Connect with us

EVENIMENT

Când vor putea românii să meargă în SUA fără viză. Precizările ministrului de externe după discuția cu Secretarul de Stat Antony Blinken

Publicatsua

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri seara că România mai are un singur criteriu de îndeplinit pentru ca românii să poată călători fără viză în Statele Unite ale Americii.

”Avem un singur criteriu care mai trebuie îndeplinit și anume acela ar ratei de refuz. (…)

Este vorba despre un criteriu prevăzut de legislația americană și vom încerca să lucrăm și cu Congresul American pentru a vedea în ce măsură pot fi identificate și introduse în legislația americană o serie de excepții care să ajute România să ajungă mai repede în programul VISA Waiver” a declarat Aurescu , potrivit DCNews

Eeliminarea vizelor pentru Statele Unite ale Americii reprezintă, pe lângă intrarea României în Spaţiul Schengen, un obiectiv pe care ministerul îl urmăreşte, menţionând că în perioada următoare va fi declanşată o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o viză fără probleme.

“Vizele pentru Statele Unite sunt iarăşi un obiectiv pe care îl urmărim constant. (…) Aici lucrurile sunt, cumva în alt registru decât cel care se referă la Schengen.

Este vorba despre o legislaţie americană care prevede un prag de 3% pentru rata de refuz a vizelor, care este generat de o serie de factori, dar care în momentul de faţă se află la un 9,11%.

Trebuie să ajungem la 3% ca să poată, conform legislaţiei americane, fi luată o decizie cu privire la accederea României în Programul Visa Waiver.

Îmi aduc aminte că în 2009 eram la un procent de peste 26% faţă de 9,11% la cât suntem acum. Suntem într-o progresie constantă spre acest obiectiv. (…)

Vom declanşa în perioada următoare o campanie de informare, aşa cum mai am făcut şi cu ceva vreme în urmă, în perioada 2009-2011, când am avut trei ani la rând o campanie publică de informare cu privire la condiţiile care trebuie să fie îndeplinite pentru a obţine o viză fără probleme de către un cetăţean român care o solicită”, a declarat Bogdan Aurescu.

Acesta a mai spus că a discutat cu partea americană despre o iniţiativă legislativă care propune o excepţie de la pragul de 3% pentru statele aliate care îşi îndeplinesc angajamentele.

“Acţionăm şi pe o altă zonă, şi anume în Congresul american, unde există două iniţiative legislative care propun fie o creştere a pragului ratei de refuz de la 3% la 10%, (…) 9,11% cât avem acum ne-ar încadra deja în această condiţie de 10%. (…)

Dar există şi o altă iniţiativă legislativă care propune o excepţie de la acest prag de 3% pentru statele aliate, cum este şi România, care alocă 2% la PIB pentru Apărare, deci aliaţi puternici ai Statelor, parteneri statistici care îşi îndeplinesc obligaţiile, îşi fac datoria în ceea ce priveşte împărtăşirea responsabilităţilor. (…)

I-am semnalat secretarului de stat Pompeo existenţa acestor două iniţiative legislative şi mi-a promis că va urmări acest subiect. Continuăm, prin urmare, să ne ocupăm şi de acest obiectiv care este foarte important pentru cetăţenii români”, a mai spus ministrul de Externe.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Pieton lovit de un autoturism pe DN 17, într-o localitate din Bistrița-Năsăud

Publicat

arhiva foto

Un accident rutier soldat cu rănirea unei persoane s-a produs, joi la amiază, pe DN 17, în localitatea Josenii Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud.

Potrivit IPJ Bistriața-Năsăud, conform primelor date, un pieton – un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Maieru, a fost accidentat de un autoturism condus de bărbat de 41 de ani, din Ilva Mare.

În urma impactului, pietonul a fost rănit.

Conform sursei citate, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii Serviciului Rutier continuă cercetările în acest caz, pentru stabilirea cu exactitate aîmprejurărilor în care s-a produs evenimentul rutier.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect: Terasele și restaurantele de vară din București, scutite de taxa de ocupare a domeniului public, până la sfârșitul anului

Publicat

Gratuitatea privind ocuparea locurilor publice cu restaurante şi terase de vară se prelungeşte până pe 31 decembrie, potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 27 aprilie.

Taxa de ocupare a domeniului public pentru restaurante şi terase de vară era zero de la începutul acestui an până pe 30 iunie, conform hotărârii CGMB nr. 429 din 21 decembrie 2020, care se abrogă.

Proiectul de hotărâre menţionează că se suspendă, până la data de 31 decembrie 2021, aplicarea taxei pentru utilizarea locurilor publice cu unităţi de alimentaţie publică şi terase de vară prevăzută la pct. 3.13 din Anexa nr. 2 din hotărârea CGMB nr. 139/2020 privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în municipiul Bucureşti, începând cu anul 2021, precum şi dispoziţiile pct. 3.11 din Anexa nr. 2a.

CGMB are atribuţii privind dezvoltarea economico-socială şi de mediu a comunei, oraşului sau municipiului, respectiv privind administrarea domeniului public şi privat al comunei, oraşului sau municipiului, iar exercitarea acestor atribuţii privesc stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, în condiţiile legii, prevede raportul de specialitate.

Potrivit hotărârii CGMB nr. 139/2020, taxa pentru utilizarea locurilor publice cu unităţi de alimentaţie publică şi terase de vară are o valoare cuprinsă între 0,50 – 1,10 lei/metru pătrat/zi, în funcţie de zonă. Taxa se percepe pentru următoarele tipuri de activităţi: alimentaţie publică; terase de vară (pentru perioada 01.05 – 30.09) cu sau fără băuturi alcoolice; comercializare produse panificaţie şi patiserie; alte activităţi asemenea. Intervalul 1 mai – 30 septembrie este estimativ, putându-se efectua solicitări şi în afara acestuia, urmând ca acestea să fie analizate şi a se emite acordul, după caz.

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Impact între două autoturisme pe E70 în județul Timiș. Cinci persoane, implicate în accident

Publicat

Un accident rutier în care au fost implicate cinci persoane s-a produs, joi la amiază, pe E70, în localitatea Coșteiu, din județul Timiș, după coliziunea dintre două autoturisme.

Potrivit ISU Timiș, la fața locului s-au deplasat de urgență 7 pompieri cu o autospecială de primă intervenție și un echipaj SMURD.

În accident au fost implicate două autoturisme, care în urma impactului au ieșit în afara părții carosabile.

În cele două mașini se aflau cinci persoane.

Nicio persoană nu a necesitat îngrijiri medicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bătaie cu bâte de baseball într-un cartier din Galați, pentru un loc parcare. Doi bărbați au ajuns la spital

Publicat

Doi gălățeni de 31 și 54 de ani s-au ales cu dosar penal după ce s-au luat la bătaie, miercuri, într-o parcare din Galați. Jandarmii au fost alertați printr-un apel la 112. Ambii au fost transportați la spital.

Potrivit Jandarmeriei Române, în urma unui apel 112, la fața locului a fost trimis un echipaj de jandarmerie.

Miercuri, 21 aprilie, la ora 16:20, echipajul de jandarmerie aflat în misiune de menținere a ordinii publice pe raza Secției 3 Poliție Galați a fost direcționat de către Dispeceratul unității de poliție în cartierul Micro 19, unde era semnalată o bătaie între mai multe persoane.

Ajunși la fața locului, jandarmii au observat un bărbat care prezenta o rană deschisă la cap, iar un al doilea bărbat prezenta urme de lovituri la nivelul corpului.

Oamenii legii au solicitat un echipaj medical de urgență, iar ambele persoane au fost transportate, sub paza jandarmilor, la Spitalul Județean de Urgență, pentru investigații medicale.

Conform sursei citate, din verificările făcute la fața locului, jandarmii au stabilit că între cei doi a intervenit un conflict spontan pe fondul ocupării unui loc de parcare, neatribuit conform prevederior legale.

Disputa între cei doi bărbați s-a tranșat cu pumnii și bâtele de baseball, iar în conflict s-au interpus și părinții unuia dintre bărbați, cel care de altfel a provocat scandalul.

Pe numele bărbaților, jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire și alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate