Connect with us

EVENIMENT

Inspectorii sanitari veterinari au dat amenzi de peste 2,2 milioane de lei în ultima lună

Publicat

Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat amenzi în valoare de peste 2,2 milioane de lei şi au reţinut mai mult de 2.200 kilograme de carne şi produse din carne în cadrul controalelor efectuate în perioada 29 noiembrie – 22 decembrie.

Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Totodată, a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii.

„În prima etapă a controalelor tematice desfăşurate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au realizat 8.455 de controale, în urma cărora au fost acordate 489 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 2.240.000 de lei. Totodată, au fost reţinute 2.515 de kg de carne şi produse din carne şi a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unităţi de neutralizare pentru a fi distruse”, se precizează într-un comunicat al ANSVSA transmis joi AGERPRES.

Ce au vizat controalele

Controalele au vizat 120 unităţi de abatorizare, 1.311 unităţi de procesare, tranşare şi comercializare a cărnii, 151 de unităţi de procesare din sectorul laptelui, 128 de unităţi de procesare produse de pescuit sau pescării, 16 centre de ambalare ouă, 295 de unităţi de depozitare, 4.158 de unităţi de alimentaţie publică, 456 de unităţi de patiserie/cofetărie, 137 de unităţi de panificaţie, 43 de pensiuni,194 de pieţe şi 284 de unităţi de depozitare legume şi fructe.

De asemenea, au fost realizate 1.162 de controale în trafic, împreună cu reprezentanţi ai Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, pentru a se verifica respectarea legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind transportul animalelor şi al produselor alimentare de origine animală şi nonanimală. O atenţie deosebită a fost acordată şi verificării respectării restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană, care au scopul de a preveni răspândirea bolii, precizează sursa citată.

Care au fost principalele neconformități

Principalele neconformităţi identificate au fost: desfăşurarea activităţilor în unităţi neînregistrate sanitar veterinar; nerespectarea condiţiilor de igienă şi de întreţinere a spaţiilor de prelucrare şi depozitare a alimentelor şi a echipamentelor de protecţie; comercializarea de animale fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară; deficienţe privind asigurarea trasabilităţii produselor alimentare; ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziţia cetăţenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituţiei – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

„ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară şi în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică până pe data de 7 ianuarie 2022 şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti”, se mai arată în comunicatul citat. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Cât timp poate fi folosită o mască de tip FFP2? Iată ce spun specialiştii

Publicat

Centrul pentru Controlul şi Prevenire Bolilor din SUA spune că lucrătorii din domeniul sănătăţii pot purta o mască N95 de până la cinci ori. Dar experţii spun că felul în care o persoană obişnuită poate purta în siguranţă o mască variază în funcţie de modul în care este folosită.

Perioada de timp în care o mască este purtată este mai importantă decât frecvenţa cu care este purtată, spune Richard Flagan, care studiază măştile şi aerosolii la California Institute of Technology.

În general, el recomandă limitarea utilizării unei măşti FFP2 la aproximativ două sau trei zile.

Cu fiecare respiraţie pe care o faceţi cu o mască de acest tip, particulele se acumulează pe mască, spune Flagan. Acest lucru ar putea îngreuna respiraţia dacă masca a reţinut o mulţime de particule.

„Acestea degradează performanţa măştii”, spune Flagan.

Banda elastică de pe mască ar putea, de asemenea, să se uzeze şi să nu se mai potrivească la fel de bine în jurul feţei. De asemenea, s-ar putea să se murdărească sau să se ude, mai ales dacă este folosită în timpul unor activităţi fizice.

Acest tip de măşti nu pot fi spălate, acestea trebuie aruncate odată ce s-au uzat. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de viscol la munte. Două județe sunt sub avertizarea meteorologilor

Publicat

Meteorologii au emis, sâmbătă dimineaţa, o avertizare nowcasting Cod galben de viscol valabilă în zona montană din două judeţe.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, până la ora 11.00, în zona de munte a judeţelor Caraş-Severin și Hunedoara, la o altitudine de peste 1.800 de metri, vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafale de peste 90 – 110 km/h.

Vântul va spulbera zăpada sau va viscoli ninsoarea. MEDIAFAX

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

EVENIMENT

Modificări temporare în circulația trenului Dacia. Precizările CFR

Publicat

tren
Arhivă foto

CFR anunță că în perioada 1 februarie – 17 iunie trenul Dacia va circula pe un traseu modificat, ca urmare a unor lucrări care se vor desfășura pe rețeaua feroviară din Ungaria.

CFR Călători anunță că în perioada 1 februarie – 17 iunie vor interveni modificări în circulaţia trenurilor internaţionale care trec prin Ungaria. Modificările sunt făcute în urma solicitării primite de la administrația feroviară ungară referitoare la efectuarea unor lucrări la infrastructura dintre stațiile Bekecssaba și Lokoshaza.

Este afectat trenul IR 346 București Nord – Sighișoara – Coșlariu – Arad – Curtici – Lokoshaza care va circula ca tren IR 12346 pe ruta alternativă prin Episcopia Bihor, în loc de Curtici. Noul traseu este București Nord (plecare 14.00) – Sighișoara – Coșlariu Gr. Pod Mureș –Teiuș – Războieni – Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (sosire 01.39 /pleacare 02.01) – Biharkeresztes.

CFR mai anunță că trenul IR 1738 Coșlariu –Teiuș – Războieni – Cluj Napoca și trenul IR 404 Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Biharkeresztes se anulează, traficul fiind preluat de trenul IR 12346.

De asemenea, trenul IR 347 Lokoshaza – Curtici – Arad – Coșlariu – Sighișoara – București Nord va circula ca tren IR 12347 pe ruta alternativă prin Episcopia Bihor (în loc de Curtici), astfel: Biharkeresztes – Episcopia Bihor (sosire 04.29 /plecare 05.10) – Oradea – Cluj Napoca – Războieni – Coșlariu Gr. Pod Mureș –Teiuș – Sighișoara – București Nord (sosire 17:13)

Trenul IR 405 Biharkeresztes – Episcopia Bihor – Oradea – Cluj Napoca nu va circula, traficul fiind preluat de trenul IR 12347.

Pasagerii care au bilete la aceste trenuri în trafic intern și doresc să renunțe la călătorie pot primi, la cerere, contravaloarea biletelor achiziţionate şi neutilizate.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Impact violent, sâmbătă dimineață, în municipiul Suceava. Trei răniți

Publicat

suc

Trei persoane au fost rănite într-un accident, sâmbătă dimineață, în municipiul Suceava.

Accidentul s-a produs în intersecția de la Bibliotecă, unde un microbuz și un autoturism s-au ciocnit.

suc

Trei persoane au fost duse la spital, conștiente, dar cu traumatisme diferite.

suc3

 

Citește mai departe