Connect with us

EVENIMENT

Instanţa supremă a lansat dosarul electronic – acces de la distanţă la actele de la dosar

Publicat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lansat, joi, aplicaţia dosar electronic, prin care părţile implicate într-un proces şi avocaţii acestora vor avea acces de la distanţă la actele de la dosar.

Potrivit unui comunicat al ÎCCJ, aplicaţia va permite părţilor şi apărătorilor lor accesul direct şi imediat la actele dosarului, fără a fi nevoie să se deplaseze la sediul instanţei, contribuind astfel la eforturile permanente ale instanţei supreme privind combaterea pandemiei de COVID-19.

Procedura de înregistrare este deja deschisă, cererea fiind disponibilă pe site-ul ÎCCJ – www.scj.ro, iar dosarul electronic va fi disponibil începând cu data de 18 mai, pentru Secţia I Civilă, Secţia a II-a Civilă, Secţia Penală şi completurile de 5 judecători, respectiv de la data de 1 septembrie pentru Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal, unde volumul documentelor care se impune a fi scanate şi transmise în baza de date este foarte ridicat.

Dosarul electronic este prima componentă a conceptului de instanţă din era digitală, menit să racordeze instanţa supremă la transformările aduse relaţiilor sociale prin evoluţia tehnologică, precum şi la noul conţinut pe care trebuie să îl dobândească activitatea serviciilor publice în acest context.

De asemenea, dosarul electronic va fi urmat, în această toamnă, de implementarea serviciului de transmitere a actelor de procedură şi de efectuare a comunicărilor prevăzute de lege prin mijloace moderne de comunicaţie, în format electronic, diminuându-se astfel costurile pe care administrarea justiţiei le presupune pentru contribuabil, precum şi efectuarea acestor comunicări către justiţiabili în condiţii de rapiditate şi de siguranţă.

Avantajele dosarului electronic:

* economie de timp şi costuri mai reduse pentru părţi şi apărătorii lor, aceştia putând consulta documentele dosarului fără a se deplasa efectiv la sediul instanţei supreme;

* acces imediat la documentele noi, fără a se aştepta perioada necesară pentru comunicarea acestora prin serviciile poştale;

*creşterea celerităţii procedurii, prin reducerea situaţiilor în care este necesară amânarea cauzei pentru a se putea consulta înscrisurile noi;

*reducerea aglomeraţiei în sediile ÎCCJ şi asigurarea eficienţei măsurilor de protecţie împotriva COVID-19;

*posibilitatea judecătorilor, magistraţilor asistenţi şi grefierilor de a consulta dosarele de la domiciliu şi de a lua în mod imediat măsurile corespunzătoare, în contextul măsurilor de protecţie legate de pandemia de COVID-19;

*posibilitatea membrilor completului de judecată, a părţilor şi a reprezentanţilor lor de a consulta dosarul în mod simultan, fără a se aştepta predarea dosarului în arhivă;

*acces la actele dosarului 24/24, fără ca partea să fie condiţionată de programul de relaţii cu publicul al compartimentului arhivă sau de faptul că dosarul se află dat spre studiu sau spre motivare unui membru al completului.

Pentru implementarea acestei aplicaţii, Înalta Curte a beneficiat de asistenţă din partea Tribunalului Arad şi a Curţii de Apel Galaţi. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Tânăr din Dej a căzut cu mașina de pe un pod în Valea Salcă. A rupt parapetul de protecție

Publicat

whatsapp image 2025 05 16 at 00.01.57 e1747370430520.jpeg

O mașină a căzut, joi seară, în Valea Salcă din Dej, după ce a derapat pe pod și a rupt parapetul de protecție. 

Primele informații arată că șoferul, un tânăr, circula cu viteză pe podul peste Valea Salcă și a pierdut controlul volanului.

Mașina în care se afla a derapat, a rupt parapetul și  a căzut în vale cu roțile în sus.

Șoferul a reușit să iasă singur din mașină.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

16 mai: Ziua Internațională a Trăitului Împreună în Pace

Publicat

16 mai: ziua internațională a trăitului Împreună în pace

16 mai: Ziua Internațională a Trăitului Împreună în Pace, marcată anual pe 16 mai, reprezintă un important moment de reflecție asupra valorilor fundamentale care susțin armonia socială la nivel global.

Această zi, instituită oficial de Organizația Națiunilor Unite în 2017, prin Rezoluția 72/130, invită toate națiunile, organizațiile și indivizii să promoveze reconcilierea și solidaritatea pentru construirea unei lumi pașnice.

Inițiativa creării acestei zile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Zeci de arhitecți cer Primăriei Cluj-Napoca achiziționarea Palatului Telefoanelor și includerea pe lista monumentelor istorice

Publicat

palatul telefoanelor 1.jpg

Aproape 50 de arhitecți și activiști cer Primăriei Cluj-Napoca, printr-o scrisoare deschisă, achiziționarea Palatului Telefoanelor, includerea sa pe lista monumentelor istorice și deschiderea pentru publicul larg.

Aproape 50 de arhitecți și reprezentanți ai mediului asociativ solicită Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca achiziționarea Palatului Telefoanelor, clasarea clădirii pe lista monumentelor istorice și deschiderea ei pentru publicul larg pentru…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Adriano „L’Imperatore” Ribeiro va juca alături de Ronaldinho, la Cluj, în cadrul Sports Festival

Publicat

sf adriano.jpeg

Adriano Leite Ribeiro, fost atacant al naționalei Braziliei și una dintre figurile marcante ale fotbalului anilor 2000, se alătură echipei internaționale care va juca la meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends”, pe 14 iunie 2025, la BTarena din Cluj-Napoca, în cadrul Sports Festival.

Componența celor două echipe este acum aproape completă. Pentru fani, este o ocazie rară să-l vadă pe Adriano, care nu a mai părăsit favela natală de la retragere și care revine…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe