EVENIMENT
Într-o regiune turistică foarte populară din Spania, purtarea măştii pe stradă devine OBLIGATORIE

Arhipelagul spaniol Baleare, o destinaţie turistică foarte populară, a decis joi să impună purtarea obligatorie a măştii de protecţie, într-o perioadă în care în Spania apar noi focare de contagiune cu coronavirus, transmite AFP.
Purtarea măştii este deja obligatorie în spaţiile publice închise şi pe străzi în toată Spania dacă nu poate fi respectată distanţa de securitate de 1,5 metri faţă de alte persoane.
Dar, începând de luni, în insulele Baleare masca va fi obligatorie ‘pe drumurile publice şi în aer liber’ de îndată ce este posibil ‘să fie întâlnită o altă persoană’, precum şi ‘în spaţiile publice închise’, a anunţat o consilieră a guvernului regional, Marga Frontera.
Aceasta înseamnă, practic, purtarea tot timpul a măştii pe stradă.
În schimb, ea nu va fi obligatorie la plajă, la piscină sau în timpul unei activităţi sportive, a precizat consiliera.
Decizia urmează celei din Catalonia, unde guvernul regional a impus de joi ca masca să fie purtată chiar şi atunci când distanţa de securitate poate fi respectată, după apariţia unui focar important în jurul oraşului Lerida, unde peste 200.000 de locuitori sunt izolaţi începând de sâmbătă.
Şi în Catalonia sunt exceptaţi de la această regulă sportivii şi oamenii aflaţi la plajă.
Spania, una din ţările europene cele mai afectate din Europa, cu peste 23.800 de decese, supraveghează îndeaproape peste 70 de noi focare epidemice. Pe lângă focarul din Lerida (Catalonia), autorităţile sunt îngrijorate şi de cel din Galicia, unde 70.000 de persoane sunt în carantină.
Potrivit consilierei Marga Frontera, în Baleare ‘situaţia epidemiologică este bună’, dar ‘este vorba despre a ne proteja şi mai mult populaţia’.
În arhipelag există în prezent 130 de cazuri active de COVID-19 şi zece ‘focare active’ noi, majoritatea pe insula Mallorca, a precizat dr. Javier Arranz, purtătorul de cuvânt al comitetului pentru boli infecţioase din Baleare.
Joi, ministrul spaniol al sănătăţii, Salvador Illa, a dat asigurări la televiziunea Antena 3 că nu vede nicio problemă ca regiunile să ia astfel de iniţiative de a impune purtarea măştii de protecţie.AGERPRES
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Noua carte de identitate simplă, disponibilă la Cluj. DJEP Cluj preia, de astăzi, cereri pentru eliberarea ei

De astăzi, în județul Cluj, sunt disponibile și cărțile de identitate simple, fără cip, pentru cei care nu doresc documente electronice. Acestea se eliberează contra cost, spre deosebire de cărțile de identitate cu cip, și pot fi obținute pe baza unei cereri la serviciul de evidență a populației.
Consiliul Județean Cluj informează că, începând cu data de 20 mai 2025, la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj și a serviciilor publice…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Întreprinderile publice ale Consiliului Județean Cluj au încheiat anul 2024 pe profit. 9 milioane de lei încasate din dividende

Întreprinderile aflate sub autoritatea Consiliului Județean Cluj au încheiat anul 2024 pe plus, cu profituri semnificative care se întorc acum în bugetul județului. Veniturile din încasarea dividendelor s-au ridicat la aproximativ 9 milioane de lei.
În cadrul ședinței ordinare din luna mai 2025, forul administrativ județean va supune aprobării situațiile financiare anuale ale celor cinci operatori economici la care Consiliul Județean Cluj este acționar unic ori…
Citește mai mult pe Cluj24.ro