EVENIMENT
Instanţa supremă a lansat dosarul electronic – acces de la distanţă la actele de la dosar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lansat, joi, aplicaţia dosar electronic, prin care părţile implicate într-un proces şi avocaţii acestora vor avea acces de la distanţă la actele de la dosar.
Potrivit unui comunicat al ÎCCJ, aplicaţia va permite părţilor şi apărătorilor lor accesul direct şi imediat la actele dosarului, fără a fi nevoie să se deplaseze la sediul instanţei, contribuind astfel la eforturile permanente ale instanţei supreme privind combaterea pandemiei de COVID-19.
Procedura de înregistrare este deja deschisă, cererea fiind disponibilă pe site-ul ÎCCJ – www.scj.ro, iar dosarul electronic va fi disponibil începând cu data de 18 mai, pentru Secţia I Civilă, Secţia a II-a Civilă, Secţia Penală şi completurile de 5 judecători, respectiv de la data de 1 septembrie pentru Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, unde volumul documentelor care se impune a fi scanate şi transmise în baza de date este foarte ridicat.
Dosarul electronic este prima componentă a conceptului de instanţă din era digitală, menit să racordeze instanţa supremă la transformările aduse relaţiilor sociale prin evoluţia tehnologică, precum şi la noul conţinut pe care trebuie să îl dobândească activitatea serviciilor publice în acest context.
De asemenea, dosarul electronic va fi urmat, în această toamnă, de implementarea serviciului de transmitere a actelor de procedură şi de efectuare a comunicărilor prevăzute de lege prin mijloace moderne de comunicaţie, în format electronic, diminuându-se astfel costurile pe care administrarea justiţiei le presupune pentru contribuabil, precum şi efectuarea acestor comunicări către justiţiabili în condiţii de rapiditate şi de siguranţă.
Avantajele dosarului electronic:
* economie de timp şi costuri mai reduse pentru părţi şi apărătorii lor, aceştia putând consulta documentele dosarului fără a se deplasa efectiv la sediul instanţei supreme;
* acces imediat la documentele noi, fără a se aştepta perioada necesară pentru comunicarea acestora prin serviciile poştale;
*creşterea celerităţii procedurii, prin reducerea situaţiilor în care este necesară amânarea cauzei pentru a se putea consulta înscrisurile noi;
*reducerea aglomeraţiei în sediile ÎCCJ şi asigurarea eficienţei măsurilor de protecţie împotriva COVID-19;
*posibilitatea judecătorilor, magistraţilor asistenţi şi grefierilor de a consulta dosarele de la domiciliu şi de a lua în mod imediat măsurile corespunzătoare, în contextul măsurilor de protecţie legate de pandemia de COVID-19;
*posibilitatea membrilor completului de judecată, a părţilor şi a reprezentanţilor lor de a consulta dosarul în mod simultan, fără a se aştepta predarea dosarului în arhivă;
*acces la actele dosarului 24/24, fără ca partea să fie condiţionată de programul de relaţii cu publicul al compartimentului arhivă sau de faptul că dosarul se află dat spre studiu sau spre motivare unui membru al completului.
Pentru implementarea acestei aplicaţii, Înalta Curte a beneficiat de asistenţă din partea Tribunalului Arad şi a Curţii de Apel Galaţi. AGERPRES
EVENIMENT
Ce se schimbă pentru prosumatori după sfârșitul plafonării la energie electrică, de la 1 iulie. Precizările ANRE

Sfârșitul plafonării tarifelor la energie electrică din 1 iulie 2025 a generat numeroase întrebări în rândul prosumatorilor. Pentru a clarifica situația, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a publicat pe site-ul oficial un ghid detaliat sub formă de întrebări și răspunsuri, care explică exact ce se va întâmpla cu cei care produc și consumă energie electrică.
1. Sunt prosumator. Ce se schimbă pentru mine de la 1 iulie?
Dacă aveți un…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clasări pe podium pentru luptătorii clubului Revolution Academy Alba, la Campionatul European de Kickbox, de la Chișinău

Clubul Revolution Academy Alba a participat recent la Campionatul European de Kickbox, eveniment sportiv desfășurat în Chișinău.
Mai mulți sportivi ai clubului au făcut parte din lotul României. În total au fost aproape 700 de sportivi, din 17 țări europene. Competiția sportivă s-a desfășurat în perioada 22-29 iunie 2025.
Sportivii care au repezentat județul Alba au fost: Tudor Popa, Alex Balica, Eduardo Cetean, Antonia Rus și Matei Rus. Alături de ei a fost antrenorul…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Numărul pensionarilor din România a ajuns, în luna mai 2025, la 4.689.449.
Potrivit datelor de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), sunt cu aproape 3,000 de pensionati mai mulți față de luna anterioară.
Care este pensia medie în plată
Suma totală plătită de stat pentru drepturile de pensie a depășit 12,95 miliarde de lei, potrivit Agerpres. Cei mai mulți pensionari, respectiv 3.753.765 de persoane, beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, iar…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Clujul, printre județele cu cei mai mulți copii care primesc alocație. Cât este suma medie primită în mai 2025.

Peste 126.000 de copii din județul Cluj au beneficiat de alocație de stat în luna mai 2025.
Județul este pe locul cinci la nivel național ca număr de beneficiari, potrivit datelor centralizate de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS).
Cât este suma medie primită de copii în mai
În total, în România au fost acordate alocații pentru 3.624.191 de copii, suma totală plătită de stat fiind de 1,213 miliarde de lei. Valoarea medie a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro