Connect with us

EVENIMENT

Intermediarul mitei pentru fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, condamnat în primă instanţă la 9 ani închisoare

Publicat

inchisoare, penitenciar, gratii
fotografie cu caracter ilustrativ

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat miercuri pe Ion Niță, un apropiat al fostului primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, la o pedeapsă rezultată din trafic de influență, de 9 ani și 2 luni închisoare, ca urmare a intermediat mita primită de fostul primar.

Ion Niţă se află în prezent în Penitenciarul Rahova, unde execută o condamnare de 7 ani şi 10 luni închisoare, primită în mai 2022 în dosarul de corupţie al fostului primar general Sorin Oprescu.

În dosarul lui Daniel Tudorache, Ion Niţă a fost condamnat de Instanţa supremă la doi ani închisoare pentru trafic de influenţă.

Instanţa supremă a contopit pedepsele primite de Ion Niţă în cele două dosare şi, după adăugarea unui spor, a rezultat o condamnare de 9 ani şi 2 luni.

De asemenea, magistraţii i-au confiscat lui Niţă suma de 59.320 lei, dobândită prin săvârşirea infracţiunilor, el având de plătit şi cheltuieli de judecată de 45.000 lei.

Pe de altă parte, judecătorii i-au restituit o cauţiune de 75.000 de euro.

Intermediarul mitei pentru fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, condamnat în primă instanţă la 9 ani închisoare. Decizia poate fi atacată cu apel

Decizia poate fi atacată cu apel.

În martie 2022, Daniel Tudorache a fost trimis în judecată de DNA pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălarea banilor, alături de soţia sa, Adina Constanţa Tudorache şi Ion Niţă.

În timpul procesului, judecătorii au disjuns cauza care îl privea pe Ion Niţă, după ce acesta şi-a recunoscut vinovăţia, urmând ca soţii Tudorache să fie judecaţi separat.

Este vorba de un dosarul „diamantelor”, intitulat astfel de mass-media, după ce la locuinţa lui Daniel Tudorache au fost găsite sute de bijuterii şi pietre preţioase cu o valoare de peste 9 milioane lei.

Conform DNA, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niţă, persoană aflată în anturajul lui Daniel Tudorache, la acel moment primarul Sectorului 1, ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contractul de servicii pe care societatea acestuia îl avea cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1, iar, în schimbul banilor, Niţă se angaja să intervină, atât în mod direct, cât şi prin intermediul lui Tudorache, la funcţionarii responsabili, astfel încât contractul să se desfăşoare în bune condiţii (plata la timp a facturilor şi actualizarea tarifelor).

„În schimbul traficării influenţei, persoana aflată în anturajul primarului ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum şi suma de 8.640 lei disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparţinând traficantului de influenţă”, menţionează anchetatorii.

Ion Niţă ar fi fost sprijinit de Daniel Tudorache.

Intermediarul mitei pentru fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, condamnat în primă instanţă la 9 ani închisoare. Ion Niţă ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei

Cu prilejul a două întâlniri din zilele de 19 septembrie 2016 şi 7 februarie 2017 desfăşurate în biroul din cadrul Primăriei Sectorului 1, acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său şi că trebuie să ţină legătura cu acesta pentru buna desfăşurare a contractului. În acest mod, Daniel Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenţei.

De altfel, arată procurorii, din datele cauzei ar reieşi că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de Ion Niţă.

Într-un context separat, afirmă procurorii, în perioada aprilie – iunie 2018, Ion Niţă ar fi pretins de la acelaşi om de afaceri un comision de 10% din valoarea unui contract de servicii încheiat la data de 27 aprilie 2018 cu o instituţie aflată în subordinea Primăriei Sectorului 1.

În schimb, Niţă se angaja să-şi exercite influenţa asupra funcţionarilor responsabili, atât direct, cât şi prin intermediul primarului, pentru a asigura câştigarea şi buna desfăşurare a contractului.

La data de 12 iunie 2018, în baza solicitării, Ion Niţă ar fi primit în numerar suma totală de 5.000 lei, disimulată ca plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă.

La locuinţa lui Tudorache procurorii au găsit 258 de obiecte (bijuterii şi pietre preţioase) cu o valoare totală de 9.784.295 lei şi sumele de 11.210 euro şi 4.235 dolari. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Un șofer din Alba și-a păstrat carnetul după ce a câștigat un proces cu poliția în instanță. Ce alcoolemie avea la etilotest

Publicat

un șofer din alba și a păstrat carnetul după ce a

Un șofer din Alba și-a păstrat carnetul după ce a câștigat un proces cu poliția în instanță. Este vorba despre un proces desfășurat recent la Judecătoria Blaj.

Cel care a deschis procesul este un șofer care a fost tras pe dreapta de poliție. O rezolvare în dosar a venit în data de 18 aprilie 2024.

Fapta pentru care s-a ajuns în instanță a avut loc un an mai devreme, în 3 mai 2023.

Ce s-a întâmplat

În timpul unui control de rutină șoferul în cauză a fost…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Clujeni de SUCCES. De la Cluj la Monaco, via Paris. Paula Păduroiu: Realitatea mi-a depășit VISUL

Publicat

paula paduroiu 1 e1714043681744.jpg

„Un învingător e un visător care nu a renunțat niciodată la visul lui”, spunea Nelson Mandela. Câți dintre noi am visat să ajungem departe și am rămas cu visul? Câți am învins, câți am reușit în viață? Nu e greu să visezi, greu este să-ți împlinești visul. Are Clujul oameni de succes, care și-au împlinit visul? 

Paula Păduroiu este unul dintre acești oameni. A început de jos și a ajuns acolo unde visul ei din copilărie nu îndrăznea să se…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Prima conferință de tip Moot pentru liceenii din Transilvania, organizată de elevi din Cluj-Napoca

Publicat

moot.jpg

Trei eleve de clasa a XI-a de la un liceu din Cluj-Napoca au pus bazele Transylvania Moot, o conferință de dezbateri din domeniul Dreptului, având ambiția de a aduce o schimbare reală în lumea din jur, mai ales în ceea ce privește educația tinerilor.

Două dintre ele își doresc să își construiască o carieră în acest domeniu, iar viziunea lor a inspirat o echipă de tineri la fel de pasionați să se li alăture în acest demers. Prin implicarea lor și cu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Contează locul în care ești bătut: Judecătorii din Blaj au considerat că un bărbat nu a fost umilit, după ce a fost bătut pe câmp

Publicat

contează locul în care ești bătut: judecătorii din blaj au

Pentru a primi daune morale, după ce ai fost bătut, contează locul în care s-a întâmplat fapta. Asta este concluzia judecătorilor din Blaj, într-un dosar de loviri sau alte violențe. 

Mai pe scurt, dacă victima a fost bătută pe câmp și nu a fost nimeni de față, nu a fost umilită. Drept urmare nu a primit daunele morale pe care le-a cerut. Așa au judecat magistrații cazul unui bărbat. O sentință a fost dată pe 18 aprilie 2024. 

Citiți mai jos cum au concluzionat…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe