Connect with us

ACTUALITATE

Investiție de peste 25 milioane de euro la Sebeș. Terminal intermodal, la intersecția autostrăzilor A1 și A10

Publicat

Cel mai modern terminal intermodal din Transilvania, o investiție de peste 25 de milioane de euro, va fi construit la Sebeș, în zona nodului rutier dintre autostrăzile A1 și A10, informează ziarul Alba24.ro

Inițiativa ADR Centru pentru realizarea unui terminal intermodal în județul Alba prinde tot mai mult contur. Conform rezultatelor chestionarului realizat de Agenție, cel mai bun amplasament a fost selectat în municipiul Sebeș, în zona nodului rutier A1-A10, iar în urma întâlnirilor de lucru de la Alba Iulia au fost stabiliți pașii necesari pentru ca această inițiativă să se concretizeze într-o investiție estimată la peste 25 milioane euro. Recent Ministerul Transporturilor și-a asumat modificarea POIM 2014-2020 pentru ca terminalul intermodal de la Sebeș să poată fi finanțat până la finalul anului 2023.

Dezvoltarea economică a Regiunii Centru presupune și valorificarea optimă, în parteneriat cu administrațiile locale, a oportunităților de realizare a unor proiecte de investiții mari pentru Regiunea Centru, cum sunt și cele referitoare la modernizarea soluțiilor de transport de marfă. Acest lucru este în deplină concordanță cu decizia CDR Centru de a se realiza trei proiecte de investiții prioritare pentru regiune, prin dezvoltarea de terminale intermodale și introducerea acestor proiecte în Masterplanul de Transport al României.

ADR Centru a realizat studiul de prefezabilitate pentru dezvoltarea unui terminal intermodal în județul Alba, prin care au fost identificate locațiile Coșlariu și Sebeș pentru amplasarea acestui terminal.

Zona Alba-Iulia – Sebeș, aflată în proximitatea nodului rutier A1-A10, cu conexiuni directe către Sibiu, Cluj Napoca și vestul Europei, situată și foarte aproape de Gara Vințu de Jos, prin care se tranzitează anual – pe calea ferată – cel mai mare volum de marfă din România, este poziția asupra căreia s-au decis reprezentanții administrației publice de la nivel local, respectiv Consiliul Județean Alba și Primăria Sebeș. Aici există teren, se poate realiza ușor conexiunea cu sistemele de transport și, mai ales, se facilitează legătura cu investitorii privați din zona industrială Sebeș-Alba.

Deoarece unul dintre primele lucruri avute în vedere pentru demararea acestei investiții se referă la organizarea unei întâlniri de lucru cu Ministerul Transporturilor, în vederea definitivării procedurilor pentru includerea terminalului intermodal din Sebeș în Masterplanul General de Transport al României (MPGT), ADR Centru a inițiat această reuniune informală, ca un pas firesc în promovarea investiției.

Organismul Intermediar pentru Transport, care implementează Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) în cadrul Ministrului Transporturilor a găzduit o întâlnire cu grupul de lucru format în județul Alba pentru promovarea proiectului de terminal intermodal de la Sebeș. Alături de delegația ADR Centru, condusă de directorul general Simion Crețu, au participat la întâlnire delegațiile Consiliului Județean Alba, condusă de vicepreședintele Marius Hațegan și a Primăriei Municipiului Sebeș, condusă de primarul Dorin Nistor. Gazdă a fost directorul general al OI Transport, Cătălin Costache, alături de care s-au aflat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POIM, ai Direcției Generale Investiții, Proiecte Strategice și Monitorizare din cadrul Ministerului Transporturilor, precum și ai Băncii Europene pentru Investiții (BEI), prin inițiativa JASPERS de asistență comună în vederea sprijinirii proiectelor de dezvoltare din regiunile europene.

La întâlnirea de la București s-a discutat despre posibilitățile de susținere a investiției prin POIM 2014-2020, ținând cont de faptul că proiectul de la Sebeș – fiind un proiect nou – nu este inclus în MPGT, documentul strategic care fundamentează investițiile finanțate din fonduri europene în sectorul Transport. Întâlnirea, care a durat peste 2 ore, s-a concentrat pe aspecte tehnice precum modificarea MPGT pentru a include și alte proiecte de terminale inter și  multimodale, precum și pe mecanismele de utilizare a ajutorului de stat pentru acest tip de proiecte. A fost analizată posibilitatea de a obține sprijin din partea JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) pentru pregătirea proiectului în vederea finanțării, în paralel cu stabilirea structurii și a modului de constituire a parteneriatului pentru proiect. Concluziile au fost favorabile proiectului de terminal intermodal de la Sebeș, reprezentanții Ministerului Transporturilor asumându-și promovarea unor modificări ale POIM 2014 – 2020 care, în cazul în care ar fi aprobate, ar permite nu numai obținerea de sprijin pentru pregătirea documentației, ci și accesul la finanțare pentru investiție în cadrul actualului program, ceea ce ar accelera operaționalizarea terminalului.

„Am făcut mulți pași importanți de la întâlnirea inițială desfășurată cu mai puțin de o lună în urmă. Avem stabilit un grup de lucru, există deschidere la Ministerul Transporturilor, Primăria Sebeș va face demersurile pentru obținerea terenului aferent și avem șansa obținerii finanțării europene pentru investiție, la care Consiliul Județean Alba va contribui cu 50% din valoarea co-finanțării.  Inițiativa noastră pentru dezvoltarea transportului multimodal va aduce beneficii importante asupra dezvoltării regiunii, atât din punct de vedere economic cât și de mediu. Vom urmări în continuare modul în care sunt soluționate problemele, pentru ca această investiție să fie realizată până la sfârșitul anului 2023, dacă se vor obține sumele necesare din fonduri europene prin POIM”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Se oprește apa la marginea municipiului Botoșani. Anunțul Nova Apaserv

Publicat

1711463397 nova apaserv.jpg

Din cauza unei avarii apărută pe conducta de distribuție apă din Azbo Dn 125 mm, localizată în zona străzii Parcul Tineretului,  S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani a oprit sistemul de alimentare cu apă, astăzi 26 martie 2024 începând cu ora 14:00, până mâine 27 martie 2024 ora 10:00, către utilizatorii din municipiul Botoșani strada Parcul Tineretului nr. 3, scările A, B, C, Aleea Parcul Tineretului nr. 8, scările A, B, Aleea Zimbrului.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat prin această intervenție bruscă!”, au transmis reprezentanții Nova APaserv.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ludoteca de la Botoșani, proiectul unic care dă speranțe copiilor cu probleme de vedere sau de auz

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

În municipiul Botoșani se află un centru educațional unicat în România. Este vorba despre o ludotecă specializată pentru copii cu deficiențe de auz și văz. Ludoteca beneficiază de jocuri și materiale didactice personalizate pentru aceste deficiențe, dar și de creații originale, scrie Adevărul.

Copiii la joacă FOTO Adevărul
Copiii la joacă FOTO Adevărul

În România, sunt numeroși copii cu deficiențe de văz și auz care nu au parte de o șansă reală de integrare în societate, mai ales din cauza lipsei spațiilor gratuite pentru terapie sau a materialelor educaționale adaptate nevoilor acestora.

În județul Botoșani, o echipă de voluntari condusă de Laura Dănilă, un apreciat specialist în logopedie și psihologie pediatrică, a reușit, în 2021 să deschisă prima…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Beat criță, așa a condus un bărbat din municipiul Botoșani. Polițiștii l-au dat jos de la volan la Stăuceni

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit luni pe drumul național, DN 29D, în comuna Stăuceni, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din municipiul Botoșani.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior,  bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Locuri de muncă disponibile la Botoșani. 492 de locuri pe LISTA comunicată de AJOFM

Publicat

bucatar1.jpg

AJOFM Botoșani a anunțat astăzi că nu mai puțin de 492 locuri de muncă sunt disponibile astăzi la nivelul județului Botoșani, conform datelor centralizate de de la agenții economici.

Iată și lista completă cu locurile de muncă comunicate de AJOFM Botoșani:

UNITATEA
DIRECTOR TEHNIC SC TAMIŞTEF SRL

Str. Pacea nr.37A

E-mail:tamistef@yahoo.com

DIRECTOR TEHNIC SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

MANAGER SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „MAVROMATI” BOTOSANI

Str. Marchian nr. 11

Tel:0231/518812

SEF FERMA AGRICOLA SC ELLY FOOD TRADITIONAL SRL; Flamanzi

Tel:0231/552255

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI AGRICOLE SC BRAMIS REBUILD SRL

Str. O. Onicescu nr.3,parter

Tel. 0745521363

INGINER CONSTRUCTII CIVILE,INDUSTRIALE SI…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe