ACTUALITATE
Investiţiile străine directe s-au redus la 5,06 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2023

Conform datelor publicate luni de către Banca Națională a României, investițiile directe ale nerezidenților în România au înregistrat o scădere la 5,06 miliarde de euro în primele nouă luni ale acestui an, față de 8,671 miliarde de euro în perioada ianuarie-septembrie 2022.
„Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 5,060 miliarde de euro (comparativ cu 8,671 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2022), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5,836 miliarde de euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 776 milioane euro”, se spune în comunicatul BNR.
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a scăzut cu 5,1%, în primele nouă luni din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, la 5.242 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Cele 5.242 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 116,083 milioane de dolari, în creştere de aproape patru ori faţă de capitalul subscris al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-septembrie 2022, de 31,027 milioane de dolari.
În septembrie 2023, au fost înmatriculate 605 societăţi noi cu participare străină la capitalul social.
Investiţiile străine directe s-au redus la 5,06 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2023. La finele septembrie 2023, în România existau 249.457 de societăţi cu participare străină
În funcţie de domeniile de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (28,1%), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (18,51% din total), transport, depozitare şi comunicaţii (15,54%) şi construcţii (12,23%).
La finele septembrie 2023, în România existau 249.457 de societăţi cu participare străină la capitalul social.
Valoarea capitalului subscris se situa la aproape 69 miliarde de dolari.
Cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 52.524 (capital subscris de 4,053 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,863 miliarde de dolari, în 6.039 firme. Agerpres

Google sărbătorește Ziua Națională a României printr-un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
Pe imaginea de start a motorului de căutare flutură drapelul României, încadrat într-un medalion în care predomină culorile roşu, galben şi albastru, iar în fundal se vede cerul. La un simplu click pe imagine, aceasta se deschide şi apar artificii în culorile drapelului.
„Doodle-ul anual de astăzi sărbătoreşte Ziua Marii Uniri în România! Această sărbătoare marchează unificarea mai multor teritorii diferite sub un singur steag. În această zi din 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia a votat în unanimitate în favoarea unei uniri dintre Transilvania, Basarabia, Bucovina şi Regatul României.
Drept urmare, ţara a fost recunoscută oficial de comunitatea internaţională şi binevenită pe scena mondială. Dimensiunea teritorială a României aproape s-a dublat, iar populaţia sa a crescut cu 10 milioane.
Prima sărbătoare de la Alba Iulia a marcat sfârşitul anilor de luptă pentru autodeterminare şi a insuflat un sentiment de identitate şi unitate în rândul diverşilor săi locuitori. De Ziua Marii Uniri, românii participă la parade militare, spectacole muzicale şi de dans, piese de teatru istorice şi ceremonii de ridicare a drapelului în toată ţara.
Dungile albastre, galbene şi roşii ale drapelului naţional al României, precum cea care flutură în imaginea de artă de astăzi, reprezintă libertatea, dreptatea şi fraternitatea. Ziua Marii Uniri acţionează ca un simbol al moştenirii lor comune şi al spiritului colectiv, amintindu-le de istoria bogată a ţării lor şi de importanţa unităţii în perioadele pline de provocări”, a scris motorul de căutare în descrierea doodle-ul de astăzi.
În ultimii ani, Google a marcat Ziua Naţională a României prin logo-uri speciale, dar şi anumiţi români celebri sau tradiţii precum Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Elisa Leonida Zamfirescu (prima femei inginer din lume), Mărţişorul. Agerpres
ACTUALITATE
Singurul muzeu din România dedicat oii. Rasa karakul de Botoșani este unică în Europa FOTO

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Rata șomajului a rămas constantă la 6% în Uniunea Europeană și la 6,5% în zona euro în luna octombrie, conform informațiilor publicate joi de către Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), în comparație cu luna anterioară.
Cu o rată a şomajului de 5,4% în octombrie, România se situează printre statele membre UE cu un nivel redus al şomajului.
În octombrie 2022, rata şomajului în zona euro era de 6,6%, iar în UE de 6,1%.
Eurostat estimează că 13,171 milioane de persoane din UE, dintre care 11,134 milioane în zona euro, erau în şomaj în octombrie 2023. Comparativ cu octombrie 2022, numărul şomerilor a crescut cu 27.000 în UE şi s-a redus cu 28.00 zona euro.
În octombrie, 2,881 de milioane de tineri (sub 25 de ani) din UE erau şomeri, dintre care 2,380 milioane în zona euro.
Rata şomajului în rândul tinerilor era de 14,8% în UE (în creştere de la 14,7% luna precedentă) şi de 14,9% în zona euro (în creştere de la 14,6% luna precedentă).
În rândul femeilor, rata şomajului în octombrie era de 6,4% în UE, în creştere de la 6,3% luna precedentă, în timp ce în rândul bărbaţilor era de 5,8%, de asemenea în creştere de la 5,7% luna precedentă.
În rândul statelor membre UE, cele mai mici rate ale şomajului în octombrie se înregistrau în Malta (2,5%), Polonia (2,8%), Cehia (2,9%) şi Germania (3,1%). La polul opus, cea mai ridicată rată a şomajului era în Spania (12%). Agerpres