EVENIMENT
Italia a anunțat primul caz de infecție rară cu variola maimuței

Primul caz de variola maimuţei a fost identificat în Italia. Este vorba despre un bărbat revenit din Insulele Canare.
Bărbatul revenit în Italia din vacanța petrecută în Insulele Canare s-a prezentat la urgențe, la spitalul Spallanzani din Roma.
„Tabloul clinic a fost caracteristic, iar virusul variolei maimuței a fost identificat rapid prin tehnici moleculare și secvențiere genetică din probe de leziuni cutanate”, a informat spitalul, conform ANSA.
Bărbatul este în izolare, în stare generală bună, iar investigațiile epidemiologice și depistarea contacților sunt în curs de desfășurare.
Alte două cazuri suspecte sunt investigate de medicii de la spitalul Spallanzani din Roma. Suspecții nu au, conform spitalului, semne clinice grave.
Italia a anunțat primul caz de infecție rară cu variola maimuței: Cum se transmite virusul
Spallanzani susține că virusul se transmite prin picături de salivă și prin contactul cu răni infectate sau fluide biologice.
Organizația Mondială a Sănătății monitorizează evoluția rapidă a situației, după ce primele cazurile au fost raportate de la începutul lunii mai în Marea Britanie, Spania și Statele Unite.
OMS nu recomandă nicio restricție de călătorie sau de schimburile comerciale cu Regatul Unit, pe baza informațiilor disponibile în acest moment.
Italia a anunțat primul caz de infecție rară cu variola maimuței: Alte cazuri în SUA și Spania
Autoritățile sanitare din Massachusetts au confirmat, de asemenea, un caz de variolă la un bărbat care a călătorit recent în Canada.
23 de cazuri suspecte de variola maimuței au fost analizate la Madrid.
Variola maimuței este o boală „foarte rară” care se prezintă în general cu „febră, mialgie, limfadenopatie (ganglioni umflați) și o erupție pe mâini și pe față, asemănătoare cu varicela”.
Starea de sănătate a pacienților suspecți evoluează „favorabil”, deși trebuie ținuți sub observație.
În general, spun cei de la Spallanzani, „transmiterea sa se face pe cale respiratorie”, dar, având în vedere caracteristicile celor 23 de cazuri analizate, se bănuiește că posibila contagiune ar fi putut avea loc prin contact sexual.
(sursa: Mediafax)
EVENIMENT
„Împreună hrănim speranța”. Colecta Națională de Alimente revine la Cluj. Ajutor de Paști pentru cei în nevoie

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, între care și cea din Cluj, alături de partenerii săi și mii de voluntari, organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente.
Acesta este una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România și se va derula în peste 1.000 de magazine din toată țara.
„Împreună hrănim speranța”. Colectă de alimente la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia. Licitația, lansată în SEAP

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul corp al Spitalului din Alba Iulia. Noul spital de oncologie și cardiologie aflat în construcție la Alba Iulia urmează să fie dotat cu echipamente medicale de peste 79 milioane de lei. Este vorba despre un laborator integrat de tratament oncologic și un sistem angiograf.
Reamintim faptul că la Alba Iulia a început construcția unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Este vorba despre o…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Trei tineri au dat în patru nopți 25 de spargeri în Alba Iulia: Au furat din autoturisme, șantiere și case aflate în construcție

Trei tineri care au dat 25 de spargeri în Alba Iulia au fost recent trimiși în judecată de magistrați. În data de 2 aprilie 2025 dosarul a trecut de stadiul de cameră preliminară, unde magistrații au dat undă verde pentru începerea judecății.
Cele 25 de acte materiale au fost săvârșite în decursul a 4 nopți, respectiv în nopțile de 26 spre 27 noiembrie 2024, 5 spre 6 decembrie 2024, 13 spre 14 decembrie 2024 și 3 spre 4 ianuarie 2025.
În concret, s-a reținut că, în…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Echipa de studenți a UTCN a câștigat, joi, locul 1 la concursul de simulare a cutremurelor care s-a desfășurat la Universitatea Berkeley din California, SUA. La competiție au participat echipe de la 53 de universități din întreaga lume. Prima poziție a fost împărțită cu echipa Universității McMaster din Ontario (Canada).
Clujenii au construit macheta din lemn de balsa a unui zgârie nori, denumit OKI-Zai, care a rezistat la două simulări de cutremure la Seismic…
Citește mai mult pe Cluj24.ro