EVENIMENT
Inspector în DGITL Sector 1 şi un notar, urmăriţi penal de DNA în dosarul privind fraude cu terenuri ale statului

Procurorii anticorupție investighează penal un inspector din cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (DGITL) din Sectorul 1, numit Florin Bogdan, și un notar public într-un dosar de corupție asociat cu atribuirea ilegală a 24 de terenuri deținute de stat.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de marţi, a mai multor persoane, respectiv:
* persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată şi a participaţiei improprii, şi spălarea banilor, în formă continuată;
* persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată şi a participaţiei improprii, spălarea banilor, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şiuz de fals, în formă continuată;
* persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălarea banilor, în formă continuată, complicitate la fals intelectual în forma participaţiei improprii.
În s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu ziua de marţi, faţă de şapte persoane, printre care şi Florin Bogdan, inspector în cadrul DGITL Sector 1, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Totodată, anchetatorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un notar public, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că efectuează cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014 – 2023, de către mai multe persoane, printre care şi cei menţionaţi, a unor infracţiuni în vederea obţinerii pe nedrept a 24 terenuri aflate în proprietatea statului, situate în sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti.
Trei dintre persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracţional organizat
Trei dintre persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi altele.
„Inculpaţii ar fi identificat iniţial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea şi folosirea unor sentinţe civile judecătoreşti false, datate în anii 1997 – 2000, ar fi pretins în faţa notarilor publici şi a altor instituţii de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune.
Ulterior, aceştia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietăţii şi înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară”, explică anchetatorii.
Sentinţele respective ar fi fost redactate de către inculpaţi pe numele unor persoane cu o situaţie materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor şi cărora li s-ar fi indicat şi ce anume să declare în faţa autorităţilor referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate.
Procurorii anticorupţie susţin că, în unul dintre cazuri, inculpaţii ar fi beneficiat de ajutorul notarului public şi al inspectorului Bogdan Florin, care nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicităţii documentelor puse la dispoziţie.
Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex de spălare a banilor, menţionează DNA.
Trei persoane urmează să fie prezentate Curţii de Apel Bucureşti
„În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuinţe ori clădiri de birouri.
De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcţionează sediul unei secţii de poliţie, pentru al cărei spaţiu se plăteşte chirie şi în prezent unuia dintre inculpaţi.
Profitul obţinut de membrii grupului din tranzacţionarea ulterioară a acelor terenuri depăşeşte suma de 10 milioane de euro”, mai arată procurorii.
Miercuri, primele trei persoane menţionate urmează să fie prezentate Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Agerpres

SUV-urile au devenit printre cele mai căutate mașini din România. Convinși că o asemenea mașină le conferă un statut aparte, prestanță și mai multă „valoare”, românii au devenit clienți fideli pentru asemenea modele. Atunci când prețurile sunt prohibite, sunt bune și SUV-urile mai accesibile. Cele mai ieftine SUV-uri din România, în 2025, costă mai puțin decât Dacia Duster. Au dotări potrivite pentru mulți șoferi, la prețuri accesibile.
În România,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Datoria externă a României a crescut cu 514 milioane euro în primele 3 luni. Care este datoria totală a țării

Datoria externă a României a crescut cu 514 milioane euro, până la peste 205 miliarde euro, în perioada ianuarie-martie, arată datele publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).
„În perioada ianuarie – martie 2025, datoria externă totală a crescut cu 514 milioane euro, până la 205,407 miliarde euro.
În structură: datoria externă pe termen lung a însumat 156,881 miliarde euro la 31 martie 2025 (76,4% din totalul datoriei externe), în creştere faţă de 31…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO Boc, mesaj pentru diaspora: Alegeți, duminică, drumul european, susțineți primarul matematician. Să nu aterizăm la Moscova

Primarul Clujului, Emil Boc, aflat în Grande Place din Bruxelles, a transmis un mesaj pentru românii din diaspora cărora le-a spus să aleagă, duminică, drumul european, și să susțină la alegerile prezidențiale primarul mathematician, pe Nicușor Dan, ”care calculează viitorul cu rațiune și inimă pentru România”.
”Voi sunteți inima României care bate dincolo de granițe. Ați plecat din țară, cu dorul de casă în suflet, dar cu speranța unei vieți mai…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
15 mai: Ziua Medicului Veterinar. Cât de importantă este această profesie, pentru sănătatea animalelor noastre

15 mai: Ziua Medicului Veterinar este sărbătorită în România în fiecare an la această dată. Această zi marchează recunoașterea oficială a profesiei de medic veterinar și a rolului esențial pe care acești specialiști îl au în sănătatea publică, bunăstarea animalelor și protejarea mediului.
Ziua de 15 mai a fost aleasă în memoria înființării Asociației Medicilor Veterinari din România, la 15 mai 1861, în orașul București.
Aceasta a fost una dintre primele…
Citește mai mult pe Alba24.ro