Connect with us

EVENIMENT

Interlopul Luci Boncu, arestat după percheziţiile din Timișoara. Rețea de dealeri de droguri, destructurată de DIICOT

Publicatperchezitii

Un cunoscut interlop din Timişoara, Lucian Boncu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind suspectat de procurorii DIICOT că este cel care proteja o reţea de dealeri de droguri destructurată în urma mai multor percheziţii care au avut loc miercuri.

Surse judiciare au declarat, pentru AGERRES, că Lucian Boncu este persoana care proteja o grupare infracţională ai cărei membri făceau trafic cu droguri, în special cocaină, el fiind reţinut alături de alţi suspecţi. Conform surselor, anchetatorii au adunat dovezi împotriva acestora timp de mai multe luni, inclusiv prin monitorizarea locuinţei cu ajutorul unei camere de supraveghere.

DIICOT precizează, într-un comunicat de presă remis vineri, că procurorii Serviciului Teritorial Timişoara au dispus măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore a 14 inculpaţi, iar ulterior nouă au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, pentru “constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri”.

Conform comunicatului DIICOT, în intervalul 2017-2019, la nivelul municipiului Timişoara s-a constituit şi a acţionat un grup infracţional organizat, având ca scop derularea de activităţi pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină.

“Nucleul acestui grup a fost reprezentat de către mai mulţi exponenţi ai lumii interlope din oraş, care de-a lungul timpului au fost implicaţi şi în alte activităţi infracţionale comune (şantaje, reglări de conturi, extorcări). Protecţia activităţilor infracţionale a fost realizată de către inculpatul B.L.A., un lider marcant al lumii interlope din municipiului Timişoara, care a asigurat protecţia principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre aceştia apăreau conflicte, inculpatul intermedia normalizarea relaţiilor, în vederea derulării fără incidente a activităţii infracţionale”, arată comunicatul procurorilor.

Pentru sprijinul acordat, interlopul ar fi fost recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri, fie prin oferirea de droguri pentru consum.

“S-a reţinut faptul că gruparea a controlat majoritar piaţa de cocaină din oraş, marea parte a dealerilor locali şi a consumatorilor constanţi de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piaţa din municipiul Timişoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul şi în condiţiile stabilite de către aceştia”, mai arată DIICOT.

Procurorii spun că tipic acestor furnizori era faptul că “distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali şi consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului”. De asemenea, furnizarea drogurilor “se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de către aceştia, aspect care a făcut foarte dificilă monitorizarea sau prinderea în flagrant a furnizorilor”.

Conform DIICOT, paravanul utilizat de către inculpatul B.L.A. pentru acoperirea activităţilor sale infracţionale l-a constituit o societate comercială, ce are ca obiect activităţi de protecţie şi gardă, firma fiind înfiinţată iniţial de către inculpat şi preluată formal de către un apropiat al acestuia.

“Prin intermediul luptătorilor angajaţi în cadrul firmei de pază şi a apropiaţilor săi, inculpatul B.L.A. a avut posibilitatea de a exercita presiuni asupra foarte multor agenţi economici (în special cluburi, restaurante, săli de jocuri de noroc), a căror activitate putea fi periclitată în situaţia în care victimele nu ar fi fost de acord să cotizeze diferite sume, sub aparenţa unor contracte de prestări servicii de pază şi protecţie. De asemenea, prin intermediul acestora, s-au exercitat diferite constrângeri şi asupra unora dintre clienţii diferitor agenţi economici, care ‘deranjează’ sau pentru alte reglări de conturi”, susţin procurorii.

Interlopul respectiv s-ar fi folosit şi de serviciile unor grupuri locale, cunoscute cu preocupări violente, cum este cazul unui grup coordonat de către un luptător de performanţă, cu participări la diferite competiţii de MMA, aspect care i-a atras o reputaţie specifică în lumea interlopă.

Acesta, împreună cu un cerc de apropiaţi, ar fi fost implicat în ultimii ani în multiple incidente violente, în special agresiuni îndreptate împotriva unor persoane, în scopul reglării de conturi sau pentru a le determina să-şi retragă diferite plângeri penale sau acţiuni în justiţie. În majoritatea cazurilor, victimele fie nu au mai depus plângeri, fie şi le-au retras.

“În contextul acestor activităţi infracţionale, inculpatul B.L.A. le-a asigurat protecţia colaboratorilor săi, prin exercitarea influenţei pe care o avea atât în mediul interlop, cât şi în rândul organelor de poliţie, astfel încât să stopeze la timp orice demersuri judiciare care i-ar putea viza. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că inculpatul B.L.A. şi-a apropiat în timp diferite cadre de poliţie din IPJ Timiş, rolul acestora fiind acela de a-i sprijini activitatea infracţională, prin oferirea de informaţii legate de eventualele anchete care îl vizează sau de date nepublice, cum sunt cele din bazele de date informatizate ale poliţiei”, mai arată comunicatul DIICOT.

Procurorii arată că “influenţa nocivă care a fost exercitată de către relaţiile din mediul interlop asupra desfăşurării normale a activităţilor din mediul economic şi asupra siguranţei sociale” a reieşit şi dintr-un eveniment desfăşurat în luna septembrie, la care au participat liderii interlopi din mai multe judeţe din România.

“Astfel, un important investitor a intenţionat să deschidă în principalele oraşe din ţară mai multe cazinouri, valoarea investiţiei fiind foarte mare şi având potenţialul de a-l propulsa ca principal actor pe acest segment de piaţă. Pentru a-şi asigura protecţia viitoarelor afaceri, investitorul a apelat la lumea interlopă din România, ştiind faptul că o afacere de acest profil nu s-ar putea derula în condiţii normale, fără ‘girul’ mediilor interlope din principalele oraşe. În acest scop, a avut loc o întâlnire la care au participat principalii lideri interlopi din oraşele importante ale ţării, respectiv din municipiile Iaşi, Sibiu, Arad, mediul interlop din Timişoara fiind reprezentat de către inculpatul B.L.A.”, se arată în comunicat.

În urma probelor adunate, procurorii DIICOT au cerut, miercuri, Tribunalului Timiş, să admită arestarea preventivă, iar instanţa a dispus ca nouă dintre inculpaţi să fie arestaţi pentru 30 de zile. De asemenea, faţă de alţi 11 inculpaţi, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus măsura preventivă a controlului judiciar. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Incendiu la Spitalul Județean de Urgență Bacău

Publicat

Un incendiu a izbucnit, vineri seară, la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Au ars izolația unor conducte și deșeuri.

Pompierii militari băcăuani au fost anunțați că pe casa scării a Spitalului Județean de Urgență Bacău, la etajele superioare, este fum.

„La sosirea forțelor de intervenție s-a constat că fumul provenea dintr-un canal tehnic, cu suprafața de aproximativ 120 centimetri pătrați, prin care trec conductele de termoficare”, transmit pompierii.

Incendiul a fost lichidat, iar în urma acestui au ars izolația conductelor și deșeuri.

Nu s-au înregistrat victime și nu s-au evacuat persoane, conform ISU Bacău.

Pompierii vor rămâne la fața locului pentru a se asigura că nu mai există niciun risc.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Se prelungește cu 7 zile carantina pentru orașul Popești-Leordeni

Publicat

Carantina zonală se prelungește cu 7 zile pentru orașul Popești-Leordeni, județul Ilfov, începând de vineri de la ora 22.00.

Potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov, rata de infectare în Popești-Leordeni a ajuns la 7.77 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, șeful DSU, Raed Arafat, a emis ordinul privind prelungirea carantinei zonale în Popești-Leordeni, județul Ilfov, începând de vineri ora 22.00, pentru o perioadă de 7 zile, până la data de 23 aprilie, ora 22.00.

În ce privește localitățile ilfovene 1 Decembrie, Tunari, cu satele aparținătoare Tunari și Dimieni, și Glina, cu satele aparținătoare Glina, Cățelu și Manolache, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov anunță încetarea carantinei, în condițiile în care rata de infectare a coborât.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Portugalia anunţă reluarea călătoriilor esenţiale spre şi dinspre Marea Britanie şi Brazilia

Publicat

Portugalia a decis să reia legăturile aeriene cu Marea Britanie şi Brazilia, suspendate de la sfârşitul lui ianuarie, însă călătoriile în scop turistic rămân interzise, a anunţat vineri guvernul de la Lisabona, transmite AFP.

Cursele aeriene spre şi dinspre Brazilia şi Marea Britanie se vor relua, dar numai pentru călătoriile ‘esenţiale’, a informat Ministerul de Interne, precizând că este vorba despre deplasările realizate ‘din motive profesionale, de studii, de reunire familială, din motive de sănătate sau din raţiuni umanitare’.

După ce a fost lovită de un val epidemic violent la începutul anului, Portugalia va intra luni în etapa a treia a unui plan de relaxare graduală a restricţiilor, a confirmat joi seară prim-ministrul Antonio Costa.

El explicase deja că vor fi menţinute încă cel puţin 15 zile controalele la frontiera cu Spania, ca şi obligaţia pentru călătorii ce sosesc în Portugalia să prezinte un test negativ şi chiar să intre în carantină.

Portugalia va continua, aşadar, să ceară intrarea în carantină timp ce 14 zile pentru călătorii veniţi din ţări cu rate de incidenţă de peste 500 de cazuri de infectare cu coronavirus la 100.000 de locuitori, situaţie în care se află, printre altele, Brazilia şi Africa de Sud, dar şi Franţa sau Olanda.

Potrivit Ministerului de Interne, călătoriile din ţări cu incidenţă de peste 150 de cazuri la 100.000 de locuitori – precum Spania, Germania sau Italia – vor fi de asemenea limitate la cele considerate esenţiale.

În plus, toţi călătorii care vor sosi în Portugalia cu avionul vor trebui să prezinte un test PCR negativ la coronavirus.

Cu excepţia a vreo zece municipalităţi, Portugalia va continua relaxarea restricţiilor conform planului, luni urmând să se redeschidă restaurante, centre comerciale, săli de spectacole, licee şi universităţi.

Acesta este a treia etapă din cele patru de ridicare treptată a restricţiilor sanitare, începută la mijlocul lui martie după două luni de lockdown general pentru limitarea valului al treilea al epidemiei.

Numărul de cazuri noi de infectare cu coronavirus depistate zilnic s-a stabilizat în jurul a 500, faţă de un vârf de aproape 13.000 la sfârşitul lunii ianuarie. Numărul bolnavilor de COVID-19 spitalizaţi a scăzut sub 500 pentru prima dată din septembrie trecut.AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Educație civică predată de o fetiță de 9 ani. STS publică dialogul cu copila

Publicat

Sursă foto: STS

O fetiță de 9 ani din Bistrița-Năsăud a sunat la 112 pentru a anunța că a găsit un portofel uitat pe o bancă, într-o stație de autobuz. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale publică dialogul cu copila, scrie MEDIAFAX.

– 112, ce urgență aveți?
– Bună ziua. Aș dori să îmi faceți legătura cu Poliția deoarece am găsit un portofel al unei doamne. L-am deschis să văd al cui e și nu l-aș lăsa aici să îl fure cineva.
– Așa, foarte bine. Dar unde te afli?
– În stația de autobuz, vizavi de (…).
– Cum te cheamă?
– R.C.E. și am 9 ani.
– Acum ne răspunde Poliția, te rog să nu închizi.
– Bine, mulțumesc mult.

Fetița din Bistrița-Năsăud a sunat la numărul de urgență 112 pentru a anunța că a găsit un portofel uitat pe o bancă, într-o stație de autobuz. S-a gândit că persoana care l-a pierdut are nevoie de portofel și că nu poate să îl lase, pur și simplu, pe bancă pentru că l-ar putea lua altcineva.

Fetița a deschis portofelul ca să vadă dacă găsește un act de identitate, iar în dialogul cu operatorul 112 a comunicat numele persoanei care îl pierduse, cerând să i se facă legătura cu Poliția.

„Cei șapte ani de acasă și educația civică învățată la școală au determinat-o pe fetiță să acționeze exemplar într-o situație neobișnuită, când ar putea veni în ajutorul semenilor. Copiii sunt sinceri și acționează din instinct, iar dacă sunt pregătiți și informați, vor proceda întotdeauna corect. Îi mulțumim micuței că a acționat așa cum ar trebui să procedeze orice cetățean responsabil, dar și părinților pentru educația oferită fetiței lor”, transmite STS.

Citește mai departe