ACTUALITATE
Fostul ministru al Sănătății: Livrarea vaccinului anti-COVID pentru copii este întârziată

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă afirmă că livrarea vaccinului anti-COVID pentru copii este întârziată în România.
„Deşi avem recomandarea EMA, deşi există semnate contractele cu unul dintre furnizori pentru 2022, livrarea vaccinului pentru copii este întârziată. Asta deşi nu am avut aproape deloc restricţii de sărbători, am trimis copiii la şcoală încă din 3 ianuarie şi avem o rată mică de vaccinare la adulţi.
Şi să nu uităm, testarea în şcoli este acum blocată pentru că statul român a organizat o licitaţie cel puţin discutabilă. Motivele invocate nu pot fi luate în serios. Faptul că nu a existat prevedere bugetară pentru dozele de vaccin pentru copii nu poate fi o scuză, în contextul în care anul trecut am avut buget separat şi contract cu acelaşi furnizor”, scrie Ioana Mihăilă, pe Facebook.
Mihăilă: ”Spania, Italia, Franţa şi alte ţări europene administrează vaccin copiilor din luna decembrie”
Mihăilă reaminteşte că în noiembrie 2021 Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomanda administrarea vaccinului anti-COVID la copiii cu vârsta între 5 şi 11 ani.
„Spania, Italia, Franţa şi alte ţări europene administrează vaccin copiilor din luna decembrie. Germania vaccinează din decembrie copiii vulnerabili.
Canada a autorizat vaccinul pentru copii încă din luna noiembrie, iar în Statele Unite s-a publicat planul de vaccinare a copiilor din octombrie şi a început vaccinarea din luna noiembrie. Între timp, există din ce în ce mai multe studii care confirmă faptul că trecerea prin infecţie COVID la copii poate favoriza apariţia diabetului de tip 1. Asta înseamnă tratament cu insulină pe toată durata vieţii”, precizează Mihăilă.
Fostul ministru menţionează că Guvernul poate să dea bani din fondul de rezervă pentru cheltuieli noi, „neprevăzute”, dar că banii au fost alocaţi primăriilor sau pentru pensii speciale.
„Guvernul a preferat să împartă fondul de rezervă discreţionar primăriilor şi acum să crească pensii speciale. Pentru asta există buget, pentru a preveni complicaţiile la copiii din România care vor trece printr-un nou val de infectări, nu există”, scrie Mihăilă. Agerpres
ACTUALITATE
Clujul, sub COD GALBEN de vânt. La MUNTE e cod portocaliu. Rafale de până la 140 de kilometri pe oră

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben și un cod portocaliu de vânt puternic pentru județul Cluj. Vântul va bate cu putere până marți seara, la ora 23.00.
Tot județul Cluj este sub avertizare de vânt puternic, marți, 28 martie, până aproape de miezul nopții.
Clujul, sub cod galben de vânt. La munte e cod portocaliu. Rafale de până la 140 de kilometri pe oră
Pentru zona de avertizare cod galben, meteorologii anunță că vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50 – 65 de kilometri pe oră și izolat peste 70 – 75 de kilometri pe oră.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Pompierii, în ALERTĂ. Vântul provoacă stricăciuni la Cluj-Napoca și Florești. COPAC căzut peste o mașină

Vântul puternic a doborât un copac la Cluj-Napoca, iar acesta a căzut peste o mașină. ISU Cluj intervine și pe Calea Turzii, unde bucăți de material s-au desprind de pe un panou publicitar.
Pompierii, în alertă. Vântul provoacă stricăciuni la Cluj-Napoca. Copac căzut peste o mașină
Pompierii clujeni sunt în alertă. Până la această oră, ISU Cluj a anunțat că intervine pe strada Mureșului din Cluj-Napoca, unde un copac a căzut peste o mașină. Deocamdată nu sunt informații privind eventuale victime.
De asemenea, un echipaj de pompieri intervine și pe Calea Turzii, unde mai multe bucăți de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Pompierii clujeni intervin în această dimineață pentru salvarea unui câine care a căzut într-un canal și nu mai poate să iasă.
Potrivit ISU Cluj, câinele a căzut într-un canal aflat la ieșirea din Turda spre Cluj-Napoca.
Revenim cu informații.
Foto: Arhivă
Citește mai mult pe Cluj24.ro
ACTUALITATE
Peste un milion de puieți de gorun, cireș, tei și paltin, plantați de Direcția Silvică Cluj în primăvară. Când începe campania

Directia Silvica Cluj își propune să planteze în această primăvară, împreună cu clujenii, 1,1 milioane de puieți în cadrul unei campanii de împădurile care începe în 1 aprilie, ora 9,30, in satul Pruniș, din comuna Ciurila.
Directorul Direcției Silvice Cluj, Dorel Oros, a precizat că sâmbătă, la Ciurila, se va împăduri o suprafata de aproximativ 3 ha de teren.
”Punctul de intâlnire va fi semnalizat cu pancarte. Se vor planta puieți de gorun, cires, tei și paltin. Direcția Silvică va asigura tuturor participanților unelte specifice activității de plantare, mănuși de protecție, apa si o…
Citește mai mult pe Cluj24.ro