Connect with us

ACTUALITATE

Investiție de peste 25 milioane de euro la Sebeș. Terminal intermodal, la intersecția autostrăzilor A1 și A10

Publicat

Cel mai modern terminal intermodal din Transilvania, o investiție de peste 25 de milioane de euro, va fi construit la Sebeș, în zona nodului rutier dintre autostrăzile A1 și A10, informează ziarul Alba24.ro

Inițiativa ADR Centru pentru realizarea unui terminal intermodal în județul Alba prinde tot mai mult contur. Conform rezultatelor chestionarului realizat de Agenție, cel mai bun amplasament a fost selectat în municipiul Sebeș, în zona nodului rutier A1-A10, iar în urma întâlnirilor de lucru de la Alba Iulia au fost stabiliți pașii necesari pentru ca această inițiativă să se concretizeze într-o investiție estimată la peste 25 milioane euro. Recent Ministerul Transporturilor și-a asumat modificarea POIM 2014-2020 pentru ca terminalul intermodal de la Sebeș să poată fi finanțat până la finalul anului 2023.

Dezvoltarea economică a Regiunii Centru presupune și valorificarea optimă, în parteneriat cu administrațiile locale, a oportunităților de realizare a unor proiecte de investiții mari pentru Regiunea Centru, cum sunt și cele referitoare la modernizarea soluțiilor de transport de marfă. Acest lucru este în deplină concordanță cu decizia CDR Centru de a se realiza trei proiecte de investiții prioritare pentru regiune, prin dezvoltarea de terminale intermodale și introducerea acestor proiecte în Masterplanul de Transport al României.

ADR Centru a realizat studiul de prefezabilitate pentru dezvoltarea unui terminal intermodal în județul Alba, prin care au fost identificate locațiile Coșlariu și Sebeș pentru amplasarea acestui terminal.

Zona Alba-Iulia – Sebeș, aflată în proximitatea nodului rutier A1-A10, cu conexiuni directe către Sibiu, Cluj Napoca și vestul Europei, situată și foarte aproape de Gara Vințu de Jos, prin care se tranzitează anual – pe calea ferată – cel mai mare volum de marfă din România, este poziția asupra căreia s-au decis reprezentanții administrației publice de la nivel local, respectiv Consiliul Județean Alba și Primăria Sebeș. Aici există teren, se poate realiza ușor conexiunea cu sistemele de transport și, mai ales, se facilitează legătura cu investitorii privați din zona industrială Sebeș-Alba.

Deoarece unul dintre primele lucruri avute în vedere pentru demararea acestei investiții se referă la organizarea unei întâlniri de lucru cu Ministerul Transporturilor, în vederea definitivării procedurilor pentru includerea terminalului intermodal din Sebeș în Masterplanul General de Transport al României (MPGT), ADR Centru a inițiat această reuniune informală, ca un pas firesc în promovarea investiției.

Organismul Intermediar pentru Transport, care implementează Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) în cadrul Ministrului Transporturilor a găzduit o întâlnire cu grupul de lucru format în județul Alba pentru promovarea proiectului de terminal intermodal de la Sebeș. Alături de delegația ADR Centru, condusă de directorul general Simion Crețu, au participat la întâlnire delegațiile Consiliului Județean Alba, condusă de vicepreședintele Marius Hațegan și a Primăriei Municipiului Sebeș, condusă de primarul Dorin Nistor. Gazdă a fost directorul general al OI Transport, Cătălin Costache, alături de care s-au aflat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru POIM, ai Direcției Generale Investiții, Proiecte Strategice și Monitorizare din cadrul Ministerului Transporturilor, precum și ai Băncii Europene pentru Investiții (BEI), prin inițiativa JASPERS de asistență comună în vederea sprijinirii proiectelor de dezvoltare din regiunile europene.

La întâlnirea de la București s-a discutat despre posibilitățile de susținere a investiției prin POIM 2014-2020, ținând cont de faptul că proiectul de la Sebeș – fiind un proiect nou – nu este inclus în MPGT, documentul strategic care fundamentează investițiile finanțate din fonduri europene în sectorul Transport. Întâlnirea, care a durat peste 2 ore, s-a concentrat pe aspecte tehnice precum modificarea MPGT pentru a include și alte proiecte de terminale inter și  multimodale, precum și pe mecanismele de utilizare a ajutorului de stat pentru acest tip de proiecte. A fost analizată posibilitatea de a obține sprijin din partea JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) pentru pregătirea proiectului în vederea finanțării, în paralel cu stabilirea structurii și a modului de constituire a parteneriatului pentru proiect. Concluziile au fost favorabile proiectului de terminal intermodal de la Sebeș, reprezentanții Ministerului Transporturilor asumându-și promovarea unor modificări ale POIM 2014 – 2020 care, în cazul în care ar fi aprobate, ar permite nu numai obținerea de sprijin pentru pregătirea documentației, ci și accesul la finanțare pentru investiție în cadrul actualului program, ceea ce ar accelera operaționalizarea terminalului.

„Am făcut mulți pași importanți de la întâlnirea inițială desfășurată cu mai puțin de o lună în urmă. Avem stabilit un grup de lucru, există deschidere la Ministerul Transporturilor, Primăria Sebeș va face demersurile pentru obținerea terenului aferent și avem șansa obținerii finanțării europene pentru investiție, la care Consiliul Județean Alba va contribui cu 50% din valoarea co-finanțării.  Inițiativa noastră pentru dezvoltarea transportului multimodal va aduce beneficii importante asupra dezvoltării regiunii, atât din punct de vedere economic cât și de mediu. Vom urmări în continuare modul în care sunt soluționate problemele, pentru ca această investiție să fie realizată până la sfârșitul anului 2023, dacă se vor obține sumele necesare din fonduri europene prin POIM”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Festivalul de voie bună „aRoma Fest”, sub lupa jandarmilor

Publicat

festivalul de voie bună „aroma fest”, sub lupa jandarmilor

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa pentru siguranța botoșănenilor la manifestările publice cu caracter cultural-artistic sau sportiv, cu participare numeroasă.

Începând de azi, jandarmii, împreună cu efective de poliție rutieră, vor acționa timp de trei zile în zona de desfășurare a Festivalului de voie bună – aRoma Fest pentru prevenirea faptelor antisociale, precum și pentru dirijarea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Grădina de Vară a Teatrului „Mihai Eminescu” intră în reabilitare

Publicat

foto: grădina de vară a teatrului „mihai eminescu” intră în

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță începerea lucrărilor de reabilitare a Grădinii de Vară a Teatrului „Mihai Eminescu” – un proiect mult așteptat de botoșăneni, menit să redea comunității un spațiu cultural emblematic.

După ani de așteptare, Grădina de Vară a devenit, în sfârșit, un șantier. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis, iar organizarea de șantier este deja în curs. Proiectul este derulat de SC CORNELL’S FLOOR…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

ISU Botoșani: Noaptea Muzeelor – măsuri de prevenire a incendiilor

Publicat

isu botoșani: noaptea muzeelor – măsuri de prevenire a incendiilor

Publicitate

În fiecare an, foarte mulți botoșaneni participă la „Noaptea Muzeelor”. Pentru ca evenimentul cultural, ce va avea loc sâmbătă, 17 mai a.c., să se desfășoare în condiții de siguranță, la nivelul instituțiilor organizatoare trebuie adoptate măsuri care să asigure:

– evitarea supraaglomerării, prin permiterea accesului vizitatorilor doar în limitele în care se poate asigura o supraveghere atentă, prin personalul propriu sau cel voluntar…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Locul de basm creat de Ștefan cel Mare în nordul Moldovei. Paradisul de pe malurile Prutului, cu arbori vechi de jumătate de mileniu

Publicat

botoșani: locul de basm creat de Ștefan cel mare în

Publicitate

În județul Botoșani, aproape de malurile Prutului, se află peisaje de basm care ascund locuri pline de istorie și legendă. De neratat este „Poiana celor patru stejari”, o pădure crescută în jurul unor arbori seculari despre care localnicii spun că ar fi fost plantați chiar de Ștefan cel Mare, scrie ADEVARUL.

România este plină de peisaje fabuloase și locuri de legendă, chiar și acolo unde puțini s-ar aștepta. De exemplu, în nordul județului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe