Connect with us

ACTUALITATE

Întrebări, frici și explicații despre ”Varianta care stârneşte îngrijorare” în India

Publicat

Arhivă foto

Detectată până în prezent în cel puţin 44 de ţări, varianta indiană a coronavirusul SARS-CoV-2, responsabilă cel puţin parţial pentru explozia epidemică din India, provoacă îngrijorare de mai multe săptămâni, dar efectele sale asupra transmiterii virusului şi gravităţii bolii provocate de acesta sunt încă insuficient cunoscute, notează vineri AFP într-o sinteză.

Reperată prima dată în octombrie 2020 în India, noua variantă a fost clasată săptămâna aceasta de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca ”variantă care stârneşte îngrijorare”, alături de variantele britanică, sud-africană şi braziliană.

O variantă sau trei?

Varianta indiană B.1.617 grupează de fapt trei sub-variante distincte, cu unele mutaţii comune şi altele diferite.

În ultimul său raport publicat marţi, OMS menţionează că între cele trei sub-variante ar putea exista diferenţe importante, însă datele disponibile în prezent sunt prea limitate pentru a permite o caracterizare diferenţiată, de unde şi clasarea acestei variante în bloc în rândul celor care stârnesc preocupare.

Fiecare din primele două sub-variante (B.1.617.1 şi B.1.617.2) a fost detectată în peste 30 de ţări, dar cea de-a treia (B.1.617.3) a fost foarte puţin observată în afara Indiei, unde este minoritară.

Aparent mai transmisibilă

Odată cu explozia epidemiei în India, unde numărul deceselor în rândul bolnavilor de COVID-19 a trecut pragul de 250.000, această variantă a fost foarte repede bănuită că ar fi responsabilă pentru valul de infectări.

Dar OMS estimează că accelerarea transmiterii virusului în India a fost provocată de o combinaţie de mai mulţi factori posibili, respectiv o variantă potenţial mai transmisibilă, dar şi organizarea mai multor adunări religioase şi politice în masă şi slaba respectare a măsurilor sanitare şi de distanţare socială menite să frâneze epidemia.

”Contribuţia exactă a fiecăruia dintre aceşti factori la creşterea infectărilor în India nu este bine cunoscută”, constată OMS. Cu toate acestea, organizaţia estimează că cele trei sub-variante ”par să aibă o rată a transmiterii mai ridicată”, opinie împărtăşită şi de alte organizaţii, precum Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) sau Santé Publique France.

Astfel, cele trei versiuni ale variantei indiene cuprind două mutaţii asociate unei transmiteri sporite a virusului (L452R şi D614G).

În raportul său publicat joi, Public Health England a acordat o atenţie specială sub-variantei B.1.617.2, a cărei prezenţă a crescut rapid în Marea Britanie, cu peste 1.300 de cazuri confirmate.

Această sub-variantă este ”cel puţin la fel de transmisibilă” ca varianta britanică a coronavirusului, care la rândul ei este mai transmisibilă ca varianta originală, remarcă agenţia britanică de sănătate publică.

Totuşi, ECDC atrage atenţia asupra unei posibile ”supra-reprezentări” a variantei indiene în cazurile detectate şi secvenţiate în Marea Britanie şi în UE ca urmare a atenţiei speciale acordate testării persoanelor venite din India.

Mai periculoasă?

”Nicio informaţie nu este disponibilă” deocamdată cu privire la gravitatea simptomelor provocate de varianta indiană, mai notează ECDC.

Cât despre posibilitatea ca această variantă să ocolească imunitatea dată de vaccinurile anti-COVID-19 existente sau de o infectare anterioară, şi în această chestiune datele deocamdată disponibile sunt foarte limitate.

”Efectele potenţiale ale grupului B.1.617 asupra eficacităţii vaccinurilor sau a tratamentelor, ori asupra riscului de reinfectare rămân incerte”, rezumă OMS.

Un studiu recent, încă neevaluat de alţi cercetători, arată o diminuare a eficacităţii vaccinurilor Pfizer/BioNtech şi Moderna asupra sub-variantei B.1.617.1.

Această sub-variantă şi B.1.617.3 au mutaţia E484Q, apropiată de cea deja observată la variantele sud-africană şi braziliană (E484K) şi suspectată că reduce eficacitatea vaccinării şi creşte riscul de reinfectare.

Pe de altă parte, bazându-se pe acest studiu şi pe încă unul, ECDC notează că anticorpii monoclonali şi plasma persoanelor infectate anterior sau a persoanelor vaccinate ”pot neutraliza B.1.617.1 la fel de eficace sau mai eficace decât în cazul altor variante care determină îngrijorare aflate în circulaţie”.

Datele evaluate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) privind eficacitatea vaccinurilor ARNm împotriva variantei B.1.617 sunt ”încurajatoare”, a declarat săptămâna aceasta directorul EMA pentru riscuri vaccinale şi ameninţări biologice, Marco Cavaleri.

Este nevoie urgen de studii robuste

El s-a arătat optimist şi asupra capacităţii vaccinurilor care funcţionează pe bază de adenovirus, cum ar fi AstraZeneca şi Johnson & Johnson, de a proteja împotriva acestei variante, cu menţiunea că EMA aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca.

Totuşi, în privinţa sub-variantei B.1.617.2, lipsită de mutaţia E484Q şi semnalată substanţial în Marea Britanie, încă nu există studii despre capacitatea ei de a ocoli imunitatea dobândită în urma vaccinării sau infectării anterioare, mai notează ECDC.

În faţa tuturor acestor incertitudini, ”este nevoie urgent de noi studii robuste” asupra efectelor variantei indiene, caracteristicilor sale biologice (transmitere, gravitate, risc de reinfectare etc.) şi implicaţiilor asupra măsurilor antiepidemice, remarcă OMS.

AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Județul Botoșani, prezența scăzută la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

județul botoșani, prezența scăzută la vot în turul al doilea

Publicitate

La fel ca în toată țara, și botoșănenii au arătat un interes crescut pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, județul înregistrând o prezență la vot de 26,37%, dar totuși una dintre cele mai scăzute din regiunea de Nord Est.

Până la ora 14.00 au votat 98.815 persoane din totalul de 374.762 de alegători înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 87.412 au votat pe listele permanente, 9.893 pe liste suplimentare, iar 1.510 au…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Polițiștii verifică o sesizare la Albești privind încălcarea legii electorale: Un botoșănean și-a publicat buletinul de vot pe rețelele sociale

Publicat

prezidențiale 2025: fotografierea buletinului de vot – interzisă. neștiința de

Publicitate

Alegeri fără incidente majore în Botoșani, dar polițiștii verifică o sesizare la Albești privind publicarea buletinului de vot pe rețelele sociale.

Procesul electoral în județul Botoșani se desfășoară fără incidente majore, potrivit unei informări transmise de Centrul de Comunicare Județean. De la deschiderea secțiilor de votare și până la acest moment, structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au semnalat situații deosebite în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Procesul de votare a început la Botoșani fără probleme

Publicat

ipj botoșani: procesul de votare a început fără incidente la

Publicitate

La Botoșani a început astăzi procesul de votare fără probleme. IJP Botoșani a transmis că pe timpul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte. 

În ceea ce privește misiunile de astăzi, așa cum în primul tur…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prezență la urne în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, la Botoșani: 8,08% până la ora 10.00

Publicat

prezență la urne în turul al doilea al alegerilor prezidențiale,

Publicitate

Interes mare al botoșănenilor pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Potrivit datelor oficiale, până la ora 10.00, în județul Botoșani s-au prezentat la urne doar 8,08% dintre alegători.

Din cei 374.762 de cetățeni înscriși pe listele permanente, au votat deja 27.644 de persoane. Dintre acestea, 24.089 au votat pe listele permanente, 3.526 pe listele suplimentare, iar 29 de alegători au solicitat urna mobilă. Nu a fost înregistrat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe