Connect with us

ACTUALITATE

Islanda vrea să renunţe la vânătoarea de balene

Publicat

balene

Islanda, una dintre ultimele trei ţări din lume care încă practică vânătoarea de balene în scopuri comerciale, intenţionează să nu mai aloce cote anuale acestui sector de activitate începând din 2024 din cauza unei cereri scăzute pe piaţă, a anunţat vineri Guvernul de la Reykjavik, citat de AFP.

În ultimele trei veri – sezonul obişnuit al capturilor de balene -, harpoanele au rămas aproape neutilizate în apele acestei insule din Atlanticul de Nord, în pofida cotelor importante alocate pentru perioada în curs (2019-2023).

Cauzele principale sunt reluarea vânătorii comerciale în Japonia, principala piaţă de carne de balenă, precum şi inaugurarea unei zone costiere islandeze în care pescuitul este interzis, un eveniment care i-a obligat pe pescarii locali să parcurgă distanţe mai mari în largul mării.

„În absenţa unei decizii contrare, există puţine motive pentru a autoriza vânătoarea de balene începând din 2024”, anul în care cotele actuale vor expira, a subliniat ministrul islandez pentru Pescuit, Svandis Svavarsdottir, membră a Partidului Ecologist, o formaţiune de stânga aflată la guvernare.

„Există puţine dovezi că ar exista un avantaj economic pentru practicarea acestei activităţi”, a adăugat ea într-un editorial publicat în cotidianul Morgunbladid.

Islanda, Norvegia şi Japonia sunt singurele ţări din lume care autorizează vânătoarea de balene, în pofida criticilor constante ale apărătorilor drepturilor animalelor şi ale apărătorilor mediului, alertelor privind toxicitatea cărnii exemplarelor capturate şi a unei pieţe în declin.

Reevaluate în 2019, cotele islandeze autorizează în fiecare an 209 de capturi pentru balena cu înotătoare, al doilea mamifer marin ca mărime din lume după balena albastră, şi 217 de capturi pentru balena Minke, unul dintre cele mai mici cetacee, până la sfârşitul anului 2023.

O singură captură în trei ani

În absenţa unei pieţe de desfacere, principalele două companii deţinătoare de licenţe în Islanda şi-au sistat activităţile, iar una dintre ele, IP-Utgerd, a anunţat în primăvara anului 2020 stoparea definitivă a capturilor. Cealaltă companie, Hvalur, a ales să nu participe la ultimele trei campanii de vânătoare de balene.

Un singur cetaceu a fost omorât cu harponul în ultimele trei sezoane în Islanda, un mic exemplar de balenă cu înotătoare, în 2021.

Japonia, de departe principala piaţă din lume pentru carnea de balenă, a reluat în 2019 vânătoarea în scopuri comerciale după o întrerupere de trei decenii.

Deşi Japonia îşi asigura necesarul pentru piaţa internă prin capturi „ştiinţifice”, vânătoarea în scopuri comerciale – bazată pe cote – a putut fi reluată în mod oficial după ce această ţară s-a retras din Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene.

Acea practică a fost interzisă în 1986 prin Comisia internaţională pentru vânătoarea de balene, însă Islanda, care s-a opus acelui moratoriu, a reluat-o în anul 2003.

Doar vânătoarea de balene albastre, interzisă de aceeaşi comisie, a rămas interzisă şi în Islanda.

În 2018, ultimul sezon important al vânătorii de balene din apele islandeze, 146 de balene cu înotătoare şi şase balene Minke au fost ucise.

Cu o economie orientată tot mai mult către turism, Islanda, o insulă cu 370.000 de locuitori, doreşte să îşi dezvolte un sector inedit, bazat pe observarea balenelor de către turişti străini, atraşi de aceste cetacee impresionante.

Vânătoarea de balene traversează o perioadă dificilă şi în Norvegia de mai mulţi ani. Vânătorii norvegieni ating cu greu cotele acordate de Guvernul de la Oslo, iar numărul ambarcaţiunilor angajate în această activitate foarte controversată pe scena internaţională nu încetează să scadă.

În 2021, 575 de balene au fost ucise, mai puţin de jumătate din cotele autorizate, de pescarii care lucrează pe cele 14 nave aflate încă în activitate în apele norvegiene.

În Marea Nordului, Insulele Feroe autorizează o vânătoare ritualică de delfini, „Grind”, pentru consum local, în pofida polemicilor internaţionale şi a faptului că acele mamifere marine au o carne impregnată cu metale grele. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe