Connect with us

EVENIMENT

INTERVIU: Carmen Sicoe, logoped din Alba Iulia. Când știi că copilul are probleme de vorbire și care sunt soluțiile

Publicat

carmen sicoe

Copiii se confruntă uneori cu probleme de vorbire, sau cu alte tipuri de tulburări. Părinții se sperie, sau, din contră, ignoră problem. Alba24 a discutat cu un specialist din Alba Iulia despre problemele care apar, despre cum ne putem da seama de timpuriu de ele și, mai ales despre soluții. 

carmen sicoe logoped cabinet

Carmen Sicoe (Pauleti) și-a descoperit pasiunea în timpul facultății, lucrând ”alături de un om minunat”, care i-a deschis drumurile către ceea ce înseamnă logopedia. De atunci sunt aproape șapte ani de când vede ”în fiecare zi, zâmbetele copiilor”. Între timp, a urmat și un master în Terapia Limbajului si Audiologie Educațională.

”Pot doar să spun că e dificil, e dificil să vezi grijile pe fețele părinților și frustrările copiilor, dar e foarte plăcut să simți bucuria lor în momentul în care reușesc. O părticică din toate acestea se întâmplă în fiecare zi în cadrul cabinetului meu” spune Carmen.

Aceasta face voluntariat în timpul liber, în cadrul Centrului Local ”Axente Sever” din Alba Iulia, dar se implică de asemenea și în comunitate, oferind, în cadrul unui proiect propriu, consultații și evaluări gratuite.

”Am pornit de câțiva ani încoace un proiect foarte drag mie și anume Oferă-i copilului tău șansa de a vorbi corect! în cadrul căruia, timp de o săptămână, oricine calcă pragul cabinetului meu, beneficiază de evaluare logopedică gratuită. Proiectul capătă proporții de la an la an și asta nu poate decât să mă bucure pentru că există conștientizare în rândul părinților vis-a-vis de limbajul copiilor. Tot în sferă dezvoltării copiilor, lucrez în prezent la un format de grup suport pentru mămici, unde acestea să primească răspuns la toate întrebările legate de sarcină și copil în cadrul unor workshopuri facilitate de diverși specialiști” adaugă Carmen Sicoe, într-o scurtă discuție de prezentare.

Reporter: Care sunt cele mai comune probleme de vorbire care apar la copii?

Carmen Sicoe: Cele mai comune probleme de limbaj pe care le-am întâlnit sunt dislaliile și tulburările de ritm. Dislaliile sunt tulburări de pronunție și care constau în imposibilitatea emiterii corecte a unuia sau mai multor sunete. Mai pe scurt, sunt acei copii „sasaiti” sau „raraiti” sau aceia care înlocuiesc anumite sunete cu altele, spre exemplu spun „caca” în loc de „tata”.

R.: Când trebuie să își pună întrebări părinții?

C.S.: Ni se spune că trebuie să comunicăm cu copilul încă din momentul sarcinii, că mai apoi, să continuăm să comunicăm cât putem de mult cu el. Comunicarea părintelui reprezintă cea mai importantă parte din dezvoltarea limbajului unui copil. Tot părintele este cel care observă primul deficiențele în comunicarea copilului.

Și astea sunt, fie în fază de lalaltie, atunci când bebelușul gângurește sunete, fie pe măsură ce crește, iar limbajul nu este coerent. Până la vârstă de 2 ani, copilul, neavând alte deficiente, ar trebui să aibe în vocabular undeva între 10 și 20 de cuvinte, incluzând nume (mamă, tată), adjective (rece, frumos,etc) și verbe (mănâncă,etc).

Spre sfârșitul celor doi ani, copilul are deja un vocabular de 50 până la 100 de cuvinte, folosește propoziții scurte, cu două sau trei cuvinte și pronume personale. În jurul vârstei de 4 ani, copilul pune întrebări și este capabil să folosească propoziții din 3 până la 6 cuvinte.

În momentul în care în jurul vârstei de 2-3 ani micuțul repetă întrebările în loc să răspundă la ele, este un motiv de îngrijorare, iar părinții ar trebui să vorbească cu un specialist.

Acest comportament poate fi un semn timpuriu al unei întârzieri în dezvoltarea socială sau a limbajului. De asemenea, în jurul vârstei de 3-4 ani este posibil să vorbească bâlbâit sau stâlcit. Acest lucru se poate să fie cauza dorinței lui de a comunică multe de-odată și este perfect normal. Dacă, totuși, continuă să vorbească în acest fel timp îndelungat (peste 6 luni), este cazul consultării unui logoped.

R.: Până la ce vârstă sunt cel mai ușor de corectat?

C.S.: Vârsta optimă la care se pot corecta foarte ușor este 4-5 ani. Dar asta depinde bineînțeles și de afecțiune și de copil. Am întâmpinat cazuri de bâlbism („bâlbâială”) la copii de 10-11 ani, cu care am lucrat fără probleme, în ciuda vârstei.

R: Cum e situația în Alba, din câte știi? Există ceva la nivel național?

C.S.: Din păcate nu. Nu există nici o statistică la nivel local sau la nivel național. Ce pot și știu să îți spun este că există logopezi la nivel de școli, puțini, dar există și există dorință de formare în acest sens.

R.: Am o întrebare care vine mai degrabă dintr-o curiozitate. De ce au cabinetele de logopedie o oglindă mare?

C.S.: Oglinda nu este neapărat mare, dar e de preferat să existe. Se folosește cam pe tot parcursul terapiei logopedice și este foarte utilă atunci când ne dorim ca micuțul să prindă modelul emiterii unui sunte sau anumite mișcări pe care specialistul le face. Ideal ar fi să existe o oglindă formată din trei părți pentru ca mișcările să fie văzute din toate unghiurile.

R.: Care sunt exercițiile de bază pentru problemele de vorbire?

C.S.: Nu le-aș chiar numi exerciții de bază, ci mai degrabă exerciții recomandate a fi făcute împreună cu micuții, pentru a preveni tulburările de limbaj. Aș aminti aici toate onomatopeele care îți trec prin minte, de la cum fac animalele „ham-ham”, „bzzz-bzzz”, la sunete produse de telefon „trrrrrr”, de tren „ciu-ciu”, de vânt „vjjj-vjjj”; în principiu, orice sunet auzim pe lângă noi este o oportunitate de a dezvolta limbajul copilului.

R.: Părintele trebuie să fie prezent la ședință sau nu?

C.S: Există situații în care copilul este dependent de părinte. Dar acestea sunt situații foarte rare, mai ales în cabinetele private. Majoritatea ședințelor de terapie se desfășoară doar copil și terapeut. Este situația optimă, mai ales că atenția micuțului este des distrasă de tot felul de obiecte sau acțiuni, iar prezența unuia dintre părinți ar accentua această pierdere a atenției. Încă un motiv pentru care eu sfătuiesc părinții să părăsească cabinetul este acela că , fără intenție, dacă copilul greșește sau nu răspunde „corect”, părintele intervine „Mami, știi că soarele e galben…”, intervenții ce inhibă reacțiile ulterioare ale copilului.

R.: Câte ore pe săptămână trebuie să lucreze acasă și la logoped?

C.S.: Este o întrebare pe care o primesc foarte des în cabinet. Depinde foarte mult de relația terapeutului cu copilul, de motivația copilului, de implicarea părinților în terapie. Am avut cazuri care s-au rezolvat în câteva săptămâni cu câte o ședință pe săptămâna sau cazuri de ani de zile cu câte 2, 3 ședințe pe săptămâna. Este foarte indicat să se implice și părinții în terapia logopedică. Astfel, terapeutul recomandă anumite exerciții de făcut până la următoarea ședința, însă sunt exerciții pe care le putem face cu copilul în diverse activități și nu stând la birou pe sistemul „temă”.

 

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

FOTO: Autoturism cu cinci persoane, răsturnat în afara șoselei, în Pecica – Arad

Publicat

accident pecica

Un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane a avut loc, marți după-amiază pe DN 7 în județul Arad. Șoferul unui autoturism a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și s-a răsturnat cu mașina în afara drumului.

Potrivit IPJ Arad, marți, 19 octombrie, în jurul orei 15.00, a avut loc un accident rutier pe DN7 în localitatea Pecica.

În urma verificărilor a reieșit că un bărbat de 38 de ani, din Semnlac, care conducea un autoturism pe DN7 , la km 560+950 m pierde controlul asupra volanului și se răstoarnă în afara părții carosabile.

accident pecica 2

În urma impactului a rezultat accidentarea ușoară a conducătorului auto și a unui pasager aflat în autoturism, ambii au fost transportați la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale, ceilalți trei pasageri aflați în autoturism au refuzat transportul la unitatea medicală.

Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind negativ.

accident pecica 1

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor care au condus la producerea accidentului și luarea măsurilor legale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Un pacient în moarte cerebrală a salvat cinci vieți. Prelevare de organe la Spitalul Județean din Tâgu Mureș

Publicat

spitalu de urgenta targu mures

Cinci vieți au fost salvate cu organele prelevate de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Prelevarea avut loc la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, iar transplanturile s-au realizat la Cluj-Napoca și București.

Potrivit Agenției Naționale de Transplant (ANT), aceasta este a doua acţiune de coordonare a unui transplant realizată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în această lună.

Efortul echipei de medici din Târgu Mureș a fost preluat de echipajele medicale de transplant ale centrelor din Bucureşti şi Cluj Napoca.

Astfel, la Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinc Fundeni, viaţa unui pacient de 43 de ani a fost salvată prin intervenţia de transplant hepatic realizată de echipa condusă de prof. dr. Vladislav Braşoveanu.

La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, echipele de chirurgi conduse de dr. Dan Pop şi dr. Liviu Constantin au făcut intervenţii de transplant renal pentru 2 pacienţi, de 55 de ani şi de 62 de ani, aflaţi de mai mult de 8 ani în dializă.

De asemenea, alţi 2 români îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee, realizate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.
(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele Iohannis anunță că urmează „măsuri clare restrictive”

Publicat

iohannis

Președintele Klaus Iohannis anunță că a convocat pentru miercuri o ședință cu toți responsabilii guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri „clare, restrictive”.

Iohannis a evocat cifrele zilei de marți – 18.863 de noi cazuri, 574 decese și 1.805 de pacienți în stare gravă la Terapie Intensivă – spunând că nu sunt simple numere, ci „inimi de români care de astăzi bat cu teamă de necunoscut”, „inimi de români care au încetat să mai bată fiindcă au pierdut lupta cu acest virus ucigaș, oameni care în urmă cu doar câteva săptămâni se bucurau de viață, visau și își făceau planuri de viitor” și care „lasă în urmă lacrimile și disperarea celor care le plâng moartea”.

În ce-i privește pe cei din ATI, președintele a afirmat că sunt „români care se luptă minut de minut pentru fiecare respirație, pentru fiecare gură de aer”.

Spitalele sunt arhipline, secțiile de terapie intensivă nu mai fac față, medicii sunt epuizați: „acest coșmar ne arată că din păcate valul 4 se dovedește mult mai agresiv chiar și decât cele mai pesimiste așteptări”.

Miercuri, ședință cu toți responsabilii de gestionarea pandemiei pentru a decide o serie de măsuri restrictive

„Lipsa de acțiune concretă din partea autorităților și cifrele de astăzi confirmă, din păcate, că nu s-a făcut ceea ce ar fi trebuit până acum.

Am decis să convocam mâine ședință cu toți responsabili guvernamentali implicați în gestionarea pandemiei pentru instituirea unor măsuri clare restrictive, singurele care mai pot diminua în acest moment răspândirea infectărilor”, a afirmat Iohannis.

„Este o perioadă a suferinței, o dramă națională de proporții teribile. Nu avem însă altă opțiune decât să o depășim. Prioritatea zero este în acest moment salvarea vieții semenilor noștri, protejarea sănătății celor vulnerabili și a celor bolnavi, pe care asistența medicală îi poate ajuta să depășească cu bine această maladie.

Orice alte teme trec în plan secund, nimic, nimic nu este mai presus de viață și trebuie să facem tot ce este omenește posibil, chiar și în ceasul al doisprezecelea, pentru a o proteja.

Zi de zi, chiar în aceste momente, medicii și personalul medical din spitalele noastre duc o luptă epuizantă pentru viață. Dar nici sistemele medicale performante din țări cu o infrastructură sanitară dezvoltată nu pot face față unui număr atât de mare de îmbolnăviri.

Este motivul pentru care am solicitat ajutor extern și suntem recunoscători tuturor statelor care ne vin în sprijin”, a adăugat Iohannis.

 

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

CJSU Dâmbvița propune CARANTINĂ pentru un oraș și cinci comune din județ

Publicat

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dâmboviţa propune instituirea carantinei zonale în oraşul Găeşti şi în cinci comune pe fondul creşterii ratei de infectare cu noul coronavirus.

Potrivit hotărârilor adoptate marţi, CJSU propune carantinarea oraşului Găeşti şi a comunelor Petreşti; Gura Ocniţei – cu satele aparţinătoare Adânca, Gura Ocniţei, Ochiuri şi Săcueni; Mătăsaru – cu satele aparţinătoare Creţuleşti, Mătăsaru, Odaia Turcului, Poroinica, Puţu cu Salcie, Sălcioara şi Teţcoiu; Vişineşti – cu satele aparţinătoare Dospineşti, Sultanu, Urseiu şi Vişineşti; Tărtăşeşti – cu satele aparţinătoare Bâldana, Gulia şi Tărtăşeşti.

Carantină zonală pentru 2 săptămâni

Conform sursei citate, măsura carantinei zonale ar urma să fie instituită începând cu data de miercuri, 20 octombrie, ora 18,00, pentru o perioadă de 14 zile, până în data 3 noiembrie, ora 18,00.

Prefectura judeţului Dâmboviţa a informat, marţi, că rata de infectare la nivelul oraşului Găeşti este de 9,39 la mie, fiind înregistrate 140 de cazuri la o populaţie de circa 14.900 de locuitori.

Hotărârile CJSU vor fi transmise Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă în vederea emiterii ordinelor de carantinare.

Rata cea mai mare de infectare în judeţul Dâmboviţa se înregistra marţi în localitatea Crevedia, fiind de 17,97 la mie. În municipiul Târgovişte, incidenţa COVID-19 este de 8,71 la mie, cu 800 de cazuri active raportate la o populaţie de 91.879 locuitori. Agerpres

Citește mai departe