Connect with us

ACTUALITATE

Japonia a cedat Germaniei titlul de a treia mare putere economică mondială în 2023

Publicat

japonia steag sursa foto pixabay.com
sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

Potrivit unei estimări preliminare a Produsului Intern Brut al Japoniei, publicată joi și raportată de AFP, Japonia a pierdut în 2023 poziția de a treia mare putere economică mondială, care a fost preluată de Germania, în principal din cauza deprecierii yenului.

PIB-ul nominal al Japoniei în 2023 s-a ridicat la aproximativ 4.200 de miliarde de dolari, faţă de aproximativ 4.500 de miliarde de dolari în Germania, în cazul căreia PIB-ul nominal a fost stimulat de inflaţie, care a rămas puternică anul trecut.

Însă, în termeni reali, adică fără efectele inflaţiei, PIB-ul Japoniei a înregistrat o creştere accelerată anul trecut, cu un avans de 1,9% după o creştere de 1% în 2022, în timp ce economia germană s-a contractat cu 0,3%, potrivit cifrelor oficiale publicate luna trecută.

O mare putere exportatoare, Germania suferă de pe urma unei cereri externe slabe, a costurilor cu energia pentru importantul său sector manufacturier şi a dobânzilor ridicate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflaţia.

Degradarea conjuncturii în Germania face ca noul său titlu de a treia mare putere economică mondială, care era aşteptat încă din luna octombrie a anului trecut ca urmare a revizuirii prognozelor Fondului Monetar Internaţional, să fie perceput ca o iluzie la Berlin.

Aceasta, cu atât mai mult cu cât India ar putea depăşi, atât Japonia, cât şi Germania în câţiva ani, tot în funcţie de PIB nominal calculat în dolari.

Economia celei mai populate ţări de pe planetă ar putea ajunge la nivelul Japoniei şi Germaniei încă din 2025, potrivit lui Brian Coulton, economist la Fitch Ratings.

PIB-ul pe cap de locuitor va fi mult mai mic în India

Însă „este evident că PIB-ul pe cap de locuitor va fi mult mai mic în India decât în Germania sau Japonia”, a precizat Brian Coulton.

În Japonia, presa locală a comentat din plin pierderea titlului de a treia mare putere economică mondială, reamintind că, dincolo de impactul excepţional al deprecierii yenului, există şi alţi factori fundamentali negativi, precum declinul demografic accelerat din arhipelag sau productivitatea scăzută.

„După ce a cedat Chinei titlul de a doua mare economie, după SUA, în 2010, în prezent Japonia a cedat şi poziţia a treia”, a subliniat Nikkei, cel mai important cotidian financiar japonez, într-un editorial publicat sâmbătă.

„Japonia nu a făcut progrese în a-şi îmbunătăţi potenţialul de creştere.

Această situaţie trebuie să fie un semnal de alarmă pentru a accelera reformele economice care au fost neglijate”, a adăugat Nikkei.

La fel ca şi Germania, Japonia este o mare putere industrială şi exportatoare, însă acest statut este în pierdere de viteză de mai mult timp şi în prezent consumul interior este afectat de inflaţie şi deprecierea yenului.

Moneda japoneză a pierdut anul trecut 7% din valoare în raport cu dolarul.

Acest fenomen se datorează în principal decalajului între înăsprirea politicilor monetare în SUA şi Europa, începând din 2022, şi decizia Băncii Japoniei de a menţine o politică monetară ultrarelaxată.

Japonia va înregistra o creştere economică moderată

În trimestrul patru din 2023, PIB-ul Japoniei s-a contractat din nou (cu 0,1% comparativ cu trimestrul al treilea potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere), acesta fiind al doilea trimestru consecutiv de declin după unul de 0,8% înregistrat în perioada iulie-septembrie 2023. Japonia este deci într-o recesiune tehnică, o veste surprinzătoare, având în vedere că analiştii intervievaţi de Bloomberg mizau pe o uşoară revenire pe creştere, până la un avans de 0,2%, în trimestrul al patrulea.

În acest context, „cel mai probabil Banca Japoniei va deveni şi mai prudentă” când va veni vorba de începutul procesului de înăsprire a politicii monetare, care este aşteptat pentru acest an şi care se prefigurează deja a fi unul foarte treptat, a reacţionat Min Joo Kang, economist la banca ING.

Potrivit acestuia, o primă decizie de majorare a dobânzii din partea BoJ, un eveniment inedit după 2007, ar putea să nu mai aibă loc în lunile martie-aprilie, ci mai degrabă în luna iunie şi posibil chiar în al treilea trimestru al anului, dacă economia va reveni pe creştere la începutul anului, aşa cum se preconizează.

Fondul Monetar Internaţional prognozează că Japonia va înregistra o creştere economică moderată, de 0,9%, în acest an. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Un agent economic din Botoșani s-a ales cu o amendă uriașă pentru bani nefiscalizați

Publicat

image 2021 11 28 25210329 41 casa marcat.jpg

Publicitate

În urma unui control al polițiștilor din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, la un operator economic, din municipiul Botoșani, s-a stabilit faptul că acesta nu utiliza aparatul de marcat electronic, fiind identificată suma de 1.400 nefiscalizată.

 

Banii pentru care nu a fost emis bon fiscal au fost confiscați, iar operatorul economic a fost sancționat cu amendă în valoare de 30.000 de lei.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 17 noiembrie 2024

Publicat

1731870059 loto 3.jpg

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 17 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 17 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 40, 15, 37, 22, 16, 7

Publicitate

Loto 5/40: 23, 15, 18, 4, 17, 31

Joker: 1, 38, 24, 15, 42 + 10

Noroc: 1 9 1 7 6 0 9

Publicitate

Noroc Plus: 4 6 7 0 1 9

Super Noroc: 1 5 5 3 4 7

Publicitate


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Tânăr din municipiul Botoșani, bănuit că ar fi furat din mai multe magazine. Polițiștii l-au reținut

Publicat

adfd6d1e 88cb 4786 b413 5dddf649ba82 1000x600.jpg

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 31 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunilor de furt.

Din cercetări a reieșit faptul că acesta, în perioada 30 octombrie -1 noiembrie 2024, ar fi sustras din interiorul a trei magazine mai multe bunuri.

La data de 16 noiembrie a.c. a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară, la locuinta persoanei bănuită de comiterea faptei, prilej cu care au fost identificate și ridicate o parte dintre bunurile sustrase.

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din nou, în Centrul Vechi din Botoșani: S-a prefăcut că îl îmbrățișează și i-a furat telefonul

Publicat

furt.telefon.jpg

Publicitate

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie a.c., puțin după ora 24:00, polițistul local aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu – monitorizare și supraveghere video a municipiului, a alarmat patrulele de poliție locală, cu privire la faptul că în Centrul Istoric, un furt se află în plină desfășurare.

Numitului R.C. de sex masculin, în vârstă de 50 de ani, domiciliat în Jud. Botoșani, sat Oneaga, în timp ce se odihnea pe treptele din fața sediului unui agent economic din zona literelor volumetrice cu inscripția – “Botoșani”, i-a fost furat telefonul mobil, de către un tânăr de etnie romă.

Practic, numitul T.P., în vârstă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe