EVENIMENT
Înscrierile pentru a a doua etapă de vaccinare încep în 15 ianuarie. Cum se face programarea

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat marţi că platforma de programare pentru etapa a doua de vaccinare va fi operaţională începând din data de 15 ianuarie, ora 15.00.
„În ceea ce priveşte modalitatea de programare, platforma va fi gata pe 15 ianuarie, de la ora 3.00 (15,00 – n.r.) se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârstă peste 65 de ani – programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center.
Şi aici, ca noutate, vom avea un număr unic, la nivel naţional – 021 414 44 25. Sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele de 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate de programare se poate face prin direcţia de asistenţă socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor, care pot să-şi facă cont şi să înscrie până la maximum 10 persoane din aceeaşi familie”, a declarat Gheorghiţă la Palatul Victoria.
Potrivit acestuia, în etapa a doua vor intra în acelaşi timp atât persoanele care sunt la grupa de risc pentru forme severe, persoanele cu vârsta peste 65 de ani cu boli cronice, precum şi persoanele care deservesc activităţi esenţiale.
Valeriu Gheorghiţă a mai explicat că programările persoanelor care au peste 65 de ani și ale celor cu boli cronice se pot face individual, prin medicii de familie, prin serviciile de call center, prin direcțiile de asistență socială și prin aparținători.
În cazul persoanelor care deservesc activități esentiale, programarea se face prin angajator, dar beneficiarii pot alege ziua și locul unde vor să se vaccineze.
Peste șase milioane de persoane ar putea să fie vaccinate în etapa a II-a. Din estimările autorităților, doar 50% dintre aceste persoane vor accepta să se vaccineze în perioada următoare.
Pentru persoanele care sunt în evidenţă cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, a mai precizat el, programarea se face „în mod corect, prin medicul de familie”.
„Dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call center, individual, pe pagina web, prin direcţia de asistenţă socială sau prin intermediul aparţinătorilor”, a adăugat Gheorghiţă.
Pentru persoanele care deservesc activităţi esenţiale, programarea se poate face prin angajator şi, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are angajate sau în contract de prestări pentru acele activităţi esenţiale, beneficiarul poate să-şi stabilească, după ce este validat de angajator, ziua şi centrul unde vrea sa meargă să se vaccineze, a mai spus dr. Valeriu Gheorghiţă. Agerpres
EVENIMENT
Mihai Lazăr, motociclistul din Alba lovit de fulger, a decedat. Mesaje din partea comunității moto și a prietenilor

Tânărul motociclist din Pianu, lovit de fulger acum o lună, a decedat joi. Incidentul s-a produs în data de 21 aprilie. Mihai Lazăr, un tânăr de 26 de ani, din localitatea Pianu de Jos, a fost lovit de un fulger în timp ce se afla lângă motocicletă. Motorul nu era în funcțiune, întrucât ar fi rămas fără alimentarea cu combustibil.
Inițial a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost transportat la spital.
”Vă anunțăm cu tristețe ca trupul neînsuflețit al…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Zeci de copii de grădiniță din zona Sebeș au participat la concursul „Mugurii Crucii Roșii”, organizat de Crucea Roșie

Zeci de copii de grădiniță din zona Sebeșului au participat, joi, la concursul de educație pentru sănătate și prim ajutor „Mugurii Crucii Roșii”, organizat de Crucea Roșie Română Filiala Alba.
Competiția destinată preșcolarilor s-a desfășurat la Grădinița cu Program Prelungit nr. 7 Sebeș, structură a Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” Sebeș.
Echipajele, formate din câte 3 copii preșcolari, au trebuit să își demonstreze pregătirea în cadrul unor probe…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Comuna Florești se alătură campaniei „Hai, na!”. Patru puncte de colectare a hainelor

Floreștiul se alătură campaniei „Hai, na!”, o inițiativă dedicată colectării și reutilizării hainelor, menită să reducă risipa. Locuitorii comunei sunt încurajați să doneze hainele pe care nu le mai poartă, dar care pot fi încă de folos altora.
Campania „Hai, na!” ajunge și în Florești. Locuitorii sunt invitați să doneze haine într-un mod responsabil și sustenabil, contribuind la reducerea risipei și sprijinirea celor aflați în nevoie.
„Ne-am…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
FOTO: Amenajări peisagistice, la Sebeș. Lucrări realizate de Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului

Pe parcursul lunii mai, Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a desfășurat lucrări de amenajare a noi spații/zone verzi care să prezinte atât un rol funcțional, cât și estetic la nivelul municipiului.
Este vorba despre parcuri, scuaruri, grădini, aliniamente stradale, amenajări sub forma de rocării/alpinării, ronduri, rabate sau fâșii.
Prin lucrările de amenajare peisagistică se contribuie în mod direct la:
- îmbunătățirea calității aerului la…
Citește mai mult pe Alba24.ro