EVENIMENT
INSOLIT. O broască și un șarpe au făcut pagube de 16 miliarde de dolari
Două specii invazive au făcut pagube de peste 16 miliarde de dolari în întreaga lume, potrivit unui studiu citat de BBC.
Oamenii de știință care au contabilizat pagubele economice provocate de dăunătorii invazivi din întreaga lume au descoperit că două specii sunt responsabile pentru mai multe daune decât oricare alta. Broasca taurină americană și șarpele de copac brun au provocat împreună daune globale de 16,3 miliarde de dolari începând cu 1986.
Pe lângă daunele ecologice, broaștele și șerpii din cele două specii au distrus culturi agricole și au provocat întreruperi costisitoare de energie electrică.
În Scientific Reports, oamenii de știință au anunțat că șarpele brun este responsabil pentru pagube în valoare totală de 10,3 miliarde de dolari, în parte ca urmare a răspândirii necontrolate pe mai multe insule din Pacific.
INSOLIT. O broască și un șarpe au făcut pagube de 16 miliarde de dolari: reptila a fost introdusă accidental de pușcașii marini americani
În Guam, unde reptila a fost introdusă accidental de pușcașii marini americani în secolul trecut, populația actuală de șerpi provoacă întreruperi masive de energie electrică, deoarece se strecoară pe firele electrice. Mai mult de două milioane de șerpi bruni populează micuța insulă din Pacific.
În Europa, explozia numărului de broaște taurine americane a necesitat programe de gestionare costisitoare. Pentru a preveni răspândirea amfibianului, care poate crește până la 30 centimetri în lungime și o jumătate de kilogram, oficialii au fost nevoiți să instaleze garduri scumpe în jurul locurilor de reproducere cunoscute.
Un studiu mai vechi al UE, citat de autori, a arătat că împrejmuirea a doar cinci iazuri pentru a împiedica evadarea amfibienilor a costat oficialii germani 270 000 de euro. Se spune că amfibianul mănâncă aproape orice, inclusiv alte broaște taurine.
INSOLIT. O broască și un șarpe au făcut pagube de 16 miliarde de dolari: altă specie de broască
O altă specie de broască a fost acuzată că a provocat daune economice într-un mod diferit: se crede că prin cântecul de împerechere extrem de puternic s-a ajuns la o scădere a valorii proprietăților în zonele învecinate.
Autorii studiului speră că descoperirile lor vor încuraja oficialii să investească mai mult în controlul dăunătorilor și în alte măsuri de biosecuritate. MEDIAFAX
Sursă foto: BBC / Getty Images
EVENIMENT
Sprijin financiar pentru cultivatorii de legume. Ce sume pot fi accesate prin schema de ajutor de la stat. Condiții

Guvernul va aproba joi, prin hotărâre, schema de ”Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate” în perioada 2025-2027.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în perioada 2025-2027, pentru susținerea producției de legume cultivate în spații protejate.
Sprijinul financiar de ajutor de minimis este de 1,5 euro/mp echivalentul a 1.500 euro/1.000 mp, pentru o suprafață cumulată…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
OPINIE. Marius Moldovan: Până la ce demisie sau destituire va continua sălbăticia de la meciurile ”U”- CFR Cluj?

Nici într-un câine turbat, căzut la pământ și plin de sânge nu îi dai cu piciorul în cap. Totuși asemenea scene s-au întamplat la Cluj când patru tineri oameni (?) i-au dat cu o cărămidă în cap unui jandarm, tatăl a doi copii care a leșinat și a căzut la pământ. Căzut fiind, i-au mai dat cu sete cu piciorul în cap.
S-a întâmplat în anul 2008, iar Poliția și Jandarmeria (de atunci) au reușit identificarea autorilor, urmată de condamnarea la niște ani…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Câți bugetari sunt în România: situația pe ministere. Numărul lor a crescut față de anul trecut

Câți bugetari sunt în România: Numărul bugetarilor a crescut. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în februarie 2025, de 1.311.451. Sunt cu 4.558 mai multe comparativ cu finele anului trecut, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor (MF).
Peste 64% dintre posturile ocupate erau în administraţia publică centrală, respectiv 841.259 (plus 2.936 faţă de decembrie 2024), iar dintre acestea 621.809 erau în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fiecare șofer care achiziționează o mașină rulată speră că aceasta nu va avea defecte ascunse sau un kilometraj dat înapoi. Cu toate acestea, vehiculele cu un istoric curat nu sunt tocmai ușor de găsit. Mai mult, atunci când cumpărați anumite mărci, vă asumați riscuri mai mari – mai ales dacă căutați un model accesibil din clasa premium.
Compania de date auto carVertical a realizat un studiu pentru a afla ce mărci de mașini din România au de obicei un istoric…
Citește mai mult pe Cluj24.ro