Connect with us

ACTUALITATE

Israelul a relaxat carantina, în ciuda numărului mare de infecţii cu SARS-CoV-2

Publicatisrael

Israelul a relaxat duminică restricţiile prevăzute în cea de-a treia carantină generală, în pofida numărului mare de noi cazuri confirmate de coronavirus, relatează dpa.

Printre altele a fost anulată restricţia deplasărilor în afara unei raze de 1 kilometru de domiciliu, care în general nu a fost respectată pe perioada carantinei.

Au primit permisiunea să se redeschidă afacerile fără public. De asemenea a fost anulată interdicţia vizitelor la rudele care nu locuiesc sub acelaşi acoperiş. S-au redeschis şi rezervaţiile naturale şi casele de odihnă, dar nu numai pentru familiile care locuiesc sub acelaşi acoperiş.

În schimb magazinele, buticurile, centrele comerciale, pieţele, precum şi lăcaşurile culturale nu îşi vor putea relua activitatea în această duminică.

Şi aeroportul internaţional, singurul din Israel, rămâne în mare parte închis.

Grădiniţele vor fi închise cel puţin marţi dimineaţă, precizează presa israeliană.

Cabinetul de miniştri urmează să se întâlnească în cursul zilei, în jurul orei 17:00, pentru a discuta despre modalităţile de redeschidere a sistemului de învăţământ, în contextul în care varianta britanică a virusului provoacă temeri privind o nouă explozie de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 după câteva zile de la reluarea cursurilor faţă în faţă.

Referitor la redeschiderea grădiniţelor şi a unităţilor de învăţământ există divergenţe între premierul Benjamin Netanyahu, lider al partidului de dreapta Likud, şi ministrul apărării Benny Gantz, din partea formaţiunii Albastru & Alb.

La şedinţa guvernului de săptămâna trecută, premierul Netanyahu l-a acuzat pe Gantz că pune în pericol viaţa israelienilor prin solicitarea sa de a relaxa prematur restricţiile.

Ministrul a reacţionat mânios, afirmând că “întreaga sa viaţă” a apărat vieţile israelienilor, argumentând că societatea israeliană a obosit de atâta carantină, iar afacerile se prăbuşesc din cauza restricţiilor în vigoare de prea mult timp.

Conform site-ului Our World in Data, Israelul înregistrează cel mai mare număr de noi infecţii la 1 milion de cetăţeni, chiar dacă a vaccinat mai mulţi oameni decât orice altă ţară din lume.

Vaccinarea nu a avut efecte imediate, aşa cum se aştepta, probabil din cauza unei variante mai agresive de COVID-19, care a apărut în Marea Britanie, presupun experţi locali.

Peste 5.000 de israelieni au murit din cauza complicaţiilor provocate de COVID-19, notează dpa. Agerpres

ACTUALITATE

Spitalele din Cehia au ajuns la limita capacităţii, iar numărul infecțiilor virale continuă să crească

Publicat

Serviciile de terapie intensivă cehe au atins capacitatea maximă în timp ce numărul infecţiilor virale continuă să crească în această ţară din UE cea mai afectată de pandemie, a anunţat marţi Ministerul ceh al Sănătăţii, relatează AFP.

Republica Cehă se află în fruntea statisticilor mondiale în ceea ce priveşte noile cazuri de infecţii la 100.000 de locuitori pe parcursul a 14 zile şi se situează pe locul doi, după Slovacia vecină, în ceea ce priveşte rata mortalităţii, potrivit unui bilanţ al AFP.

Guvernul ceh, care a reuşit să limiteze răspândirea virusului în timpul primului val din primăvară, s-a confruntat de atunci cu focare recurente ale epidemiei de COVID-19.

“Suntem pe punctul de a rămâne fără capacităţi de terapie intensivă”, a declarat jurnaliştilor viceministrul Sănătăţii, Vladimir Cerny, deplângând în primul rând lipsa de personal calificat.

”Nu există nicio modalitate prin care să putem menţine standardele medicale actuale, există încetiniri şi întârzieri în îngrijirile non-Covid. Sistemul în ansamblu este aproape de atingerea limitelor sale”, a adăugat el.

Marţi, Republica Cehă, o ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat peste 1.300 de pacienţi în terapie intensivă, dintre care 660 sunt conectaţi la ventilatoare, şi ”mai mulţi” la reanimare, a precizat Cerny.

Ţara a înregistrat peste 1.160.000 de cazuri de contaminare şi peste 19.500 de decese de la începutul pandemiei.

Potrivit ministrului adjunct, guvernul ceh ar trebui să ceară oficial Germaniei să accepte pacienţi, în principal din regiuni puternic afectate din vestul ţării, care se învecinează cu Germania.

În urmă cu două săptămâni, ministrul Sănătăţii, Jan Blatny, a fost criticat pentru faptul că a refuzat o ofertă germană de ajutor pentru un spital supraaglomerat din oraşul Cheb, vestul Cehiei.

Guvernul a ordonat locuitorilor să poarte măşti de protecţie FFP2 sau mai bune – sau două măşti obişnuite odată – în clădirile publice, în magazine şi staţiile de transport public, începând de joi.

Trei districte puternic afectate de răspândirea virusului au fost izolate la începutul acestei luni.

Restaurantele, cinematografele, teatrele şi majoritatea magazinelor rămân închise, la fel ca şcolile, cu excepţia grădiniţelor şi a cursurilor pentru primele două clase din şcoala primară. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Marea Britanie acceptă cererea UE de prelungire a aplicării provizorii a Acordului post-Brexit

Publicat

brexit

Guvernul Boris Johnson a acceptat, marţi, propunerea Uniunii Europene de prelungire până pe 30 aprilie a aplicării provizorii a Acordului post-Brexit, pentru a permite ratificarea documentului de către Parlamentul European.

“Pot confirma că Marea Britanie acceptă ca aplicarea provizorie a Acordului să dureze până pe 30 aprilie 2021”, a declarat Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, într-o scrisoare trimisă lui Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene privind Relaţii Interinstituţionale şi Prognoză.

Michael Gove a subliniat, conform agenţiei Reuters, că Marea Britanie speră să nu existe amânări suplimentare.

Uniunea Europeană a cerut Marii Britanii amânarea cu două luni a ratificării Acordului post-Brexit prin prelungirea până pe 30 aprilie a aplicării provizorii a tratatului.

Iniţial, aplicarea provizorie a Acordului post-Brexit este programată să dureze până pe 28 februarie. Comisia Europeană a argumentat că amânarea este necesară pentru traducerea documentului în 24 de limbi, înainte de a fi analizat de Consiliul European şi ratificat de Parlamentul European.

Parlamentul de la Londra a ratificat deja Acordul post-Brexit semnat de Marea Britanie cu Uniunea Europeană, tratatul vizând raporturile comerciale, fiscale şi bugetare, normele de cooperare judiciară şi în materie de securitate, precum şi garanţiile juridice privind standardele de guvernare.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Țara cu cele mai multe contagieri din UE

Publicat

Republica Cehă a raportat 11.233 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cu 26 % mai mult decât săptămâna trecută, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătăţii şi care plasează ţara pe primul loc ca număr al contagierilor din Uniunea Europeană, relatează marţi EFE.

Cu o rată de 968 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, autorităţile vor impune de joi obligativitatea purtării măştilor FFp2, sau a măştilor sanitare, în magazine şi în mijloacele de transport public.

Situaţia este critică în centrele de spitalizare, care se află la limita capacităţii lor, cu 6.573 de pacienţi cu COVD-19, reprezentând 5,44 % din cazurile active.

Problema, potrivit autorităţilor sanitare, este că 1.329 dintre aceşti pacienţi se află în stare gravă, fapt ce pune presiune asupra spitalelor, care au tot mai puţine paturi la terapia intensivă.

Directoarea generală a Departamentului de Igienă, Jarmila Razlova, a declarat marţi postului public Radiozurnal că mutaţia britanică a coronavirusului B.1.1.7 prevalează printre contagierile detectate în zona occidentală a ţării.

Se menţine actualul lockdown în trei provincii din nordul ţării, două aflate la graniţa cu Germania şi una cu Polonia, care au incidenţe de trei sau patru ori mai mari decât media naţională.

Starea de urgenţă, cu interdicţia nocturnă de circulaţie şi închiderea centrelor comerciale neesenţiale, va rămâne în vigoare până la 28 februarie.

Starea de urgenţă va fi înlocuită de o nouă lege extraordinară împotriva epidemiilor, care va elimina restricţii precum circulaţia nocturnă şi vizitele la reşedinţe, dar va facilita impunerea de alte măsuri.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vulcanul Etna continuă să erupă, pentru a cincea oară în câteva zile. Expulzează în aer lavă şi cenuşă

Publicat

sursa foto/ Facebook Etna il vulcano

Pentru a cincea oară în câteva zile, vulcanul Etna, situat pe insula Sicilia din sudul Italiei, a erupt expulzând în aer jeturi de lavă şi nori de cenuşă, informează DPA.

Celebrul vulcan sicilian, cu o înălţime de peste 3.000 de metri, a început să erupă luni în jurul orei 22:00 (21:00 GMT), au raportat marţi experţi de la Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV).

Noua erupţie a început în craterul sud-estic al vulcanului. Aproximativ o oră mai târziu, jeturile de lavă expulzate de Etna ajunseseră până la 300 de metri deasupra marginii craterului. Mai târziu, o parte din coloana de cenuşă s-a ridicat până la mai mulţi kilometri în aer.

Marţi în jurul orei 1:00 dimineaţa, tremurăturile şi exploziile s-au oprit rapid.

Pentru cercetători, spectacolul natural nocturn oferit de Etna nu prezintă un motiv de îngrijorare. Ei intenţionează să-l analizeze pentru investigaţii suplimentare şi să preleveze mostre de material pe care vulcanul le-a aruncat.

Muntele Etna este foarte activ de la mijlocul lunii februarie. Agerpres

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate