Connect with us

ACTUALITATE

Înviorare inedită la şcoala din Răşinari, județul Sibiu. Elevii şi profesorii dansează zumba dimineaţa

PublicatSursa foto: Ora de Sibiu

Cei 330 de elevi şi profesorii lor de la Şcoala Gimnazială ”Octavian Goga” din comuna Răşinari au găsit o metodă inedită de a se bucura de fiecare dimineaţă cu soare, ei dansează zumba timp de trei minute, după care cântă imnul naţional şi abia pe urmă intră la ore, cu o stare de bine, spune directoarea instituţiei de învăţământ, profesoara Daniela Secu.

Totul a început anul trecut, când directoarea Daniela Secu, profesoară de limba şi literatura română, i-a invitat atât pe elevi, cât şi pe colegii ei profesori să intoneze dimineaţa imnul naţional, în curtea şcolii, atunci când condiţiile meteo sunt bune.

Publicată de Glasul Școlii Octavian Goga pe Marţi, 5 martie 2019

“Eu am avut o idee, fiind an centenar anul trecut, am zis hai să cântăm imnul. Dimineaţa am făcut un program standard, dar când am văzut că elevii (…) au început să întârzie, atunci am zis hai să facem ceva plăcut înainte. Mi-a venit ideea să dansăm cu ei, să facem un pic de mişcare înainte şi după aceea să cântăm imnul şi să intrăm la ore”, a declarat directoarea şcolii din Răşinari.

Ca să-i atragă pe cei 330 de elevi să înveţe imnul naţional şi să îl cânte cu plăcere, directoarea le-a propus profesorilor de sport să-i înveţe pe copii să danseze zumba, pentru ca împreună să se bucure pe ritmurile muzicii.

“La ora 07,55 dimineaţa începe zumba, trei minute, până la 07,58 şi pe urmă două minute se cântă imnul până la fix şi după aceea se sună de intrare”, spune directoarea Daniela Secu.

Iniţial, unii părinţi nu au dorit să se cânte imnul, dimineaţa, în curtea şcolii, spunând că se tem ca nu cumva copiii lor să se îmbolnăvească. Aşa i-a venit directoarei ideea să-i “invite” la dans pe elevi şi profesori.

“Prima dată părinţilor nu le convenea că se cânta imnul, spuneau că pot răci copiii dimineaţa dacă cântă imnul, pentru că îşi folosesc corzile vocale. După care le-am explicat, uite la nişte campionate naţionale, dacă nu au ştiut să cânte imnul sau nu ştii că ai o apartenenţă la o ţară, la un neam, te poate descalifica. (…) Anul trecut erau elevi care după vreo lună nu ştiau că trebuie să stea drepţi, nu ştiau să cânte imnul. Atunci am zis să restabilesc o ordine firească a lucrurilor şi au avut program să înveţe imnul. Pe urmă au început să cânte dimineaţa când e timp frumos. Când plouă, nu. Zumba le-a plăcut enorm. Copiii efectiv se bucură când dansează zumba şi văd că şi unii dintre profesori dansează cu elevii. Ne bucurăm toţi. Înviorarea este într-un mod plăcut, original, ca să ne bucurăm de o stare de bine”, explică directoarea Daniela Secu.

Potrivit directoarei Şcolii Gimnaziale “Octavian Goga” din Răşinari, acest dans de dimineaţă îi ajută pe elevi şi să facă mişcare, pentru că, în cazul unora este o mare problemă, deoarece nu le place să facă sport.

Ea a povestit că zumba nu a fost de la început un dans plăcut de toată lumea. Spre exemplu, băieţii au refuzat, spunând că este un dans pentru fete. În prezent, atât fetele, cât şi băieţii, dansează zumba, după ce au învăţat paşii.

“Unii dansează, alţii nu. La unii le e ruşine. Treptat şi cei care sunt ruşinoşi încep să danseze. De obicei, fetele fac zumba. După ce am văzut că nu vor să danseze băieţii, le-am zis la orele de sport să mai repete cu ei, pentru că nu ştiau paşii. Unii băieţi dansează, alţii nu. Nu îi forţez. Prima dată şi unii profesori erau reticenţi la idee. Când este soare şi e cald, zici că eşti pe litoral aici, se aude muzica la unison”, arată directoarea Daniela Secu.

Intonarea imnului naţional dimineaţa la şcoala din Răşinari se face pentru că directoarea consideră că este bine pentru copii să aibă “nişte valori, nişte principii, care să le rămână pentru o viaţă”.

În comuna Răşinari nu doar copiii şi profesorii de la şcoală sunt activi şi practică sportul, dar şi primarul localităţii. Primarul Bogdan Bucur a participat la Maratonul Sibiu, unde a alergat pentru ca 50 de copii dintr-un centru de plasament să se poată recrea şi plimba cu tramvaiul din Răşinari, unic în judeţ. Tramvaiul leagă Sibiul de Răşinari din anii 1950 şi este considerat un simbol al comunei. Mijlocul de transport, extrem de plăcut turiştilor, a fost repus în funcţiune anul trecut, după o pauză de şapte ani. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Informare meteo de vânt puternic în toată țara, de sâmbătă până luni

Publicat

Vremea intră într-un proces de răcire și va ridica probleme începând de sâmbătă până luni. Meteorologii anunță vânt puternic în toată țara și ninsori la munte.

În intervalul vineri ora 6:00 – sâmbătă ora 12:00 va fi în vigoare o informare meteo emisă vineri, scrie MEDIAFAX.

Din a doua parte a nopții de vineri spre sâmbătă, vântul se va intensifica treptat, la început în nord-est și la munte, iar pe parcursul zilei de sâmbătă în cea mai mare parte a țării.

Duminică (28 februarie) și luni (1 martie) intensificări temporare ale vântului vor mai fi îndeosebi în regiunile estice și în zona de munte.

Se vor înregistra viteze la rafală, în general, de 45…55 km/h, iar în zona înaltă a Carpaților Meridionali se vor depăși 80…90 km/h.

La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 de metri, vor fi intervale în care va ninge, iar în estul teritoriului, îndeosebi din a doua parte a nopții de duminică spre luni (28 februarie/1 martie), și pe parcursul zilei de luni (1 martie) vor predomina ninsorile.

Vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimți treptat în toate regiunile, astfel că valorile termice se vor situa în jurul celor normale.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ungaria ia în considerare o înăsprire a restricţiilor pe fondul înmulţirii noilor cazuri de COVID-19

Publicat

Ungaria ar putea lua în considerare înăsprirea unora dintre restricţiile împotriva pandemiei de coronavirus în contextul în care se aşteaptă ca numărul infectărilor să crească puternic în următoarele două săptămâni, a declarat vineri premierul Viktor Orban la postul public de radio, potrivit Reuters.

Orban a spus că toate cele 2,5-2,6 milioane de persoane care s-au înregistrat pentru vaccinare împotriva COVID-19 până acum ar urma să primească cel puţin o doză până la Paşte, la începutul lui aprilie.

Prim-ministrul a mai afirmat că el ar urma să fie vaccinat cu serul companiei chineze Sinopharm la începutul săptămânii viitoare.

“Trebuie să limităm radical călătoriile în afara Europei”, inclusiv călătoriile de afaceri, a declarat Orban.

El a precizat că vor fi concepute “reguli de călătorie foarte stricte” şi, în funcţie de ritmul noilor infectări din următoarele zile, ar putea fi nevoie de înăsprirea actualelor restricţii.

Guvernul ungar a prelungit lockdown-ul parţial până la 15 martie.

Toate şcolile generale sunt închise de la 11 noiembrie, la fel şi hotelurile şi restaurantele, care pot servi doar la pachet. De asemenea, sunt interzise circulaţia pe timpul nopţii şi toate adunările.

Ţară cu o populaţie de 10 milioane de locuitori, Ungaria a raportat 414.514 cazuri de infectare de la începutul pandemiei, dintre care 14.672 de decese. Numărul zilnic de noi infectări a ajuns joi la 4.385, cel mai ridicat din acest an.

Până acum, peste jumătate de milion de persoane au primit cel puţin o doză de vaccin.

Ungaria a devenit miercuri prima ţară din Uniunea Europeană care a început folosirea vaccinului chinez Sinopharm, după ce utilizase deja şi serul Sputnik V din Rusia. Vaccinurile ruse şi chineze nu au primit aprobarea oficială de folosire din partea UE.

Aceste vaccinuri sunt folosite în Ungaria alături de Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum va fi vremea în luna lui Mărțișor: Temperaturi normale, ușor peste cele specifice spre finalul lunii. Prognoza meteo

Publicat

Temperaturile, în luna martie, vor fi normale, specifice perioadei, dar ușor mai ridicate spre finalul lunii. Precipitațiile vor fi și ele în normele climatologice, potrivit prognozei pentru luna martie emise de meteorologi.

1 – 8 martie
Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregi țări. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane din jumătatea vestică a țării.

8 – 15 martie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, cu o tendință ușor deficitară în regiunile extracarpatice.

15 – 22 martie
Temperaturile medii ale aerului se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

22 – 29 martie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiune.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Se inaugurează primul tronson din Promenada Verde din jurul lacurilor din Sectorul 1 al Capitalei

Publicat

Primul tronson din Promenada Verde din jurul lacurilor de pe raza Sectorului 1, unde Administraţia Domeniului Public a igienizat, a toaletat arborii, a montat bănci şi coşuri de gunoi şi a amenajat o alee din pietriş, va fi inaugurat vineri.

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 1, transmis AGERPRES, până la începerea propriu-zisă a lucrărilor la primul tronson al Promenadei Verzi, estimată pentru începutul anului viitor, autoritatea locală intenţionează să redea locuitorilor toate zonele accesibile în prezent, prin amenajarea şi punerea în siguranţă a acestora de către ADP.

Deocamdată nu se vor face investiţii majore, care să fie anulate la începerea lucrărilor de amenajare propriu-zisă, pentru a nu risipi bani publici, precizează sursa citată.

Un nou tronson va fi inaugurat în luna aprilie

Luna viitoare va fi deschis un nou tronson din Promenada Verde în dreptul Aleii Mateloţilor.

Primarul Sectorului 1 şi-a propus finalizarea tuturor celor 25 de kilometri, cât are în total proiectul, reprezentând întinderea malurilor a trei lacuri aflate pe teritoriul Sectorului 1. Proiectul prevede amenajarea de alei pentru plimbare şi jogging, spaţii pentru sporturi de recreere, pontoane, iluminat nocturn, spaţiu expoziţional etc. Va fi un spaţiu cultural, sportiv, de agrement şi de recreere, susţine autoritatea locală.

“Dăm startul amenajării Promenadei Verzi, proiectul meu de suflet pentru Sectorul 1. Promenada Verde va fi pentru biciclişti şi pentru oameni care îşi doresc un spaţiu de recreere şi relaxare, fără maşini, fără poluare şi departe de zgomotul oraşului. Promenada Verde va fi un exemplu de integrare a unei resurse naturale în mediul urban şi de folosire a ei pentru a crea obiceiuri de abordare ecologică în transport”, afirmă Clotilde Armand, citată în comunicat.

Autoritatea locală aminteşte că, în cadrul proiectului Promenada Verde, Primăria Sectorului 1 şi-a propus să achiziţioneze trei terenuri în suprafaţă de peste 17.000 mp pe malul Lacului Străuleşti pentru amenajarea unei baze de agrement şi a unor spaţii verzi. Este vorba de trei loturi de teren de 1.676 mp, 560 mp, respectiv 14.870 mp pe bd. Bucureşti Noi nr. 245, deţinute în prezent de SC Biroul de Turism pentru Tineret SA, care şi-a manifestat disponibilitatea de a le vinde administraţiei locale a Sectorului 1.

Pentru realizarea acestui proiect, Consiliul Local Sector 1 a aprobat, în şedinţa de joi, o hotărâre prin care se solicită acordul CGMB în vederea împuternicirii CL Sector 1 ca, pentru şi în numele Municipiului Bucureşti, să achiziţioneze cele trei loturi de teren de pe bd. Bucureştii Noi nr. 245. Agerpres

Citește mai departe