EVENIMENT
Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara este pregătit pentru acreditarea transplantului de cord

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBC) Timişoara este pregătit pentru activitatea de transplant de inimă, după investiţii care au adus centrul medical la nivelul standardelor de acreditare, în condiţiile în care numărul transplanturilor de cord din ţară este foarte mic, au informat, joi, reprezentanţii conducerii unităţii medicale.
„Transplantul cardiac la Timişoara este un deziderat vechi al nostru. Am înaintat demersuri în urmă cu ani de zile, dar până acum ne-au fost refuzate pentru că nu aveam condiţiile tehnice şi nici circuitele sanitare necesare la acel moment. Acum condiţiile s-au schimbat, avem dotări la zi şi cred că vom fi acreditaţi. Ne dorim să facem şi noi transplant cardiac la fel ca şi Târgu Mureş, pentru că numărul transplanturilor în România este extrem de redus. În acest an s-au efectuat doar şase transplanturi cardiace în ţară”, a declarat, joi, managerul IBC Timişoara, prof. Luca Constantin Tudor.
Cardiologul Dan Gaiţă a subliniat, în acelaşi context, că „nevoia de cord este destul de mare, pentru că sunt foarte puţini donatori”. „Cele mai bine cotate centre sunt cele care fac astfel de transplanturi săptămânal. Când vom da drumul activităţii de transplant vrem să fie la foc continuu”, a adăugat el.
În altă ordine de idei, managerul IBC Timişoara a anunţat că pregătirile pentru lansarea activităţii de chirurgie cardiovasculară pediatrică sunt avansate, astfel încât în primăvara anului viitor să poată fi operaţi primii pacienţi.
„În primăvara anului viitor vom demara activitatea în ceea ce priveşte chirurgia cardiovasculară pediatrică. Avem spaţiile necesare, avem un bloc operator, avem şi banii de investiţii, suntem spre finalizarea procedurilor de achiziţie. Mai rămâne o etapă dificilă, cea a resurselor umane, pentru că nu este uşor să formezi chirurgi cardiovasculari care să opereze copii. În acest sens, avem deja trimişi la traininguri chirurgi tineri, în Italia, dar alături de noi vor fi şi alte personalităţi ale chirurgiei europene care ne vor pregăti în acest domeniu”, a precizat dr. Luca Constantin Tudor.
Potrivit acestuia, necesarul de operaţii pediatrice la nivel naţional ar fi de 1.000 pe an, dar nu se poate realiza în momentul de faţă, în România operându-se doar în jur de 250 de copii la Bucureşti şi la Târgu Mureş.
El a precizat că activitatea de chirurgie pediatrică va începe cu operaţii mai puţin complicate, dar la cel mai înalt nivel profesional, urmând să se dezvolte în timp. Secţia va avea 12 paturi plus 4 paturi în terapia intensivă.
Pe de altă parte, prof. Luca Constantin Tudor a mai anunţat că până la mijlocul lunii decembrie va fi finalizată şi unitatea coronariană, un proiect al Ministerului Sănătăţii derulat prin Banca Mondială, care permite IBC Timişoara dotarea ultramodernă a secţiei de coronarieni, unde vor fi 17 paturi.
În acest an, IBC a făcut investiţii de circa 3 milioane de euro, din care 6,6 milioane de lei au venit de la Ministerul Sănătăţii.
Prof. dr. Dan Gaiţă a subliniat că dincolo de profesionalismul medicilor şi de dotările clinicii stă educaţia populaţiei în spiritul prevenţiei cardiovasculare, care înseamnă civilizaţie.
„În ultimii se constată o scădere a mortalităţii cardiovasculare şi în România, şi asta datorită unor schimbări care se petrec şi în Europa Occidentală şi în SUA, adică un sistem medical mult mai bine pregătit să preia pacienţii, să-i trateze şi să prelungească vieţi, precum şi unei civilizaţii a comunităţii, care pune mai mult preţ pe viaţă, încercând să adopte soluţii sănătoase. Oamenii devin conştienţi că sănătatea înseamnă mai mult decât absenţa bolilor şi se facilitează accesul spre o viaţă sănătoasă, să ai un oraş cu pieţe de legume proaspete, cu acces la bazele sportive, să fii protejat de fumatul pasiv”, a explicat Dan Gaiţă.
În perioada 24-26 octombrie au loc Zilele IBC Timişoara, care împlineşte 26 de ani de la înfiinţare. AGERPRES
EVENIMENT
Glovo are concurent la Alba Iulia: Un nou serviciu de livrare de mâncare din restaurante intră pe piață din aprilie 2025

Piața livrărilor de mâncare din Alba Iulia cunoaște o primă schimbare semnificativă: după o perioadă în care Glovo a operat fără concurență reală, Bolt Food devine al doilea mare serviciu disponibil pentru locuitorii orașului.
Noua opțiune aduce o alternativă pentru comenzile de la restaurante locale și francize, într-un moment în care cererea pentru livrări rapide și accesibile este în continuă creștere.
Bolt Food intră pe piața livrărilor din Alba Iulia, unde…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO Exercițiu interactiv la Colegiul I.M. Clain din Blaj: Elevii au învățat de la pompieri cum să se comporte în caz de cutremur

La Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj a avut loc o activitate educativă organizată de ISU Alba. Mai exact, elevii au învățat ce trebuie să facă în timpul unui cutremur. Activitatea a avut loc marți, 1 aprilie 2025.
Evenimentul a inclus un exercițiu de evacuare în caz de cutremur, în care elevii și profesorii au fost instruiți asupra măsurilor de protecție în timpul unui seism. De asemenea, participanții au învățat tehnici de acordare a primului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele. Două echipaje de pompieri intervin pentru a stinge incendiul

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism.
Mașina cuprinsă de flăcări se află la intrarea în localitatea Vâlcele.
Mașină în FLĂCĂRI la Vâlcele
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, flăcările se manifestă generalizat. Din fericire nu există victime. La intervenție iau parte două echipaje de pompieri.
Revenim cu amănunte.
Foto: ISU Cluj
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE. Autoritățile anunță că vor să reducă birocrația. Cât timp câștigi fără ATR

Eliminarea Avizului Tehnic de Racordare, pe masa ANRE: Autoritățile analizează o nouă modificare a Regulamentului de racordare la rețea, pentru eliminarea Avizului Tehnic de Racordare la rețelele electrice și de gaze, potrivit președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.
Avizul Tehnic de Racordare (ATR) constituie avizul scris, valabil numai pentru un anumit amplasament, care se emite de operatorul de rețea la cererea unui…
Citește mai mult pe Alba24.ro