Connect with us

ACTUALITATE

Iulie 2021, prima lună în care scad decesele, după un trend crescător

PublicatIulie 2021 este prima lună, față de aceeași perioadă a anului trecut, în care scad decesele în România. Numărul persoanelor care au murit în iulie a.c. a fost cu aproape 1.400 mai mic faţă de iulie 2020.

Potrivit INS, în luna iulie a.c., s-a înregistrat naşterea a 16.452 copii, cu 1.575 mai mulţi copii decât în luna iunie 2021.

Numărul deceselor înregistrate în iulie a.c. a fost de 21.028 (11.005 bărbați și 10.023 femei), cu 309 decese (152 bărbați și 157 femei) mai puţine decât în luna iunie 2021.

Numărul deceselor copiilor cu vârstă sub 1 an, înregistrate în luna iulie a.c., a fost de 74 copii, în scădere cu un deces faţă de luna iunie 2021.

În anul 2020 numărul deceselor a crescut semnificativ în lunile octombrie, noiembrie și decembrie față de aceleași luni din anul 2019, iar în lunile ianuarie-februarie 2021 se observă un trend descrescător al numărului de decese faţă de ultimele luni ale anului 2020, numărul acestora rămânând în continuare mai ridicat decât cel înregistrat în aceleaşi luni ale anului precedent.

În luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese

În contextul pandemiei, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după creșterile din lunile noiembrie și decembrie din anul 2020, iar din luna aprilie 2021 se înregistrează un trend descrescător, care a continuat până în luna iunie 2021, iar în luna iulie 2021 s-a înregistrat prima valoare inferioară faţă de luna corespunzătoare a anului precedent.

În luna iulie 2021, două treimi din totalul numărului de decese s-a înregistrat pentru persoanele cu vârstă de cel puţin 70 ani (8726 decese, reprezentând 41,5% din total, s-au înregistrat la persoanele în vârstă de 80 ani şi peste, iar 5135 decese, reprezentând 24,4% din total, la persoanele de 70-79 ani) şi 4003 decese (19,0%) la persoanele în vârstă de 60-69 ani.

La polul opus, cele mai puţine decese au fost înregistrate la grupele de vârstă 5-19 ani (81 decese), 0-4 ani (92 decese) și 20-29 ani (119 decese).

În luna iulie 2021 cele mai multe persoane au decedat din cauza bolilor aparatului circulator

După cauza principală de deces, în luna iulie 2021 cele mai multe persoane au decedat din cauza bolilor aparatului circulator (11.883 persoane, reprezentând 56,5% din decesele înregistrate în iulie 2021) şi tumorilor (3960 persoane, reprezentând 18,8%).

După 7 luni în care bolile aparatului respirator au reprezentat a doua cauză de deces, începând din luna mai 2021 acestea reprezintă a treia cauză principală de deces (1321 persoane în luna iulie 2021, reprezentând 6,3% din totalul deceselor înregistrate).

Sporul natural s-a menţinut negativ (-4576) în luna iulie 2021, numărul persoanelor decedate fiind de 1,3 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii.

Numărul născuţilor-vii a fost mai mic cu 250

În ce privește comparația cu iulie 2020, în iulie a.c. numărul născuţilor-vii a fost mai mic cu 250.

Numărul persoanelor care au murit în iulie a.c. a fost cu 1.378 mai mic faţă de luna iulie 2020.

După primele trei cauze principale de deces, în luna iulie 2021 faţă de luna iulie 2020, s-au înregistrat cu 197 decese mai puţine din cauza bolilor aparatului circulator, cu 370 mai puţine decese având cauză principală tumorile şi cu 756 mai puţine decese din cauza bolilor aparatului respirator.

Numărul copiilor cu vârsta sub un an care au decedat a fost cu 27 mai mic în luna iulie 2021, decât cel înregistrat în luna iulie 2020.

În luna iulie 2021, în mediul urban au murit 10.591 de persoane, iar în mediul rural – 10.437 de persoane.

Faţă de aceeaşi lună din anul 2020, numărul persoanelor care au murit a scăzut cu 652 persoane (468 bărbaţi şi 184 femei) în mediul urban și cu 726 persoane (458 bărbaţi şi 268 femei) în mediul rural.

sursa: mediafax.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Rareș Bogdan. PNL întinde o mână către USR PLUS pentru refacerea coaliției

Publicat

rares

PNL întinde o mână către USR PLUS, pentru refacerea coaliției, declară prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan. El precizează că discuțiile se vor relua după Congresul USR PLUS. PNL nu va face vreo alianță cu PSD sau cu AUR.

Rareș Bogdan spune la RFI că prima opțiune a PNL este refacerea coaliției cu USR PLUS: „Întindem o mână, fără să exagerăm, către colegii din USR PLUS, dar n-o să venim acum zi de zi să le solicităm asta, pentru că înțelegem că sunt într-o retorică internă de campanie, vom discuta cu domniile lor după data de duminică, atunci când se încheie votul și la USR PLUS, cu noul președinte ales, fie că e domnul Barna, fie că e domnul Cioloș, dar și cu întreaga echipă de acolo și prima noastră opțiune a rămas, rămâne și va rămâne indiscutabil refacerea coaliției cu USR PLUS, pentru a continua ceea ce am început și din păcate s-a gripat puțin în ultima perioadă”.

La precizarea jurnalistului că atât Dan Barna, cât și Dacian Cioloș au declarat răspicat că USR PLUS nu revine în coaliția cu PNL, atâta vreme cât Florin Cîțu e premier, liberalul a răspuns: „Haideți să discutăm cu domniile lor după data de luni, adică exact peste o săptămână și sunt absolut convins că își vor nuanța puțin poziția sau cel puțin se vor așeza la masă, sunt convins că nu vor refuza să stăm la o masă, pentru a relua dialogul și pentru a găsi formula optimă pentru revenirea la guvernare. Noi mai ales acum după ce premierul Cîțu a fost ales președinte al PNL, vă dați seama, deci a fost încărcat și cu forța președintelui de partid, cu forța PNL, nu avem nici un motiv să renunțăm la domnia sa (…). La noi, situația este clară în ceea ce-l privește pe domnul Cîțu, nu dăm nici un pas înapoi. Cred că va trebui să discutăm extrem de serios pe un calendar de reforme, pe un calendar de proiecte”.

Rareș Bogdan susține că PNL nu se va alia cu PSD: „Noi nu vom face vreo alianță cu PSD, lucrurile să fie extrem de clare”.

Întrebat despre afirmația lui Florin Cîțu că va căuta sprijin în Parlament pentru susținerea Guvernului și că va discuta cu toată lumea din Legislativ, Rareș Bogdan a spus: „Nu discutăm deloc, nu vrem nici un fel de colaborare, respingem după model germanic (…), respingem categoric orice fel de aliere, chiar și într-un scop politicianist, mărunt, de tip moțiune de cenzură sau trecerea unei legi, cu cei de la AUR”. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață cu cea mai mare valoare de la al Doilea Război Mondial

Publicat

Pandemia COVID-19 a redus speranța de viață în 2020 cu cea mai mare valoare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, potrivit unui studiu publicat luni de Universitatea Oxford, care arată că speranța de viață a bărbaților americani scăzând cu peste doi ani, relatează Reuters.

Speranța de viață a scăzut cu mai mult de șase luni față de 2019 în 22 din cele 29 de țări analizate în cadrul studiului, care a cuprins Europa, Statele Unite și Chile. S-au înregistrat reduceri ale speranței de viață în 27 dintre cele 29 de țări în general.

Universitatea a declarat că majoritatea reducerilor inducatorului în diferite țări ar putea fi legate de decesele cauzate de COVID-19. Până în prezent, au fost raportate aproape 5 milioane de decese cauzate de noul coronavirus.

„Faptul că rezultatele noastre evidențiază un impact atât de mare care poate fi atribuit direct COVID-19 arată cât de devastator a fost șocul pentru multe țări”, a declarat Dr. Ridhi Kashyap, co-autor principal al lucrării, publicată în International Journal of Epidemiology.

S-au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață la bărbați decât la femei în majoritatea țărilor, cu cea mai mare scădere la bărbații americani, care și-au văzut speranța de viață scăzând cu 2,2 ani față de 2019.

În general, bărbații au pierdut mai mult de un an în 15 țări, în comparație cu femeile din 11 țări. Situația a șters progresele înregistrate în materie de mortalitate din ultimii 5,6 ani.

În Statele Unite, creșterea mortalității s-a înregistrat în principal în rândul persoanelor de vârstă activă și a celor sub 60 de ani, în timp ce în Europa decesele în rândul persoanelor de peste 60 de ani au contribuit mai mult la creșterea mortalității. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cel mai productiv centru de vaccinare drive-thru din țară se închide din cauza frigului

Publicat

Cel mai productiv centru de vaccinare drive-thru din țară se închide din cauza frigului. Este vorba despre centrul organizat de Primăria Galați în parcarea unui mall. Fluxurile de vaccinare se mută în interiorul patinoarului aflat în apropiere.

Centrul de vaccinare drive-thru din Galați este cel mai productiv din țară. În perioada 9 mai – 26 septembrie, acolo s-au administrat 27.481 de doze de vaccin.

Din cauza temperaturilor în scădere, autoritățile locale au decis să mute centrul de vaccinare în interiorul patinoarului.

Începând de luni, în clădire sunt două fluxuri de vaccinare pentru administrarea serurilor Pfizer și Moderna, programul fiind zilnic între orele 8.00-20.00.

Tot în Galați, Primăria a amenajat două fluxuri de vaccinare pentru Pfizer și unul pentru Johnson & Johnson. Începând de luni, acestea sunt deschise la Sala Sporturilor. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

Criza paturilor: două persoane au murit la Craiova în timp ce așteptau un loc la ATI COVID

Publicat

Două persoane au murit noaptea trecută la Craiova în timp ce așteptau eliberarea unui loc în secția ATI COVID a Spitalului Județean. Printre victime este un deținut de la Penitenciarul Craiova.

Persoana care a murit era un deținut de la Penitenciarul Craiova. Acesta a ajuns la spital joi, având simptome COVID. Starea i s-a agravat, dar cadrele medicale nu au reușit să-i găsească un loc la ATI COVID.

Celălalt pacient care a murit duminică este o persoană în vârstă. De asemenea, patru persoane au fost transferate la alte spitale.

În total, 30 de persoane se aflau duminică noaptea la spitalul craiovean în așteptarea unui loc la ATI COVID.

Luni, în izolatorul spitalului mai sunt 24 de persoane care așteaptă eliberarea unui pat la ATI. 13 dintre acestea au foi de internare, dar nu există locuri. În secția ATI COVID sunt 20 de pacienți internați. MEDIAFAX

Citește mai departe