Connect with us

ACTUALITATE

INS: A scăzut câştigul salarial mediu pe ţară. Care sunt sectoarele cu cele mai mari venituri pentru angajaţi

Publicat

bani lei

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost, în februarie, de 4.819 lei, cu 0,4% mai mic decât în luna ianuarie 2019, potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). De asemenea, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.933 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 3 lei (-0,1%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6683 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1728 lei), potrivit unui comunicat INS.

În luna februarie 2019, nivelul câştigului salarial mediu net a înregistrat, în aproape egală măsură, atât scăderi, cât şi creşteri faţă de luna precedentă.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat cu 20,6% în extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 14,9% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale; între 3,5% şi 7,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, activităţi de servicii anexe extracţiei, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi aeriene; între 1,5% şi 3,0% în fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, hoteluri şi restaurante, alte activităţi industriale.

Creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), dar şi de realizările de producţie ori de încasările mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 8,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu 8,1% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, respectiv cu 7,7% în activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe);

– între 1,5% şi 4,0% în cercetare-dezvoltare, construcţii, activităţi de editare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), agricultură, vânătoare şi servicii anexe.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în administraţie publică (+1,6%), respectiv în învăţământ (+1,3%). În sănătate şi asistenţă social, câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-1,3%) comparativ cu luna precedentă.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Ioan Ovidiu Sabău („U” Cluj): A fost o victorie MERITATĂ, muncită și foarte importantă

Publicat

sabau 2 e1679383646898.jpeg

„U” Cluj a obținut o victorie crucială pe teren propriu împotriva celor de la FC Argeș în prima etapă a play-out-ului Superligii de fotbal, iar antrenorul Ioan Ovidiu Sabău consideră că această victorie a fost una meritată.

„Este o victorie meritată, muncită și foarte importantă, dar este devreme să vorbim despre un obiectiv îndeplinit și trebuie să ne pregătim foarte bine și să fim atenți să nu apară accidentări pe parcurs sau jucători suspendați.” – a declarat antrenorul „șepcilor roșii”

Dragoș Sebastian Tescan este jucătorul de care tehnicianul celor de la „U” este cel…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

GALERIE FOTO. Turnul Pompierilor, primele POZE din interior. S-au făcut și primele SELFIEURI. De azi e deschis publicului

Publicat

turnul pompierilor cluj facebook boc 19.jpg

Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca e deschis, oficial, publicului, începând de astăzi, marți, 21 martie. Cel mai nou loc de belvedere din Cluj-Napoca a fost „inaugurat” luni seara chiar de primarul Emil Boc.

Primii care au urcat în Turnul Pompierilor complet renovat sunt cei care au participat luni seara la deschiderea noului obiectiv turistic din Cluj-Napoca. Iar primele poze, cu turnul din interior au fost făcute publice pe pagina de Facebook a primarului Emil Boc.

turnul pompierilor cluj facebook boc (14)


El a urcat pe scări, până în vârf, s-a uitat la exponatele amplasate în interior, echipamente vechi și foarte vechi din muzeul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Miracolul școlar de la Darabani. Cheia succesului fulminant al copiilor localnicilor la olimpiadele de istorie

Publicat

index e1679377828913.webp.webp

Se întâmplă lucruri mirabile în orașul Darabani, cea mai nordică așezare urbană de pe teritoriul României, cunoscut mai ales drept locul de baștină al neurochirurgului Leon Dănăilă. Fost târg prosper până la Al Doilea Război Mondial, Darabaniul a decăzut în perioada comunistă, dar mai ales după 1990, fiind în momentul de față una dintre cele mai sărace comunități din Moldova, relatează Adevărul.

Când vine vorba însă de capacitate intelectuală și de performanță școlară, Darabaniul este o adevărată perlă a nordului.  Elevii dărăbăneni obține rezultate școlare deosebite, inclusiv la olimpiadele școlare, județene și naționale. În momentul de față, Darabaniul este o adevărată pepinieră de olimpici la istorie, reușind…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. 40 de metri cubi de DEȘEURI adunate din Someșul Mic, în zona Podului Porțelanului. Râurile NU sunt TOMBEROANE

Publicat

somes dupa curatenie 3.jpg

După o săptămână de intervenții, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj au finalizat lucrările de întreținere a râului Someșul Mic, în aval de Podul Porțelanului din Cluj-Napoca.

Acum zona este curată și scurgerea apei este asigurată, au anuțat pe pagina de Facebook angajații de la Apele Române Someș-Tisa.

somes inainte de curatenie (1)


somes inainte de curatenie (2)

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe