Connect with us

EVENIMENT

IoT Student Challenge 2025, la UTCN: Dispozitiv inovator pentru nevăzători. 40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 19 martie, cea de-a opta ediție a prestigiosului concurs „Internet of Things Student Challenge 2025”, o competiție pentru studenții pasionați de tehnologie și inovație.

Evenimentul, organizat de Facultatea de Automatică și Calculatoare, a atins un record absolut de participare, cu 40 de echipe înscrise și o audiență impresionantă.

40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare

Prof. dr. ing. Vlad Mureșan, decanul Facultății de Automatică și Calculatoare, a deschis oficial competiția, subliniind importanța și evoluția acesteia de-a lungul anilor.

„Mă simt foarte onorat să deschid acest concurs în calitate de decan al Facultății de Automatică și Calculatoare, un concurs de prestigiu și cu o tradiție îndelungată – ne aflăm la a opta ediție, o ediție care sperăm să fie de succes. De asemenea, mă bucură foarte mult amploarea pe care a luat-o acest concurs în ultimii ani. Îmi aduc aminte că în 2016, acest concurs era doar o secțiune a conferinței internaționale organizată de către Departamentul de Informatică. Iată, acum este un eveniment de sine stătător, cu un număr record de participanți, și anume 40 de echipe înscrise. În acest context, vreau să îi felicit pe toți studenții care s-au înscris la acest concurs, mă bucură faptul că desfășoară activități extra-curriculare iar aceste activități sunt asociate domeniului pe care chiar îl studiază: automatic și informatică aplicată”, a declarat Vlad Mureșan.

Un concurs cu tradiție și impact în industrie

La rândul său, prof. dr. ing. Honoriu Vălean, directorul Departamentului de Automatică, a evidențiat impactul pe care acest concurs îl are asupra studenților și industriei IT.

„Astăzi este un record absolut în istoria acestui concurs, niciodată nu am avut o audiență atât de mare, și mă bucur că studenții au dorit să ia parte la acest concurs, un concurs care este deja clasic în domeniu. Pe lângă faptul că vă demonstrați ingeniozitatea, perseverența și pregătirea în domeniu, aveți șansa să veniți și antreprenori și să vă faceți peste ani, nu mulți, firme care să fie foarte de succes, având la bază ceea ce prezentați astăzi aici. Mă bucur tare mult că sunt prezenți în juriu, și au fost prezenți și cu alte ocazii, reprezentanți ai industriei din Cluj, care, în afara faptului că pot aprecia fiabilitatea proiectelor propuse, pentru că lucrează în domeniu, poate că vă oferă și niște idei”, a adăugat directorul Departamentului de Automatică.

SEEQ, șapca inteligentă care ghidează persoanele nevăzătoare

Printre proiectele remarcabile ale competiției s-a numărat SEEQ, o șapcă inteligentă destinată persoanelor cu deficiențe de vedere. Dezvoltat de echipa formată din Diana Farcaș, Elisei Marian, Neagoi Maria, Morar Ștefania, Bonda Ștefania, Neamțiu Cosmin și Peșteșan Radu, acest dispozitiv folosește feedback haptic pentru a ghida utilizatorul spre destinația dorită, oferindu-i mai multă autonomie.

„Noi suntem Seeq, ne-am înscris la acest concurs cu șapca noastră inteligentă. E un device smart, care se bazează pe feedback haptic și este dedicat persoanelor cu deficiență de vedere. Beneficiarul își instalează aplicația, se conectează la șapcă, iar apoi introduc locul unde vor să ajungă și șapca îl ghidează prin vibrații.

Un dispozitiv accesibil și hands-free

Am dezvoltat acest proiect în circa o săptămână, e la stadiul de prototip și ne-am dori să o ducem mai departe. Printr-un asemenea dispozitiv, o persoană poate deveni mai independentă, poate explora locuri noi, e un device hands-free și vine în completarea celorlalte unelte folosite deja de nevăzători pentru orientare și este non-invaziv. Vrem să dezvoltăm un produs accesibil pentru a ajuta cât mai multe persoane și tocmai fiindcă este hands-free, poate fi folosit în continuare și bastonul alb pentru identificarea obstacolelor”, au arătat aceștia pentru Cluj24.

Proiectul folosește un microcontroler ESP32, conectivitate Bluetooth și o busolă digitală pentru orientare. Actuatoarele de vibrație sunt amplasate strategic pentru a transmite feedback direcțional clar.

Premiul cel mare, câștigat de echipa HydroMinds

Premiul cel mare, „IoT SC 2025”, în valoare de 5.000 de euro, a fost acordat echipei HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, pentru proiectul DrinkUp, o soluție inovatoare cu potențial antreprenorial ridicat.

Premii speciale au fost acordate echipelor:

  • HopeCore Solutions – Penzes Noemi, pentru proiectul REMY – A Multifunctional Socially Assistive Robot for Alzheimer’s and Dementia Related Diseases;
  • Climate Umbrella – Ionuț Iancu, pentru proiectul Climate Umbrella;
  • SEEQ – pentru dispozitivul cu feedback haptic dedicat nevăzătorilor.

Competiția „Internet of Things Student Challenge 2025” și-a consolidat statutul de platformă de lansare pentru studenți, oferindu-le ocazia să își pună în practică ideile și să interacționeze cu reprezentanți ai industriei.


Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a organizat miercuri, 19 martie, cea de-a opta ediție a prestigiosului concurs „Internet of Things Student Challenge 2025”, o competiție pentru studenții pasionați de tehnologie și inovație.

Evenimentul, organizat de Facultatea de Automatică și Calculatoare, a atins un record absolut de participare, cu 40 de echipe înscrise și o audiență impresionantă.

40 de echipe au concurat pentru premiul cel mare

Prof. dr. ing. Vlad…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

(P) Avocatul Paul-George Căta, originar din Sebeș-Alba, cooptat Partener în firma de avocatură Al Safar & Partners din E.A.U.

Publicat

(p) avocatul paul george căta, originar din sebeș alba, cooptat partener în

Al Safar & Partners Advocates & Legal Consultants, una dintre cele mai respectate firme de avocatură din Emiratele Arabe Unite, având peste 40 de ani de experiență în furnizarea de servicii juridice de specialitate, l-a cooptat recent ca partener pe avocatul român Paul George Căta, extinzând astfel expertiza internațională a firmei și consolidând angajamentul societății de a facilita oportunități de afaceri între Emiratele Arabe Unite și Europa.

Această colaborare face parte…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

România Rămâne: Cluj pentru Democrație. Manifestație de Ziua Europei. Este anunțat și un miting de susținere a lui Nicușor Dan

Publicat

mitinguri europa.jpg

Vineri, 9 mai, de Ziua Europei, la Cluj-Napoca sunt organizate două mitinguri.

Clujenii sunt chemați în stradă pentru a-și arăta susținerea pentru continuarea pe calea europeană a României, dar și pentru candidatul la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan.

România Rămâne: Cluj pentru Democrație.

Astfel, un moment de solidaritate, o manifestație publică, va avea loc în data de 9 mai, de la ora 18:00, pe Bulevardul Eroilor, în zona Monumentului Memorandiștilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

9 mai, zi cu dublă semnificație pentru români. Ziua Independenței României și Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial

Publicat

9 mai, zi cu dublă semnificație pentru români. ziua independenței

9 mai, zi cu dublă semnificație pentru români. Ziua Independenței și Ziua Victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Independența din 1877 a reprezentat nu doar eliberarea de sub suzeranitatea otomană, ci și un pas esențial spre formarea României moderne și afirmarea ei ca stat suveran pe scena internațională.

Pe 9 mai 1877, România și-a proclamat independența față de Imperiul Otoman, marcând unul dintre cele mai importante momente din istoria națională.

Acest act…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod galben de INUNDAȚII pe 18 bazine hidrografice din România. Clujul, vizat de avertizare

Publicat

inundatii 1 scaled e1661762492821.jpg

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben de inundații pentru 18 bazine hidrografice din România, valabilă până vineri.

Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe