EVENIMENT
Intervenție maraton de 24 de ore efectuată de medicii de la Spitalul Militar ”Carol Davila” din București
Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” au efectuat o intervenţie de 24 de ore la o pacientă tânără cunoscută cu astm bronşic, precum şi cu suspiciune de Sindrom Wegener (neconfirmat, însă, cu toate criteriile medicale), cu defect major al ţesuturilor centromediene, cu prăbuşirea nasului şi comunicare oro-nazo-sinusală maxilară bilaterală.
„Având în vedere faptul că, de la prima internare în spitalul nostru, în luna februarie 2020 şi până în prezent, nu s-a constatat o progresie a defectului iar ţesuturile sunt stabile, se decide ca fiind oportună iniţierea reconstrucţiei defectului. Astfel, pacienta s-a internat, după ce, în prealabil, a fost supusă testării pentru virusul SARS-CoV-2, test care a avut rezultat negativ, pentru prima etapă reconstructivă (reconstrucţia palatului), intervenţie chirurgicală care a avut loc în data de 8 septembrie”, se precizează într-un comunicat de presă transmis AGERPRES.
Potrivit sursei citate, evoluţia postoperatorie a fost una favorabilă, pacienta primind sânge izogrup şi izoRh, suport nutritiv şi vitaminic, acestea fiindu-i administrate intravenos, precum şi tratament antibiotic, la început, cu spectru ultralarg şi, ulterior, ţintit pe antibiograma „pentru Stafilococul Aureus, germene identificat în aria cu defectul ţesuturilor centromediene”.
„Succesul acestei intervenţii maraton este şi va fi rezultatul unui efort comun (pentru că urmează şi alte etape reconstructive, aceasta fiind prima şi cea mai grea dintre etape), implicat şi dedicat, atât uman, cât şi profesional, echipa medicală fiind coordonată de maior medic dr. Adrian Gabără, medic primar Chirurgie Orală şi maxilo-facială (OMF) – medic curant; dr. Dragoş Muraru, medic primar Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, şi colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar ATI, şi completată cu: dr. Andreea Crăciun, medic rezident ATI; dr. Carmen Mocanu şi dr. Paul Ionescu, medici rezidenţi Chirurgie Plastică şi microchirurgie reconstructivă; asistent medical Cătălina Stănescu – din cadrul Secţiei Chirurgie Plastică şi microchirurgie reconstructivă, şi, nu în ultimul rând, rezidenţii Secţiei Chirurgie OMF şi asistenţii medicali: Călin Nicoleta, Camelia Preda, Ştefaniţă Ciobanu, infirmierele Pătraşcu Cătălina şi Iordache Constanţa”, menţionează aceeaşi sursă.
Cazul a fost analizat în echipa anestezico-chirurgicală cu câteva zile înainte de intervenţie, realizându-se, astfel, un plan amănunţit privind: abordarea căii aeriene (traheostomie ca prim timp operator), poziţionarea pacientei (în funcţie de zona de recoltare/ inserţie a graftului), alegerea monitorizării invazive intraoperatorii, alegerea tipului de anestezie generală (pacienta prezentând ca particularitate un sindrom de QT lung, alegerea tehnicilor de prezervare a normotermiei, repleţia volemică, anticoagularea perioperatorie etc.
Potrivit specialiştilor, Sindromul de QT lung este o boală a ritmului cardiac. Provoacă bătăile rapide de inimă. Aceste bătăi rapide pot duce la leşin sau atacuri sau, câteodată, când inima bate „eratic” pentru o perioadă lungă de timp, poate duce la decesul neaşteptat. Sindromul de QT lung înseamnă că muşchii inimii necesită mai mult timp decât ar fi normal pentru reîncărcare între bătăi. Această boală poate fi rezultatul unei anormalităţi a sistemului de reîncărcare electrică a inimii. Anormalităţile pot fi moştenite sau se pot întâmpla din cauza unei boli medicale de bază sau a anumitor medicamente. Agerpres
EVENIMENT
Harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate, publicată de MAE. Lista locurilor unde pot vota românii din diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat joi că a publicat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate. MAE a publicat, pe pagina web, lista celor 950 de secții de votare organizate în străinătate pentru alegerile prezidențiale și parlamentare 2024, care include și adresele sediilor acestora, a anunțat ministerul printr-un comunicat.
Lista este disponibilă în secțiunea dedicată alegerilor și poate fi…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus, chestor de poliție și fost șef al Inspectoratului de Poliţie Județean Cluj, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, anunță DNA.
Alături de el au fost trimiși în judecată încă 4 polițiști clujeni.
Fostul șef al IPJ Cluj, chestorul Mihai Rus, trimis în judecată alături de alți patru polițiști. E acuzat de abuz în serviciu
Mihai Rus va fi judecat, în stare de libertate, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Ordin ANRE: „Taxa pe țeavă” – toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să PLĂTEASCĂ o cotă parte la factura de energie termică
ANRE a emis în acest an un ordin care prevede că toate apartamentele dintr-un bloc trebuie să plătească o cotă parte la factura de energie termică, indiferent dacă sunt racordate la sistemul centralizat sau dețin centrale individuale pe gaze. A fost generată o formulă de calcul potrivit căreia cota comună ajunge la 50% din factura totală a blocului, scrie HotNews.ro. Oamenii au numit aceste costuri „taxa pe țeavă”, cu referire la coloana de distribuție a agentului termic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Guvernul a decis prelungirea termenului pentru amnistia fiscală. În ce condiții contribuabilii pot beneficia de facilități fiscale
Guvernul a decis, în ședința din 21 noiembrie 2024, prelungirea termenului pentru aplicarea amnistiei fiscale. Astfel, contribuabilii care doresc să-și clarifice situația fiscală au la dispoziție un interval suplimentar pentru a beneficia de facilitățile oferite, până la 19 decembrie 2024.
Termenul limită pentru depunerea notificărilor privind intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. AICI Ghidul…
Citește mai mult pe Alba24.ro