Connect with us

ACTUALITATE

Japonia a lansat o sondă care va inspecta deşeurile spaţiale

Publicat

japonia steag sursa foto pixabay.com
sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

O companie japoneză a raportat lansarea cu succes a unei sonde spațiale pe care o consideră primul dispozitiv de acest gen destinat inspectării deșeurilor orbitale ale Pământului. Aceste deșeuri au devenit din ce în ce mai abundente și potențial periculoase în ultimii ani, conform informațiilor furnizate de AFP.

Misiunea „Active Debris Removal by Astroscale-Japan” (Adras-J) este de a găsi şi de a examina rămăşiţele unei rachete japoneze H-IIA care plutesc în spaţiu de 15 ani, au explicat reprezentanţii companiei private japoneze Astroscale.

Sonda niponă a fost lansată duminică la ora 14:52 GMT din Noua Zeelandă.

Astroscale „a reuşit să stabilească contactul (…) şi este pregătită să îşi înceapă operaţiunile”, a declarat coordonatorul acestui proiect, Eijiro Atarashi, citat într-un comunicat al companiei japoneze.

Poziţia orbitală exactă a treptei superioare a rachetei H-IIA, lansată de agenţia spaţială japoneză (JAXA) în 2009 şi care are dimensiunile unui autobuz, nu este cunoscută. Însă amplasarea ei estimată va fi determinată prin utilizarea unor date de monitorizare de pe Pământ.

Adras-J se va apropia „până la o distanţă sigură”, apoi va colecta imagini pentru a evalua mişcările şi starea în care se află fosta rachetă niponă.

Acest dispozitiv spaţial a fost selectat pentru prima fază a unui program al JAXA ce vizează îndepărtarea marilor deşeuri spaţiale de origine japoneză în cooperare cu sectorul privat.

Precizările Agenţiei Spaţiale Europene (ESA)

Deşeurile spaţiale, cum ar fi sateliţi uzaţi, piese ale unor rachete şi resturi apărute în urma unor coliziuni, s-au acumulat pe orbita Terrei încă de la începutul erei spaţiale, iar acest fenomen s-a accelerat în ultimele decenii.

Potrivit estimărilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), pe orbita planetei noastre există aproximativ 1 milion de deşeuri provenite de la sateliţi şi rachete şi care au diametre de peste un centimetru, fiind suficient de mari pentru „a dezactiva un dispozitiv spaţial”.

Pentru „depoluarea” spaţiului, una dintre soluţiile potenţiale ar putea fi aceea de a folosi un fascicul laser capabil să împingă deşeurile spre o nouă orbită, unde „un depanator” spaţial le va colecta cu ajutorul unui magnet.

Sâmbătă, Japonia a lansat cu succes noul său lansator greu H3 după două prime eşecuri înregistrate anul trecut. Iar în ianuarie, Japonia a devenit cea de-a cincea ţară din lume care a reuşit să plaseze un modul de asolizare pe Lună, prin intermediul sondei sale robotizate SLIM. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ziua Școlii la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona: O sărbătoare a recunoștinței, mândriei și speranței

Publicat

ziua Școlii la liceul tehnologic „Ștefan cel mare și sfânt”

Publicitate

Astăzi, curtea Liceului Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona a fost plină de emoție, culoare și forfotă veselă. Elevi, profesori, părinți și invitați de la Inspectoratul Școlar al Județului Botoșani au celebrat împreună Ziua Școlii, un moment devenit tradiție, în care comunitatea se strânge să-și cinstească trecutul și să-și afirme valorile.

Sărbătoarea a început cu un moment solemn: un tedeum de mulțumire pentru…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe