Connect with us

ACTUALITATE

Israelul începe să se redeschidă, după ce jumătate din populație a fost vaccinată

Publicat



israel

Israelul a redeschis duminică porţiuni ale economiei sale, în ceea ce a numit începutul unei întoarceri la rutină după ce vaccinările anti-COVID-19 aproape au atins procentul de 50% din populaţie, relatează Reuters.

În timp ce magazinele erau deschise tuturor, accesul la locuri de agrement precum săli de sport şi teatre este limitat la vaccinaţi sau cei care s-au recuperat după boală cu o presupusă imunitate, aşa-numitul “Paşaport Verde” afişat într-o aplicaţie specială a Ministerului Sănătăţii.

Măsurile de distanţare socială sunt încă în vigoare. Dansul este interzis în sălile de banchet şi sinagogilor, moscheilor sau bisericilor li s-a cerut să-şi înjumătăţească numărul normal de credincioşi.

La exact un an după primul caz de coronavirus înregistrat în Israel, relaxarea măsurilor anti-COVID-19 duminică face parte dintr-un plan al guvernului de a deschide economia mai larg luna viitoare, când prim-ministrul Benjamin Netanyahu se pregăteşte pentru realegere.

Israelul a administrat cel puţin o doză de vaccin Pfizer Inc. la peste 45% din populaţia sa de 9 milioane de locuitori, potrivit Ministerului Sănătăţii. Infecţiile cu COVID-19 s-au redus cu 95,8% după rapel, arată datele ministerului.

Ţara a înregistrat peste 740.000 de cazuri şi 5.500 de decese din cauza bolii, în timp ce guvernul Netanyahu a fost criticat pentru aplicarea uneori nejustificată a trei lockdown-uri naţionale. Acesta a promis că nu va fi un al patrulea.

Şcolile elementare şi elevii din ultimii doi ani de liceu au participat duminică la cursuri în oraşele israeliene care au rata de contagiune sub control. Şcolile medii urmează să reînceapă cursurile luna viitoare, după aproape un an de învăţământ la distanţă. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Polemică în Spania după relatările despre vaccinarea anti-COVID-19 a surorilor regelui în afara protocolului

Publicat

Vaccinarea anti-COVID-19, despre care au relatat mai multe media, a surorilor regelui spaniol Felipe al VI-lea, în timpul unei călătorii la Abu Dhabi, a provocat o polemică în Spania, unde partidul Podemos aflat la guvernare a denunţat miercuri ”privilegiile” care contribuie la ”discreditarea” monarhiei.

Potrivit publicaţiilor El Confidencial şi El Mundo, citate de AFP, infantele Elena şi Cristina au fost vaccinate, fără a urma protocolul în vigoare în Spania, cu ocazia vizitei efectuate tatălui lor, fostul rege Juan Carlos, care anul trecut în luna august s-a autoexilat la Abu Dhabi în urma unor scandaluri legate de afaceri obscure şi fapte de corupţie.

În vârstă de 55 şi, respectiv, 57 de ani, infantele nu s-ar fi putut vaccina în Spania, întrucât prioritate au deocamdată persoanele vârstnice şi cele mai vulnerabile.

Un purtător de cuvânt al Palatului Regal de la Madrid a refuzat orice comentariu, mulţumindu-se să amintească faptul că surorile regelui Felipe al VI-lea nu fac parte din punct de vedere formal din familia regală, aşadar acţiunile lor nu ţin de această instituţie.

Partidul de stânga radicală Podemos, membru al coaliţiei guvernamentale alături de socialiştii premierului Pedro Sanchez, a reacţionat vehement. ”Vaccinarea infantelor este încă o ştire care contribuie la discreditarea instituţiei monarhice. Opinia publică vede în aceasta un tratament favorizant şi privilegiat”, a declarat Irene Montero, membră a acestei formaţiuni şi ministru al egalităţii.

Această polemică survine la mai puţin de o săptămână după ce fostul rege Juan Carlos a anunţat efectuarea către fiscul spaniol a unei plăţi de 4,4 milioane de euro în contul unor obligaţii care decurg din zboruri cu un avion privat (în valoare de 8 milioane de euro, conform presei) plătite de către o fundaţie a unuia dintre verii săi îndepărtaţi înregistrată în Liechtenstein.

Şeful Statului Major al armatei spaniole a demisionat în luna ianuarie în urma dezvăluirilor că s-a vaccinat anti-COVID-19 de asemenea în afara protocolului.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Compania aeriană Lufthansa reia zborurile spre Frankfurt de pe Aeroportul Internaţional Cluj

Publicat

avion

Lufthansa reia zborurile regulate pe ruta Frankfurt Main – Cluj-Napoca – Frankfurt Main începând de miercuri, după o întrerupere de aproape un an. Vor fi patru zboruri pe săptămână până în iunie, când devin zilnice.

Zborurile spre Frankfurt, din Cluj-Napoca, vor fi operate pentru în martie și aprilie de 4 ori pe săptămână, urmând ca din luna iunie să devină zilnice.

În martie, din Frankfurt cursele pleacă miercuri, joi, vineri și duminică la ora 13:00 , iar din Cluj luni, joi, vineri și sâmbătă la 7:30.

În aprilie, zilele de plecare din Frankfurt sunt luni, miercuri, joi și vineri la 13:15, iar retur luni, miercuri, joi și vineri de la 17:10.

În sezonul de iarnă compania estimează să revină la șase curse săptămânale.

„Ne face plăcere să anunțăm reluarea zborurilor de pe aeroportul din Cluj, chiar de astăzi. Începând cu 3 martie, Lufthansa va oferi patru zboruri săptămânale din Cluj către cel mai mare hub al companiei aeriene, Frankfurt, consolidând astfel legătura aeriană între Transilvania și Germania, si mai departe către numeroase destinații europene și internaționale. (…) România a fost întotdeauna o piață importantă pentru Lufthansa Group și suntem mândri că deservim această piață de peste cincizeci de ani”, declară directorul general Lufthansa pentru România şi Republica Moldova, Zlatko Zlatic.

Sursa Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Patru români din zece și-au redus consumul de carne în ultimele 12 luni – studiu

Publicat

95% din consumatorii din mediul urban consumă carne cel puțin o dată pe saptamana si doar 1% declară ca nu consuma niciodata carne, iar 39% dintre ei si-au redus consumul in ultimele 12 luni, arată un studiu Nielsen.

Pandemia C-19 a declanșat numeroase schimbări, printre care și o migrație a obiceiurilor de consum către ecosistemul casei. În vara anului trecut, 77% dintre românii din mediul urban ne declarau într-un alt studiu (Impactul Covid asupra consumatorilor români) că intenționează să gătească mai mult, că formă de adaptare la situația economică vulnerabilizata de pandemie. Tot atunci era evidențiat un apetit ridicat către produse de origine românească (79%), în special în categoria mâncare.

Cum stau lucrurile acum în categoria carne proaspătă și procesată, după acest an pandemic? La studiul NielsenIQ “Consumatorul român de carne și mezeluri” au răspuns 1.000 de români din mediul urban, cu vârstă cuprinsă între 18-59 de ani.

92 % dintre consumatorii de carne consumă carne de două ori pe săptămâna, cel puțin. Cu toate acestea, nu sunt puțini nici cei care susțin că și-au redus consumul de carne în ultimul an (39%). “Dacă ne uităm în meniul consumat în ultimele 4 săptămâni, descoperim că tinerii de până în 24 de ani consumă în măsură mai mare decât celealte categorii de vârstă mezeluri vegetale sau înlocuitori de carne – și asta nu ca opțiune pentru a posti. Este posibil că acest lucru să ne semnalizeze un trend pe care producătorii de carne l-ar putea capitaliza pentru a nu pierde legătura, pe termen mediu și lung, cu acești potențiali consumatori”, declară Vasi Dragomir, Consumer & Shopper Insights Leader, NielsenIQ România

Și pentru că se apropie Postul Paștelui, tot din studiu aflăm că 36% dintre respondenți susțin că țin post din când în când, iar 61% dintre aceștia au în vedere produse din carne vegetală pentru perioadele de post..

9 din 10 români cumpără carne cel puțîn o dată pe săptămâna. Tinerii cumpără carne cu o frecvența mai mare comparativ cu cei mai în vârstă. La cea mai recentă achiziție, 87 % dintre cumpărătorii de carne declara că au cumpărat carne neprocesată în timp ce 36% au au optat pentru mezeluri. Diferența dintre cele două categorii de carne este mai vizibilă în rândul celor mai în vârstă (45-59 de ani). 91% dintre aceștia au optat pentru carne neprocesată la ultima cumpărătură, pe când doar 33% pentru mezeluri.

Preferințele față de tipul de carne variază tot în funcție de vârstă. Există o probabilitate mai mare ca cei tineri să cumpere carne din pui (79% dintre cumpărătorii de 18- 24 de ani) în timp ce categoria celor mai în vârstă să aleagă mai des carne de porc (72% dintre cumpărătorii de 45-59 de ani).

În ceea ce privește capacitatea de a influența alegerea magazinului, carnea neprocesata este în top, 67% dintre cumpărători spunând că acest tip de carne a contat cel mai mult pentru alegerea magazinului unde să meargă la cumpărături.

Carnea gătită în casă este consumată cel mai des (75%) și pare că ocupă un loc central în meniul zilnic al românilor. Originea locală inspiră calitate ridicată în categoria “food”, în general, și în legătură cu carnea în special.

Studiul s-a desfășurat online, în perioada octombrie- noiembrie 2020. Eșantionul cuprinde 1000 de respondenți, utilizatori de internet, din mediul urban.

(sursa: Mediafax)

 

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cutremur puternic în Grecia, de 5,9 pe scara Richter

Publicat

cutremur

Un cutremur puternic, de 5,9 pe scara Richter, a lovit miercuri Grecia. Seismul a fost resimţit până în capitala greacă, situată la aproape 250 de kilometri distanţă.

Institutul Național de Cercetare pentru Fizica Pământului susține că seismul s-a produs miercuri la ora 12:16:12 (ora locală a României), în Grecia, la adâncimea de 30 kilometri.

Cutremurul s-a produs la 119 kilometri SV de Thessaloniki, 176 kilometri N de Patra, 248 kilometri S de Skopje, 248 kilometri NV de Piraeus, 249 kilometri NV de Athens, 252 kilometri SE de Tirana și 288 kilometri SE de Prizren.

Potrivit „Ekaterimeni”, seismul de 5,9 a afectat o regiune la nord-vest de orașul Larissa din centrul Greciei, însă nu au fost raportate victime sau daune majore.

Cutremurul a fost urmat de altul, de 4,6 pe scara Richter.

Cutremurul a fost resimțit în mai multe zone din Grecia și chiar în Atena.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe