Connect with us

ACTUALITATE

Japonia a lansat o sondă care va inspecta deşeurile spaţiale

Publicat

japonia steag sursa foto pixabay.com
sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

O companie japoneză a raportat lansarea cu succes a unei sonde spațiale pe care o consideră primul dispozitiv de acest gen destinat inspectării deșeurilor orbitale ale Pământului. Aceste deșeuri au devenit din ce în ce mai abundente și potențial periculoase în ultimii ani, conform informațiilor furnizate de AFP.

Misiunea „Active Debris Removal by Astroscale-Japan” (Adras-J) este de a găsi şi de a examina rămăşiţele unei rachete japoneze H-IIA care plutesc în spaţiu de 15 ani, au explicat reprezentanţii companiei private japoneze Astroscale.

Sonda niponă a fost lansată duminică la ora 14:52 GMT din Noua Zeelandă.

Astroscale „a reuşit să stabilească contactul (…) şi este pregătită să îşi înceapă operaţiunile”, a declarat coordonatorul acestui proiect, Eijiro Atarashi, citat într-un comunicat al companiei japoneze.

Poziţia orbitală exactă a treptei superioare a rachetei H-IIA, lansată de agenţia spaţială japoneză (JAXA) în 2009 şi care are dimensiunile unui autobuz, nu este cunoscută. Însă amplasarea ei estimată va fi determinată prin utilizarea unor date de monitorizare de pe Pământ.

Adras-J se va apropia „până la o distanţă sigură”, apoi va colecta imagini pentru a evalua mişcările şi starea în care se află fosta rachetă niponă.

Acest dispozitiv spaţial a fost selectat pentru prima fază a unui program al JAXA ce vizează îndepărtarea marilor deşeuri spaţiale de origine japoneză în cooperare cu sectorul privat.

Precizările Agenţiei Spaţiale Europene (ESA)

Deşeurile spaţiale, cum ar fi sateliţi uzaţi, piese ale unor rachete şi resturi apărute în urma unor coliziuni, s-au acumulat pe orbita Terrei încă de la începutul erei spaţiale, iar acest fenomen s-a accelerat în ultimele decenii.

Potrivit estimărilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), pe orbita planetei noastre există aproximativ 1 milion de deşeuri provenite de la sateliţi şi rachete şi care au diametre de peste un centimetru, fiind suficient de mari pentru „a dezactiva un dispozitiv spaţial”.

Pentru „depoluarea” spaţiului, una dintre soluţiile potenţiale ar putea fi aceea de a folosi un fascicul laser capabil să împingă deşeurile spre o nouă orbită, unde „un depanator” spaţial le va colecta cu ajutorul unui magnet.

Sâmbătă, Japonia a lansat cu succes noul său lansator greu H3 după două prime eşecuri înregistrate anul trecut. Iar în ianuarie, Japonia a devenit cea de-a cincea ţară din lume care a reuşit să plaseze un modul de asolizare pe Lună, prin intermediul sondei sale robotizate SLIM. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Armonii de lumină și rugăciune la Botoșani: Mitropolitul Teofan va fi alături de credincioși la concertul „Koinonia”

Publicat

armonii de lumină și rugăciune la botoșani: mitropolitul teofan va

Publicitate

În seara zilei de 22 mai 2025, începând cu ora 18:00, scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani se va transforma într-un altar sonor, unde muzica bizantină va deveni rugăciune înălțată din adâncul sufletului. Concertul „Koinonia”, parte a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, reunește două ansambluri care își aduc jertfa artistică în fața frumuseții divine: Corul Psaltic „Emanuel Zmeu” din Botoșani și „Cappella…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Rabla 2025 pentru firme debutează pe 29 mai: Cum te înscrii și ce buget este alocat”

Publicat

rabla 2025: sumele oferite pentru mașinile cu motor termic și

Publicitate

Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat lansarea unei noi sesiuni a Programului Rabla dedicată persoanelor juridice de drept privat. Înscrierile pentru această ediție încep pe 29 mai și se vor încheia pe 27 noiembrie 2025 (sau până la epuizarea bugetului alocat), scrie alba24.ro.

„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Cel mai cochet oraş de la frontiera României: Are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat

Publicat

botoșani: cel mai cochet oraş de la frontiera româniei: are

Publicitate

Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, scrie ADEVĂRUL

Parcurile din Darabani sunt considerate cele mai frumoase din Moldova FOTO Cosmin Zamfirache

Darabani este cel mai nordic oraș din România, dar și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Piața imobiliară încetinește: Scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicat

piața imobiliară încetinește: scădere semnificativă a tranzacțiilor în luna aprilie

Publicitate

Numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ în aprilie 2025 față de luna anterioară, arată datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Se remarcă scăderi semnificative în București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20%, scrie alba24.ro.

Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe