Connect with us

ACTUALITATE

Ioan Dîrzu (PSD Alba): “Noua lege a pensiilor este piatra de temelie a unei echități sociale pentru pensionari”

Publicat

Noua Lege a pensiilor va intra în curând în procedura de dezbatere parlamentară, în regim de urgență, anunţă deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu. Politicianul consideră că este o lege apreciată de federațiile de pensionari și reflectă aproape 100% dorințele oamenilor.

“Pentru a acoperi toate majorările, s-au adăugat 40 de miliarde de lei față de cei 80 de miliarde de lei pe care deja îi avem pregătiți. Nu vrem să facem o lege inaplicabilă, ci una care dublează pensiile până în 2021, cu creșteri în fiecare an.

În ultimii doi ani am pornit de la 871 lei și am ajuns la 1100 de lei punctul de pensie, anul viitor se va ajunge la 1265 lei, în 2020 se va ajunge la 1775 lei. În 2021, punctul de pensie va fi 1875 de lei, se va intra și pe noua formulă de calcul care va aduce o nouă majorare.

Legea a introdus o serie de beneficii. Cei care sunt la ora actuală pe indemnizația socială minimă de 640 de lei, nu vor mai crește în același ritm cu pensionarii care sunt acum la 640 lei, dar  care au contribuit 35 de ani. Aici va fi o departajare clară și în funcție de numărul de ani lucrați. Deja am eliminat o inechitate.

O altă măsură este ca pensiile femeilor față de cele ale bărbaților erau în avantaj. Egalizăm și asta. Nu este normal ca persoane care au lucrat același număr de ani, au același număr de puncte, să aibă pensii diferite doar pentru că sunt bărbați sau femei.

De asemenea, sunt pensionari care au lucrat la fel, același număr de ani, au contribuit la fel au același punctaj, dar pentru că au ieșit la pensie pe legislații diferite în ani diferiți până acum aveau pensii diferite. Noua formulă de calcul ne-a permis să corectăm toate aceste inechități. Ar fi sigur principalele lucruri care interesează pe pensionari.

La pensie pentru limita de vârstă va  exista o posibilitate să ieși cu 5 ani mai devreme dacă ai cu 8 ani peste stagiul de cotizare, posibil ca cineva să fi început să lucreze de la 16 ani sau să aibă perioade asimilate, facultate, masterat, armată, concediu de maternitate etc. Vor putea să se pensioneze cu 8 ani mai devreme fără să fie penalizați.

Încă sunt binevenite propunerile asociațiilor de pensionari, ale experților în legislația muncii și protecție socială, chiar și a opoziției politice. Din păcate, de când s-a lansat proiectul Legii pensiilor, PNL nu a făcut decât să dezinformeze. Înțeleg că PNL nu e în stare să scrie măcar un text de lege pe care CCR să nu-l declare neconstituțional, dar îi rog ca măcar de data aceasta să se concentreze, să nu mai mintă și eventual să vină cu soluții la problemele pensionarilor pe care îi reprezintă sau cel puțin credem că ar trebui să-i reprezinte”, precizează deputatul Ioan Dîrzu, într-un comunicat de presă.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăriile din județul Botoșani care stau mereu cu mâna întinsă la Guvern. De ce este nevoie de o reformă administrativă

Publicat

index 8 1000x600.webp.webp

Publicitate

Zeci de primării de comună din județul Botoșani sunt total dependente de sumele primite de la Guvern, din fondurile de rezervă, fiind incapabile să acopere, din veniturile proprii, plata salariilor și a facturilor la utilități, scrie ADEVĂRULi.

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din fonduri proprii, riscând falimentul. An de an, sunt la mâna Guvernului, care le dă banii fără de care nu ar supraviețui.

Majoritatea comunelor aflate în asemenea situație sunt localități cu populație săracă, puțină,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe