EVENIMENT
IPS Percă în Pastorala de Crăciun: Creştinii, chiar şi în zilele lor grele, au reuşit să găsească speranţă în Mesia

Creştinii, chiar şi în zilele lor grele, au reuşit să găsească mângâiere şi speranţă în Mesia şi să urmeze adevărata lumină.
Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, îndemnă, în Pastorala de Crăciun, la apropierea de credinţă, pentru ca iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu să transforme lumea noastră şi să aducă speranţă, pace şi bucurie.
„La Crăciun ne bucurăm pentru misterul Întrupării Cuvântului şi cântăm împreună cu îngerii: ‘Mărire în cer lui Dumnezeu şi pace pe pământ oamenilor de bunăvoinţă’ (Lc 2,14). Pruncul Isus, născut într-o iesle, într-un mediu fragil şi neliniştit, aduce omenirii speranţă şi mântuire, mai ales, mai târziu, prin moartea şi învierea sa, aşa cum este înfăţişat evanghelistul Ioan, pentru că ‘în El era viaţa şi viaţa era lumina oamenilor” Io 1,4).
De-a lungul veacurilor, oamenii au trăit de multe ori în disperare şi au experimentat tristeţi şi temeri, dar creştinii, chiar şi în zilele lor grele, au reuşit să găsească mângâiere şi speranţă în Mesia şi să urmeze adevărata lumină care ‘luminează pe orice om’ din lume. (Ioan 1,9)
Atunci inimile noastre să nu fie tulburate! În acest Crăciun, să cântăm ‘Dumnezeu este cu noi!’ cu mai multă ardoare ca niciodată! Şi apoi să continuăm să o facem adevărată, lăsând ca lumina lui Cristos să strălucească prin noi, în toate cuvintele şi faptele noastre, pentru ca iubirea şi milostivirea lui Dumnezeu să transforme lumea noastră şi să aducă speranţă, pace şi bucurie”, transmite înaltul ierarh.
IPS Percă: ”Nu avem nevoie de multe cuvinte pentru a vesti misterul Crăciunului”
„Cele ale Duhului lui Dumnezeu, rostite de îngerul care anunţă evenimentul, precum: ‘Astăzi vi s-a născut în cetatea lui David un Mântuitor’; sau cuvintele Bisericii pentru a enunţa semnificaţia evenimentului: ‘Pentru noi oamenii şi pentru mântuirea noastră, s-a coborât din ceruri’; sau cele cântate la liturghie pentru a evoca Naşterea lui Cristos: ‘O, ce veste minunată’, Natus est nobis hodie Salvator – Astăzi s-a născut Mântuitorul pentru noi’… ne introduc deja în atmosfera sărbătorilor Crăciunului. Aceste cuvinte şi expresii ar trebui să fie de ajuns pentru a ne apropia de misterul pe care îl celebrăm la Crăciun, dar este nevoie şi de credinţa Mariei pentru a le medita şi a le păstra aproape de inima ei; ar fi nevoie de vocea îngerilor pentru a da glas şi bucuriei noastre; ar fi nevoie de ochii Sfântului Francisc de Assisi pentru a le traduce în adoraţie plină de uimire şi de emoţie”, arată arhiepiscopul.
Crăciunul este sărbătoarea care celebrează venirea continuă a lui Dumnezeu în persoana Cuvântului întrupat în mijlocul oamenilor
„‘Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi’ (Ioan 1,14). Crăciunul ne aminteşte de noaptea când ‘poporul, care umbla în întuneric, a văzut o lumină mare’ şi ‘peste cei care locuiau în ţinutul umbrei morţii a strălucit o lumină mare’ (Isaia 9,1). Istoria Crăciunului ne spune cum un mare Mister, născut în inima lui Dumnezeu, a intrat în istoria umană: ‘Cuvântul s-a făcut trup şi a locuit între noi!’ (Ioan 1, 14). La ‘împlinirea vremii, Dumnezeu a trimis pe Fiul Său…ca să primim înfierea’ (Gal 4, 4). El a venit să dea sens Creaţiei, istoriei şi fiecărei persoane umane”, spune înaltul ierarh romano-catolic.
”Crăciun fericit, sfânt şi plin de bucurii, sănătate, linişte şi pace, un An Nou prosper”
„Pacea şi bucuria Crăciunului să coboare în fiecare casă şi în fiecare suflet! Vă rugăm să primiţi salutul şi urările noastre, ale mele, ale Preasfinţitului Cornel, episcop auxiliar, ale Înalt Preasfinţitului emerit Ioan precum şi al tuturor colaboratorilor de la Arhiepiscopie, pentru un Crăciun fericit, sfânt şi plin de bucurii! Fie ca fiecare zi a anului viitor să fie plină de lumina şi pacea sa. Aşa cum un nou-născut aduce multă bucurie şi dragoste într-o familie, la fel Naşterea lui Emanuel, Dumnezeu-cu-noi, să aducă bucurie şi dragoste în familiile şi în casele dumneavoastră!
Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multe haruri la acest Crăciun şi să vă ţină în sănătate, linişte şi pace, dăruindu-vă un An Nou prosper!”, a transmis IPS Aurel Percă.
Agerpres
EVENIMENT
Alin Tișe, la podcastul Cluj24: Puterea reală în partide nu e la președinți, ci la clănțari, cei care deschid toate ușile

Într-un episod al podcastului Contraste de la Cluj24, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, vicepreședinte PNL, a făcut declarații tranșante despre modul în care funcționează partidele politice din România. Potrivit acestuia, puterea nu aparține celor cu funcții oficiale, ci unui grup restrâns și informal pe care îi numește „clănțari”.
„Se cheamă clănțari. Așa, între noi. Clănțari vine de la cei care deschid toate ușile. Se află la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Sfinții Constantin și Elena 2025. Tradiții și superstiții în 21 mai. Ce nu este bine să faci

Sfinții Constantin și Elena 2025. Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena.
Sfinții Împărați Constantin și mama sa, Elena sunt două figuri fundamentale pentru creștinismul universal. Sărbătoarea este una cu profundă încărcătură religioasă și spirituală, iar tradițiile și obiceiurile legate de această zi sunt respectate de secole în multe regiuni din România.
Potrivit Bisericii Ortodoxe, datorită împăratului…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Călătorie spre capătul lumii: expoziția „Visul primei nopți polare” despre Racoviță aduce aventura Antarcticii la Cluj

O aventură spectaculoasă din inima Antarcticii a ajuns în centrul Clujului. Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei găzduiește una dintre cele mai impresionante expoziții ale anului: „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897–1899”, o incursiune vizuală și emoțională în prima expediție științifică la Polul Sud, din care a făcut parte și savantul român Emil Racoviță.
Deschisă publicului până în 30 septembrie 2025,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Noua carte de identitate simplă, disponibilă la Cluj. DJEP Cluj preia, de astăzi, cereri pentru eliberarea ei

De astăzi, în județul Cluj, sunt disponibile și cărțile de identitate simple, fără cip, pentru cei care nu doresc documente electronice. Acestea se eliberează contra cost, spre deosebire de cărțile de identitate cu cip, și pot fi obținute pe baza unei cereri la serviciul de evidență a populației.
Consiliul Județean Cluj informează că, începând cu data de 20 mai 2025, la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj și a serviciilor publice…
Citește mai mult pe Cluj24.ro