 94,6% şi Galaţi cu o pondere de 4,1%. În perioada analizată, a fost transportat cu preponderenţă tipul de încărcătură vrac solid şi a însumat 14,074 milioane tone.

În semestrul I 2021, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate şi descărcate au fost înregistrate în relaţie cu următorii parteneri: Rusia (5,604 milioane tone) şi Turcia (4,226 milioane tone). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (1,614 milioane tone) şi Grecia (903.000 tone) au înregistrat cele mai mari volume de mărfuri transportate.

Cantităţi mai însemnate de produse agricole

În perioada menţionată, au fost încărcate cantităţi mai însemnate de produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 63,9%. În ceea ce priveşte descărcările, ponderea a fost deţinută de cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, respectiv 37,5%.

În portul Constanţa, cele mai însemnate cantităţi de mărfuri încărcate în semestrul I 2021, au fost tot produsele agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit în proporţie de 65,8%, în timp ce mărfurile din categoria Cărbune şi lignit, ţiţei şi gaze naturale, au deţinut ponderea cea mai mare la produsele descărcate (38,7%).

În context European, datele statistice publicate de către Comisia Europeană – Eurostat, la nivelul semestrului I 2020, prezintă România pe locul al 15-lea între statele membre ale Uniunii Europene care, conform legislaţiei, raportează date privind transportul portuar maritim.

Șase state au înregistrat 69,1% din volumul transportului portuar maritim

Din totalul mărfurilor încărcate şi descărcate în principalele porturi europene (porturi care înregistrează anual mai mult de un milion tone mărfuri încărcate şi descărcate), şase state, respectiv Ţările de Jos, Spania, Italia, Germania, Belgia şi Franţa au înregistrat 69,1% din volumul transportului portuar maritim.

În ceea ce priveşte transportul pe căi navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantităţi de mărfuri au fost Constanţa, cu o pondere de 52,1%, şi Galaţi cu o pondere de 15,2%, la nivelul semestrului I 2021.

Destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene

Mărfurile înregistrate în transport internaţional pe căi navigabile interioare, au avut ca destinaţie sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, în proporţie de 45,4%. În primele şase luni ale acestui an, Serbia a deţinut cea mai mare pondere ca origine şi destinaţie a mărfurilor transportate, cu un nivel de 3,217 milioane tone.

Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantităţi în transport internaţional pe căi navigabile interioare în a fost „Produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit” în proporţie de 42,1%.

Transport naţional pe căi navigabile interioare

În transport naţional pe căi navigabile interioare au fost înregistrate cu preponderenţă minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu, în proporţie de 67,6%.

În transport de tranzit pe căi navigabile interioare a predominat acelaşi tip de mărfuri, respectiv minereuri metalifere, produse de minerit, exploatare de carieră, turbă, uraniu, thoriu în proporţie de 61,9%.

Datele statistice publicate de Eurostat prezintă România pe locul al treilea (valori în tonekilometri) la nivelul semestrului I 2020, între statele membre care, conform legislaţiei, raportează date statistice privind transportul pe căi navigabile interioare. Din punctul de vedere al indicatorului tone transportate, la nivelul semestrului I 2020, România se poziţiona pe locul al cincilea în ierarhie în total mărfuri transportate de către fiecare stat membru raportor.

În perioada ianuarie-iunie 2021, două state membre, respectiv Germania şi Ţările de Jos, însumau 70,3% din volumul total al transportului pe căi navigabile interioare.

Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Rareș Bogdan. PNL întinde o mână către USR PLUS pentru refacerea coaliției

Publicat

rares

PNL întinde o mână către USR PLUS, pentru refacerea coaliției, declară prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan. El precizează că discuțiile se vor relua după Congresul USR PLUS. PNL nu va face vreo alianță cu PSD sau cu AUR.

Rareș Bogdan spune la RFI că prima opțiune a PNL este refacerea coaliției cu USR PLUS: „Întindem o mână, fără să exagerăm, către colegii din USR PLUS, dar n-o să venim acum zi de zi să le solicităm asta, pentru că înțelegem că sunt într-o retorică internă de campanie, vom discuta cu domniile lor după data de duminică, atunci când se încheie votul și la USR PLUS, cu noul președinte ales, fie că e domnul Barna, fie că e domnul Cioloș, dar și cu întreaga echipă de acolo și prima noastră opțiune a rămas, rămâne și va rămâne indiscutabil refacerea coaliției cu USR PLUS, pentru a continua ceea ce am început și din păcate s-a gripat puțin în ultima perioadă”.

La precizarea jurnalistului că atât Dan Barna, cât și Dacian Cioloș au declarat răspicat că USR PLUS nu revine în coaliția cu PNL, atâta vreme cât Florin Cîțu e premier, liberalul a răspuns: „Haideți să discutăm cu domniile lor după data de luni, adică exact peste o săptămână și sunt absolut convins că își vor nuanța puțin poziția sau cel puțin se vor așeza la masă, sunt convins că nu vor refuza să stăm la o masă, pentru a relua dialogul și pentru a găsi formula optimă pentru revenirea la guvernare. Noi mai ales acum după ce premierul Cîțu a fost ales președinte al PNL, vă dați seama, deci a fost încărcat și cu forța președintelui de partid, cu forța PNL, nu avem nici un motiv să renunțăm la domnia sa (…). La noi, situația este clară în ceea ce-l privește pe domnul Cîțu, nu dăm nici un pas înapoi. Cred că va trebui să discutăm extrem de serios pe un calendar de reforme, pe un calendar de proiecte”.

Rareș Bogdan susține că PNL nu se va alia cu PSD: „Noi nu vom face vreo alianță cu PSD, lucrurile să fie extrem de clare”.

Întrebat despre afirmația lui Florin Cîțu că va căuta sprijin în Parlament pentru susținerea Guvernului și că va discuta cu toată lumea din Legislativ, Rareș Bogdan a spus: „Nu discutăm deloc, nu vrem nici un fel de colaborare, respingem după model germanic (…), respingem categoric orice fel de aliere, chiar și într-un scop politicianist, mărunt, de tip moțiune de cenzură sau trecerea unei legi, cu cei de la AUR”. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață cu cea mai mare valoare de la al Doilea Război Mondial

Publicat

Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață în 2020 cu cea mai mare valoare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea Oxford, care arată că speranța de viață a bărbaților americani scăzând cu peste doi ani, relatează Reuters.

Speranța de viață a scăzut cu mai mult de șase luni față de 2019 în 22 din cele 29 de țări analizate în cadrul studiului, care a cuprins Europa, Statele Unite și Chile. S-au înregistrat reduceri ale speranței de viață în 27 dintre cele 29 de țări în general.

Universitatea a declarat că majoritatea reducerilor inducatorului în diferite țări ar putea fi legate de decesele cauzate de COVID-19. Până în prezent, au fost raportate aproape 5 milioane de decese cauzate de noul coronavirus.

„Faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare care poate fi atribuit direct COVID-19 arată cât de devastator a fost șocul pentru multe țări”, a declarat Dr. Ridhi Kashyap, co-autor principal al lucrării, publicată în International Journal of Epidemiology.

S-au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață la bărbați decât la femei în majoritatea țărilor, cu cea mai mare scădere la bărbații americani, care și-au văzut speranța de viață scăzând cu 2,2 ani față de 2019.

În general, bărbații au pierdut mai mult de un an în 15 țări, în comparație cu femeile din 11 țări. Situația a șters progresele înregistrate în materie de mortalitate din ultimii 5,6 ani.

În Statele Unite, creșterea mortalității s-a înregistrat în principal în rândul persoanelor de vârstă activă și a celor sub 60 de ani, în timp ce în Europa decesele în rândul persoanelor de peste 60 de ani au contribuit mai mult la creșterea mortalității. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cel mai productiv centru de vaccinare drive-thru din țară se închide din cauza frigului

Publicat

Cel mai productiv centru de vaccinare drive-thru din țară se închide din cauza frigului. Este vorba despre centrul organizat de Primăria Galați în parcarea unui mall. Fluxurile de vaccinare se mută în interiorul patinoarului aflat în apropiere.

Centrul de vaccinare drive-thru din Galați este cel mai productiv din țară. În perioada 9 mai – 26 septembrie, acolo s-au administrat 27.481 de doze de vaccin.

Din cauza temperaturilor în scădere, autoritățile locale au decis să mute centrul de vaccinare în interiorul patinoarului.

Începând de luni, în clădire sunt două fluxuri de vaccinare pentru administrarea serurilor Pfizer și Moderna, programul fiind zilnic între orele 8.00-20.00.

Tot în Galați, Primăria a amenajat două fluxuri de vaccinare pentru Pfizer și unul pentru Johnson & Johnson. Începând de luni, acestea sunt deschise la Sala Sporturilor. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Criza paturilor: două persoane au murit la Craiova în timp ce așteptau un loc la ATI COVID

Publicat

Două persoane au murit noaptea trecută la Craiova în timp ce așteptau eliberarea unui loc în secția ATI COVID a Spitalului Județean. Printre victime este un deținut de la Penitenciarul Craiova.

Persoana care a murit era un deținut de la Penitenciarul Craiova. Acesta a ajuns la spital joi, având simptome COVID. Starea i s-a agravat, dar cadrele medicale nu au reușit să-i găsească un loc la ATI COVID.

Celălalt pacient care a murit duminică este o persoană în vârstă. De asemenea, patru persoane au fost transferate la alte spitale.

În total, 30 de persoane se aflau duminică noaptea la spitalul craiovean în așteptarea unui loc la ATI COVID.

Luni, în izolatorul spitalului mai sunt 24 de persoane care așteaptă eliberarea unui pat la ATI. 13 dintre acestea au foi de internare, dar nu există locuri. În secția ATI COVID sunt 20 de pacienți internați. MEDIAFAX

Citește mai departe