Connect with us

ACTUALITATE

Instructaj obligatoriu pentru proaspeții părinți, înainte de a pleca din spital cu bebeluşul. Proiect aprobat în Senat

Publicat

Viitoarele mămici ar putea face un instructaj înainte de a pleca din spital cu bebeluşul. Cursul va fi urmat obligatoriu şi de taţi, iar externarea nou-născutului se va face abia după ce părinţii şi medicii semnează că au fost instruiţi în legătură cu îngrijirea bebeluşului, în primele luni de viaţă. Asta prevede un proiect de lege adoptat tacit de senatori.

În doar o jumătate de oră, părinţii nou-născuţilor vor primi informaţii despre manevre anti-sufocare la sugari, sindromul copilului scuturat, transportul adecvat în maşină şi schema de vaccinare. Vor învăţa să identifice simptomele de febră la sugari, dar şi cum să reacţioneze.

„Poate fi făcut în colectiv. Cu alte cuvinte într-o sală în care pot să intre până în 20 de părinţi se poate rezolva asta de un singur asistent sau poate un practicant dintr-o şcoală medicală. În America acest instructaj este obligatoriu. Nu poţi să Iei copilul fără să urmăreşti un video” a declarat Ovidiu Raeţchi, deputat PNL.

Un raport al Institutului Naţional de Statistică arată că în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuţi. Cifrele sunt de două ori mai mari decât media europeană.

„Doar una din trei gravide ajung să se consulte pe perioada sarcinii pentru că nu ştiu că ar trebuie să facă acest lucru. Uitaţi-vă la rata mortalităţii infantile că e similară cu Togo sau Papua Noua Guinee şi suntem pe primele locuri în Europa. Aceste lucruri ar trebui predate de la şcoală” Tudor Ciuhodaru, deputat PSD.

Proiectul de lege nu prevede sancţiuni pentru părinţii sau medicii care nu fac instructajul. Situaţia s-ar putea schimba odată ce documentul ajunge în Camera Deputaţilor.

Ana Măiţa, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame: Sunt absolut esenţiale aceste informaţii pentru un simplu motiv. Copiii nu vin cu instrucţiuni de folosire. Ea poate fi imbogăţită cu multe alte noţiuni de nutriţie, de îngrijire a copilului.

Acum, părinţii beneficiază de cursuri gratuite în majoritatea maternităţilor. Mai mult, tăticii care urmează cursul primesc zile de concediu plătit, după naşterea copilului.

sursa: digi24.ro. 

foto: promama.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Armonii de lumină și rugăciune la Botoșani: Mitropolitul Teofan va fi alături de credincioși la concertul „Koinonia”

Publicat

armonii de lumină și rugăciune la botoșani: mitropolitul teofan va

Publicitate

În seara zilei de 22 mai 2025, începând cu ora 18:00, scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se va transforma într-un altar sonor, unde muzica bizantină va deveni rugăciune înălțată din adâncul sufletului. Concertul „Koinonia”, parte a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, reunește două ansambluri care își aduc jertfa artistică în fața frumuseții divine: Corul Psaltic „Emanuel Zmeu” din Botoșani și „Cappella…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Rabla 2025 pentru firme debutează pe 29 mai: Cum te înscrii și ce buget este alocat”

Publicat

rabla 2025: sumele oferite pentru mașinile cu motor termic și

Publicitate

Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat lansarea unei noi sesiuni a Programului Rabla dedicată persoanelor juridice de drept privat. Înscrierile pentru această ediție încep pe 29 mai și se vor încheia pe 27 noiembrie 2025 (sau până la epuizarea bugetului alocat), scrie alba24.ro.

„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Piața imobiliară încetinește: Scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicat

piața imobiliară încetinește: scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicitate

Numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în aprilie 2025 față de luna anterioară, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă scăderi semnificative în București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20%, scrie alba24.ro.

Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe