Connect with us

ACTUALITATE

Înviorare inedită la şcoala din Răşinari, județul Sibiu. Elevii şi profesorii dansează zumba dimineaţa

Publicat

Sursa foto: Ora de Sibiu

Cei 330 de elevi şi profesorii lor de la Şcoala Gimnazială ”Octavian Goga” din comuna Răşinari au găsit o metodă inedită de a se bucura de fiecare dimineaţă cu soare, ei dansează zumba timp de trei minute, după care cântă imnul naţional şi abia pe urmă intră la ore, cu o stare de bine, spune directoarea instituţiei de învăţământ, profesoara Daniela Secu.

Totul a început anul trecut, când directoarea Daniela Secu, profesoară de limba şi literatura română, i-a invitat atât pe elevi, cât şi pe colegii ei profesori să intoneze dimineaţa imnul naţional, în curtea şcolii, atunci când condiţiile meteo sunt bune.

Publicată de Glasul Școlii Octavian Goga pe Marţi, 5 martie 2019

„Eu am avut o idee, fiind an centenar anul trecut, am zis hai să cântăm imnul. Dimineaţa am făcut un program standard, dar când am văzut că elevii (…) au început să întârzie, atunci am zis hai să facem ceva plăcut înainte. Mi-a venit ideea să dansăm cu ei, să facem un pic de mişcare înainte şi după aceea să cântăm imnul şi să intrăm la ore”, a declarat directoarea şcolii din Răşinari.

Ca să-i atragă pe cei 330 de elevi să înveţe imnul naţional şi să îl cânte cu plăcere, directoarea le-a propus profesorilor de sport să-i înveţe pe copii să danseze zumba, pentru ca împreună să se bucure pe ritmurile muzicii.

„La ora 07,55 dimineaţa începe zumba, trei minute, până la 07,58 şi pe urmă două minute se cântă imnul până la fix şi după aceea se sună de intrare”, spune directoarea Daniela Secu.

Iniţial, unii părinţi nu au dorit să se cânte imnul, dimineaţa, în curtea şcolii, spunând că se tem ca nu cumva copiii lor să se îmbolnăvească. Aşa i-a venit directoarei ideea să-i „invite” la dans pe elevi şi profesori.

„Prima dată părinţilor nu le convenea că se cânta imnul, spuneau că pot răci copiii dimineaţa dacă cântă imnul, pentru că îşi folosesc corzile vocale. După care le-am explicat, uite la nişte campionate naţionale, dacă nu au ştiut să cânte imnul sau nu ştii că ai o apartenenţă la o ţară, la un neam, te poate descalifica. (…) Anul trecut erau elevi care după vreo lună nu ştiau că trebuie să stea drepţi, nu ştiau să cânte imnul. Atunci am zis să restabilesc o ordine firească a lucrurilor şi au avut program să înveţe imnul. Pe urmă au început să cânte dimineaţa când e timp frumos. Când plouă, nu. Zumba le-a plăcut enorm. Copiii efectiv se bucură când dansează zumba şi văd că şi unii dintre profesori dansează cu elevii. Ne bucurăm toţi. Înviorarea este într-un mod plăcut, original, ca să ne bucurăm de o stare de bine”, explică directoarea Daniela Secu.

Potrivit directoarei Şcolii Gimnaziale „Octavian Goga” din Răşinari, acest dans de dimineaţă îi ajută pe elevi şi să facă mişcare, pentru că, în cazul unora este o mare problemă, deoarece nu le place să facă sport.

Ea a povestit că zumba nu a fost de la început un dans plăcut de toată lumea. Spre exemplu, băieţii au refuzat, spunând că este un dans pentru fete. În prezent, atât fetele, cât şi băieţii, dansează zumba, după ce au învăţat paşii.

„Unii dansează, alţii nu. La unii le e ruşine. Treptat şi cei care sunt ruşinoşi încep să danseze. De obicei, fetele fac zumba. După ce am văzut că nu vor să danseze băieţii, le-am zis la orele de sport să mai repete cu ei, pentru că nu ştiau paşii. Unii băieţi dansează, alţii nu. Nu îi forţez. Prima dată şi unii profesori erau reticenţi la idee. Când este soare şi e cald, zici că eşti pe litoral aici, se aude muzica la unison”, arată directoarea Daniela Secu.

Intonarea imnului naţional dimineaţa la şcoala din Răşinari se face pentru că directoarea consideră că este bine pentru copii să aibă „nişte valori, nişte principii, care să le rămână pentru o viaţă”.

În comuna Răşinari nu doar copiii şi profesorii de la şcoală sunt activi şi practică sportul, dar şi primarul localităţii. Primarul Bogdan Bucur a participat la Maratonul Sibiu, unde a alergat pentru ca 50 de copii dintr-un centru de plasament să se poată recrea şi plimba cu tramvaiul din Răşinari, unic în judeţ. Tramvaiul leagă Sibiul de Răşinari din anii 1950 şi este considerat un simbol al comunei. Mijlocul de transport, extrem de plăcut turiştilor, a fost repus în funcţiune anul trecut, după o pauză de şapte ani. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ

Publicat

expoziția de tapiserie, pictură și grafică „univers interior”, la galeriile

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-30 iulie 2025, la Galeriile de Artă ,,Ștefan Luchianˮ, expoziția de tapiserie, pictură și grafică „Univers interior”, cu lucrări semnate de Lucia Pușcașu.

Lucia Pușcașu reprezintă un nume în tapiseria românească contemporană, putând sta cu mândrie alături de artiste-tapiser precum Gabriela Moga Lazăr, Ileana Balotă, Geta Brătescu, Ana Lupaș, Mimi Podeanu, Simona Vasiliu…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Tragedie la Leorda: Un bărbat a murit încercând să salveze un vițel căzut într-o fosă

Publicat

foto: tragedie la leorda: un bărbat a murit încercând să

Publicitate

Pompierii militari au fost solicitați, astăzi, să intervină în localitatea Leorda, unde un bărbat ar fi coborât într-o fosă de decantare a dejecțiilor pentru a salva un vițel, însă nu a mai reușit să iasă la suprafață.

Apelul la 112 a fost făcut de colegii bărbatului, care au pornit în căutarea acestuia și au observat hainele sale în apropierea fosei.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziția de grafică și pictură „Petra”, în spațiul Colecției de Artă din municipiul Botoșani

Publicat

expoziția de grafică și pictură „petra”, în spațiul colecției de

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 2-14 iulie 2025, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de artă plastică ,,Petraˮ, cu lucrări de pictură și grafică semnate de Petra Iustina Amarghioalei. Expozanta, născută pe 10 septembrie 2009, este elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă ,,Ștefan Luchanˮ din Botoșani și este îndrumată de profesorii Ciprian Andrușcă și Genoveva Dolhescu.

Un talent autentic, susținut de muncă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alertă auto: Aproape 100.000 de mașini din România, chemate în service. 26 de mărci sunt vizate

Publicat

alertă auto: aproape 100.000 de mașini din românia, chemate în

Publicitate

Aproape 100.000 de mașini din România trebuie să ajungă în service, din cauza unor rechemări tehnice. Registrul Auto Român le recomandă șoferilor să verifice cât mai curând site-urile oficiale ale producătorilor auto sau să meargă direct la un service autorizat pentru a vedea dacă mașina lor este afectată, scrie alba24.ro.

RAR atrage atenția că în momentul de față se derulează o serie de campanii de rechemări pentru următoarele mărci…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe