Connect with us

ACTUALITATE

Israelul autorizează de urgenţă pastila anti-COVID-19 fabricată de Pfizer

Publicat

Israelul a autorizat duminică pentru utilizarea de urgenţă antiviralul cu administrare orală Paxlovid, pastilă a companiei farmaceutice Pfizer pentru tratarea coronavirusului, şi a comandat zeci de mii de doze pentru a începe să le administreze bolnavilor din ţară, transmite EFE.

Este de aşteptat ca prima livrare a acestui medicament să ajungă în Israel miercuri, a informat Ministerul Sănătăţii din Israel într-un comunicat de presă.

Administraţia Medicamentelor şi Alimentelor din SUA (FDA) a aprobat miercurea trecută folosirea Paxlovid, primul tratament care poate fi administrat la domiciliu şi care se aşteaptă să fie eficient şi împotriva variantei Omicron.

Pastila, administrată sub formă de comprimate, este destinată pacienţilor cu forme uşoare şi până la moderate, în primele trei zile de la apariţia simptomelor.

Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente.

Potrivit datelor furnizate de Pfizer, eficienţa pastilei nu ar trebui să fie afectată de apariţia noilor variante, inclusiv a variantei Omicron.

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat în noiembrie că a semnat un acord cu Pfizer

Premierul israelian Naftali Bennett a declarat în noiembrie că a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea rapidă a medicamentului atunci când acesta va primi aprobarea FDA, iar guvernul israelian are încredere că pastila va fi eficientă în a ţine sub control al cincilea val al pandemiei.

Israelul a fost una dintre primele ţări din lume care a semnat un acord cu Pfizer pentru achiziţionarea vaccinului anticoronavirus, ceea ce a făcut ca acest stat să fie printre primele din lume care şi-a vaccinat cu schema completă cea mai mare parte a populaţiei.

Circa şase milioane de persoane au primit în Israel schema completă de vaccinare şi peste patru milioane au deja şi cea de-a treia doză (booster), pe care ţara a început să o aplice în vară. Agerpres


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Pastila Pfizer anti-Covid, autorizată în Europa. Doar câteva țări au cumpărat medicamentul

Publicat

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) dă undă verde pastilei anti-COVID-19 a Pfizer.

EMA a aprobat joi, în mod condiționat, utilizarea pilulei antivirale COVID-19 de la Pfizer pentru tratarea adulților cu risc de îmbolnăvire severă, în condițiile în care Europa se străduiește să își consolideze arsenalul pentru a lupta împotriva variantei Omicron, scrie Reuters.

Aprobarea de către EMA permite statelor membre ale UE să folosească un nou instrument pentru a combate COVID.

Italia, Germania și Belgia se numără printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentul.

În decembrie, Statele Unite au autorizat Paxlovid și Molnupiravir, un medicament similar dezvoltat de Merck.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea joi că Pfizer a cerut autorităților din România crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime ale administrării medicamentelor sale inovative, ceea ce ar crea foarte multe rezerve.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Spitalul de Copii Cluj a crescut CAPACITATEA pentru bolnavii de COVID. Sunt 27 de copii INTERNAȚI pe secții și unul la ATI

Publicat

upu spital copii e1641289940309.jpg

Județul Cluj dispune în acest moment de 44 de paturi pe secție și de 4 locuri în secția de Anestezie și Terapie Intensivă pentru copiii bolnavi de Covid-19.

Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, numărul de paturi este, deocamdată, suficient.

Este vorba de 10 paturi pentru copii la Spitalul de Boli Infecțioase și de alte 34 de paturi la Spitalul Clinic Județean de Copii din Cluj-Napoca. Practic, acesta din urmă tocmai a crescut capacitatea pentru bolnavii de Covid de la 22 de paturi la 34.

De asemenea, tot la Spitalul de Copii sunt și 4 paturi pentru bolnavii de Covid-19 în secția ATI.

„Acum (joi, n. red.) sunt 27 de copii internați în spital cu Covid-19. De asemenea, un copil este internat în acest moment la Terapie Intensivă”, a declarat dr. Mihai Moisescu pentru Cluj24.ro.

La Cluj a crescut și capacitatea de testare

Varianta Omicron, care este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini de până acum, este „vinovată” pentru numărul mare de cazuri de Covid-19 din acest val. De asemenea, Clujul a fost și rămâne unul dintre județele unde se fac un număr mare de teste Covid.

„De o săptămână, numărul de teste a crescut de la 3.000 la peste 6.500 și încercăm să mai creștem capacitatea de testare”, a precizat dr. Mihai Moisescu.

Având în vedere că numărul de cazuri noi este în creștere, autoritățile sanitare se așteaptă și la creșterea numărului de internări.

„Momentan, spitalele nu sunt aglomerate, dar dacă în valul 4 din 100 de cazuri 10% erau spitalizate, dacă se păstrează proporția, acum, la 1.500 de cazuri, 10% înseamnă triplu.

Chiar dacă formele sunt ușoare, dar la cei vaccinați sau care au trecut…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Andrei Baciu: Gradul de ocupare a paturilor este 34,05%. Școlile rămân deschise

Publicat

Gradul de ocupare a paturilor din spitale este joi la nivel național de 34,05%, iar săptămâna viitoare școlile vor funcționa în format fizic, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Andrei Baciu spune că în România sunt 25.000 de paturi de spital dedicate îngrijirii pacienților cu Covid.

Conform acestuia, joi gradul de ocupare este la nivel național de 34,05 la sută.

„Asta înseamnă că săptămâna viitoare toate școlile își mențin activitatea în formatul normal, nedepășindu-se nivelul de 75%”, a aăugat Baciu.

El spune că gradul de ocupare a paturilor variază la nivelul județelor între 9 și 68%.

(sursa: Mediafax)

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aer mai SĂNĂTOS în interiorul liceului „Onisifor Ghibu”. Cât a SCĂZUT concentrația de RADON după reabilitare

Publicat

liceu ghibu e1637762891245.jpg

Elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca respiră un aer cu o concentrație mai mică de radon, prin implicarea specialiștilor de la UBB.

Liceul din Cluj-Napoca este prima școală care a beneficiat de aplicarea unor măsuri eficiente pentru remedierea radonului în cadrul pachetului de soluţii pentru reabilitare.

Măsurile corective propuse de specialiştii în radon ai Universității Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au fost integrate în planul de reabilitare pentru creșterea eficienței energetice, în vederea prevenirii pătrunderii radonului în interior şi asigurarea calităţii aerului.

Ce metodă au specialiștii UBB de a „ține” radonul afară

Lucrările pentru remedierea radonului au fost realizate de către compania SC RadonControl SA, un spin-off inovativ al UBB, prin instalarea unui Sistem de depresurizare pentru ventilarea solului de sub clădire şi montarea unei membrane-hidroizolaţie anti-radon pentru izolarea planşeului peste sol şi asigurarea finală a etanşeităţii.

Testarea soluțiilor de remediere şi analiza eficienței acestora s-a efectuat de către UBB, prin Laboratorul autorizat de încercări radon ”Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului (FŞIM), prin realizarea măsurătorilor de control cu infrastructura certificată din dotare imediat după finalizarea lucrărilor de remediere.

Cât a scăzut nivelul radonului

Potrivit reprezentanților UBB, rezultatele obţinute în urma măsurătorilor arată că nivelul radonului în încăperile cele mai afectate a fost redus cu 94% respectiv cu 98%, prin comparaţie cu valorile măsurate în etapa pre-remediere iniţială.

Citește și: AVERTISMENT al…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe