Connect with us

EVENIMENT

Inspector în DGITL Sector 1 şi un notar, urmăriţi penal de DNA în dosarul privind fraude cu terenuri ale statului

Publicat

dna
Arhivă foto

Procurorii anticorupție investighează penal un inspector din cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (DGITL) din Sectorul 1, numit Florin Bogdan, și un notar public într-un dosar de corupție asociat cu atribuirea ilegală a 24 de terenuri deținute de stat.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, AGERPRES, procurorii de la Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând ziua de marţi, a mai multor persoane, respectiv:

* persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată şi a participaţiei improprii, şi spălarea banilor, în formă continuată;

* persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată şi a participaţiei improprii, spălarea banilor, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată şiuz de fals, în formă continuată;

* persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, spălarea banilor, în formă continuată, complicitate la fals intelectual în forma participaţiei improprii.

În s-a mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu ziua de marţi, faţă de şapte persoane, printre care şi Florin Bogdan, inspector în cadrul DGITL Sector 1, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, anchetatorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de un notar public, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţe că efectuează cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014 – 2023, de către mai multe persoane, printre care şi cei menţionaţi, a unor infracţiuni în vederea obţinerii pe nedrept a 24 terenuri aflate în proprietatea statului, situate în sectoarele 1 şi 2 din Bucureşti.

Trei dintre persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracţional organizat

Trei dintre persoanele cercetate ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi altele.

„Inculpaţii ar fi identificat iniţial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea şi folosirea unor sentinţe civile judecătoreşti false, datate în anii 1997 – 2000, ar fi pretins în faţa notarilor publici şi a altor instituţii de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune.

Ulterior, aceştia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietăţii şi înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară”, explică anchetatorii.

Sentinţele respective ar fi fost redactate de către inculpaţi pe numele unor persoane cu o situaţie materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor şi cărora li s-ar fi indicat şi ce anume să declare în faţa autorităţilor referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate.

Procurorii anticorupţie susţin că, în unul dintre cazuri, inculpaţii ar fi beneficiat de ajutorul notarului public şi al inspectorului Bogdan Florin, care nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile de serviciu prevăzute de legislaţia primară şi care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicităţii documentelor puse la dispoziţie.

Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex de spălare a banilor, menţionează DNA.

Trei persoane urmează să fie prezentate Curţii de Apel Bucureşti

„În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuinţe ori clădiri de birouri.

De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcţionează sediul unei secţii de poliţie, pentru al cărei spaţiu se plăteşte chirie şi în prezent unuia dintre inculpaţi.

Profitul obţinut de membrii grupului din tranzacţionarea ulterioară a acelor terenuri depăşeşte suma de 10 milioane de euro”, mai arată procurorii.

Miercuri, primele trei persoane menţionate urmează să fie prezentate Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO. A fost lansată platforma Florești Digital. Pivariu: Locuitorii comunei vor putea plăti taxe și impozite online

Publicat

bogdan pivariu platforma floresti.png

Primăria comunei Florești a lansat miercuri platforma care le permite locuitorilor să își plătească texele și impozitele online.

Astfel, locuitorii din Florești nu vor mai fi nevoiți să facă un drum la Primărie și, eventual, să stea la cozi.

A fost lansată platforma Florești Digital! Pivariu: Locuitorii comunei vor putea plăti taxe și impozite online

„Astăzi marcăm un pas important în proiectul nostru de modernizare a Floreștiului! Începând cu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Lucrări de reparații pe mai multe străzi, într-o localitate componentă a Blajului. Investiție de un milion de lei

Publicat

foto: lucrări de reparații pe mai multe străzi, într o localitate

Lucrările de reparații la ultima stradă din Petrisat au început în această săptămână, potrivit primarului Gheorghe Rotar. Lucrările urmează să fie finalizate până la sfârșitul lunii iunie 2024.

Primarul municipiului Blaj a precizat că în aceste zile au început lucrările de reparații capitale (carosabil rutier, rigole, trotuare) a străzii numărul 4 din Petrisat, ultima stradă din această localitate componentă a Blajului rămasă nereabilitată după introducerea…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ministrul Mediului, despre scăderea voucherelor Rabla Plus: O subvenție mai mică înseamnă că vom putea finanța mai multe mașini

Publicat

ministrul mediului, despre scăderea voucherelor rabla plus: o subvenție mai

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a susținut miercuri că odată cu scăderea subvenției acordate prin programul Rabla Plus vor putea fi finanțate, cu același buget, mai multe mașini. 

Mircea Fechet a fost întrebat miercuri, la Eforie, dacă a scăzut interesul românilor pentru maşini electrice, având în vedere că a fost micşorată valoarea voucherelor Rabla Plus.

„Cred că va trebui să vedem câte maşini vom finanţa, pentru că o subvenţie mai mică înseamnă că vom…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, dispuse în CSAT. Va fi adaptat și ”cadrul legal”

Publicat

măsuri de întărire a forţelor armate române, dispuse în csat.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a dispus măsuri de întărire a Forţelor Armate Române, inclusiv prin asigurarea cadrului legal adecvat care să răspundă cerinţelor de apărare a României în actualul context. 

Consiliul a aprobat o serie de acţiuni prioritare pe care să le aibă în atenţie Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică, menite să contribuie la dezvoltarea sistemului naţional în domeniu şi la consolidarea capabilităţilor de prevenire, descurajare,…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe