Connect with us

EVENIMENT

Iunie – luna lui Cireșar. Începe vara! Tradiţii şi obiceiuri populare în prima lună de vară

Publicat

cirese cires ciresar pom fructe

Iunie este prima lună a verii și ne aduce ziua cea mai lungă din an. În această lună avem parte de o multitudine de fructe: caise, căpşuni, vişine, zmeură şi, nu în ultimul rând, cireşele. Datorită faptului că în această perioadă se coc cireșele, această lună a primit în tradiţia populară denumirea de „Cireşar” sau „Cireşel”.

Denumirea lunii Iunie derivă din latinescul „junius”, dar se mai presupune că s-ar putea trage din „juniores”, care înseamnă „tineret”. Această lună era dedicată populaţiei tinere în epoca romană. Poetul Ovidiu a dat şi explicaţia – zeiţa Iuno (Iunona sau Junona) a revendicat această lună. Iuno era soţia lui Jupiter, iar romanii o considerau zeiţa protectoare a femeilor. Denumirile şi simbolurile lunilor s-au schimbat în timp, unele chiar la cererea Bisericii.

Iunie este a şasea lună a anului în calendarul gregorian şi iulian, are 30 de zile, cu ziua de 15 ore şi noaptea de 9 ore.

Iunie – luna lui Cireșar. Fazele Lunii

Soarele: la începutul lunii, răsare la ora 5 h 35 m şi apune la ora 20 h 53 m, iar la sfârşitul lunii, răsare la ora 5 h 34 m şi apune la ora 21 h 04 m.

La 21 iunie ora 17 h 58 m – are loc Solstiţiul de vară.

Pe 22 iunie începe zodia Racului şi se încheie pe 22 iulie.

Luna – reprezintă perioada de timp cât durează o rotaţie a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute şi 3 secunde, aproximativ 29 zile şi jumătate. În această mişcare, se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: 04 iunie – Lună Plină la 06 h 41 m (Luna începe să descrească); 10 iunie – Luna la Ultimul Pătrar la 22 h 31 m; 18 iunie – Lună Nouă la 07 h 37 m (Luna începe să crească); 26 iunie – Luna la Primul Pătrar la 10 h 49 m, potrivit www.astro-urseanu.ro.

Tradiţii şi obiceiuri populare

Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră şi tună, vara va fi ploioasă şi recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult, se strică via şi strugurii. Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu şi la struguri.

În această lună, se seamănă ridichile de toamnă, guliile şi conopida de iarnă, se sapă viile a doua oară.

În războiul dintre forţele naturii, omul, pentru a le îmbuna, le-a preamărit, dedicându-le sărbători şi obiceiuri (Timoftei, Vartolomeu, Onofrei, Elisei, Sânpetru). În acest an, luna iunie debutează cu Moşii de Vară şi Rusaliile. Târgurile Drăgaicei şi Sânzienelor, organizate în a doua jumătate a lunii iunie, păstrează amintirea unei divinităţi preistorice a agriculturii, celebrată la solstiţiul de vară, potrivit etnologului Ion Ghinoiu, în volumul ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000).

Atotputernicia soarelui de la solstiţiu se celebrează, la români, prin focurile de Sânziene, aprinse pe locul cel mai ridicat. Încinşi cu brâuri de pelin, oamenii se rotesc în jurul focului, apoi aruncă aceste brâuri ca să ardă odată cu toate posibilele necazuri care ar fi să vină.

Din cele mai vechi timpuri, solstiţiul de vară a constituit un mare prilej de bucurie şi sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei.

La început, serbarea coincidea cu data solstiţiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie – ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

În timp, Noaptea de Sânziene – cum este denumită în folclorul românesc – a devenit o serbare populară, cu caracter tradiţional, ce se desfăşoară diferit în funcţie de ţara respectivă şi chiar de regiunea respectivă. Pentru ţărani, această zi este foarte importantă pentru prognoza vremii. În credinţa populară se crede că dacă plouă de Sf. Ioan Botezătorul (Sânziene) sau după, este de rău augur deoarece următoarele 40 de zile va ploua neîncetat, deci recolta de grâu, alune de pădure şi salată va fi distrusă.

Agerpres

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Femeie de 63 de ani, lovită de o mașină, pe o trecere de pietoni din Abrud. A fost rănită și transportată la spital

Publicat

69542889 696068144241826 669627118463746048 n wm.jpg

O femeie de 63 de ani a fost lovită pe o trecere de pietoni din Abrud. S-a întâmplat pe strada Republicii din oraș, miercuri, 17 aprilie. Cazul a fost comunicat de polițiștii din Alba, o zi mai târziu. 

La volanul mașinii care a lovit-o pe femeie se afla un bărbat de 53 de ani din Bistra. 

Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 15.45, un bărbat de 53 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism pe strada Republicii din Abrud, a surprins și accidentat o femeie de 63 de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Curtea de Apel Cluj respinge contestația în anulare a lui Cătălin Cherecheș, condamnat la închisoare pentru luare de mită

Publicat

chereches ca.jpg

Curtea de Apel Cluj a respins, joi, ca neîntemeiată, contestația în anulare a fostului primar de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, decizia fiind definitivă. 

Instanța a rămas în pronunțare după ce la termenul anterior din 5 aprilie a decis să admită, în principiu, contestația.

”În temeiul art. 475 Cod procedură penală, respinge cererea contestatorului C.C. de sesizare a Înaltei Curţi de Casaţie…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Aventura unui tânăr de 18 ani din Zlatna s-a terminat prost: beat, a furat o mașină și s-a răsturnat cu ea pe malul Ampoiului

Publicat

trafic îngreunat pe dn1, pe raza localității oiejdea. accident rutier

Un tânăr de 18 ani din Zlatna va avea de dat explicații în fața polițiștilor, pentru o aventură care s-a terminat prost. S-a întâmplat în 18 aprilie, dimineața. 

Cazul a fost detaliat de polițiștii din Alba, în buletinul de presă din 18 aprilie. Din câte se pare, tânărul s-a îmbătat și a furat o autoutilitară chiar din curtea firmei la care lucrează. 

Beat și fără carnet, a condus autoutilitara până s-a răsturnat cu ea.

Cum s-a răstrunat pe malul…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vacanța de Paște 2024. Când începe perioada cu zile libere pentru elevi și profesori și când se întorc la școală

Publicat

vacanța de paște 2024. când începe perioada cu zile libere

Vacanța de Paște 2024. Elevii intră, la finalul lunii aprilie, în vacanța de primăvară. Vor avea 11 zile libere, inclusiv perioada de 1 Mai și cea a sărbătorilor de Paște. Apoi revin la școală, pentru ultimul modul de cursuri.

Vacanța de Paște 2024 va fi pentru elevi în perioada 27 aprilie – 7 mai. Cursurile reîncep din 8 mai, iar elevii vor mai avea șase săptămâni de școală.

Până în 26 aprilie, mai pot fi organizate activități ”Școala altfel” sau…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe