Connect with us

ACTUALITATE

Jumătate de milion de persoane din Oregon, evacuate din calea flăcărilor. Cel puţin 16 morţi

Publicat

Sursă: Oregon Fires 2020

Circa o jumătate de milion de persoane din Oregon au fost evacuate în timp ce zeci de incendii extreme, alimentate de vânt, au mistuit vineri Coasta de Vest a Statelor Unite, distrugând sute de locuinţe şi provocând moartea a cel puţin 16 persoane, au anunţat autorităţile, citate de Reuters.

Unsprezece persoane au decedat începând de luni din cauza incendiilor din California, în timp ce alte patru şi-au pierdut viaţa în Oregon, iar un băiat în vârstă de 1 an a murit în statul Washington, potrivit poliţiei.

În Oregon, numărul de persoane vizate de ordine de evacuare a crescut la aproximativ 500.000 – aproximativ o optime din populaţia statului – după ce suburbiile din Portland au fost ameninţate de cel mai mare incendiu din acest stat, a declarat Biroul statal pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Alte mii de locuitori au fost strămutaţi spre nord şi sud, în statele vecine Washington şi California.

Oregon a fost puternic afectat de cele aproape o sută de incendii majore izbucnite pe Coasta de Vest.

Aproximativ trei mii de pompieri au fost desfăşuraţi în lupta cu flăcările, iar autorităţile au declarat că este nevoie de un efectiv de două ori mai mare.

Poliţia a deschis o anchetă criminală pentru incendiere în cazul a cel puţin unui incendiu din Oregon, numit Almeda Fire, care a izbucnit în Ashland, lângă graniţa cu statul California şi a mistuit câteva sute de case din comunităţile adiacente situate de-a lungul Bear Creek, a declarat şeful poliţiei din Ashland, Tighe O’Meara.

Incendiile din Oregon au făcut ravagii în mai multe comunităţi din zona lanţului muntos Cascade, precum şi în zonele costiere cu păduri tropicale, care în mod normal nu sunt afectate de incendii de vegetaţie. În estul statului Washington, un incendiu a distrus mare parte din micul oraş agricol Malden, notează Reuters.

În centrul Oregon, echipele de căutare şi salvare au pătruns în comunităţile devastate din Santiam Valley pentru a căuta persoane dispărute.

Spre sud, o serie de comunităţi mici, situate de-a lungul autostrăzii Interstate 5, în apropiere de Medford, au fost reduse la cenuşă după ce tăciuni proveniţi de la un incendiu au fost luaţi de vânt.

Pompierii au declarat că vântul neobişnuit de cald şi uscat a alimentat incendiile, răspândind flăcările de la o comunitate la alta şi apoi de la o casă la alta.

Guvernatorul Oregon, Kate Brown, a declarat că aproximativ 364.220 de hectare au fost mistuite de flăcări. ”Acesta nu va fi un eveniment unic”, a declarat Brown, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că ”simţim impactul acut al schimbării climei”.

Climatologii susţin că încălzirea globală a contribuit în mare măsură la anotimpurile umede şi uscate, determinând vegetaţia din vestul SUA să prospere şi apoi să se usuce, lăsând în urmă cantităţi mai mari de combustibil pentru incendii.

Cel puţin patru departamente de poliţie din Oregon au avertizat asupra mesajelor online ”false” care par a fi transmise de forţele de ordine şi care acuză de declanşarea incendiilor diverse grupări şi activişti.

Două dintre cele mai importante incendii din Oregon, active la circa 32 de kilometri sud-est de centrul oraşului Portland au fuzionat, conducând la o extindere a evacuărilor în comitatul Clackamas, cu populaţie densă.

În California, cel mai populat stat din SUA, incendiile de vegetaţie au ars peste 1,25 de milioane de hectare până în prezent în acest an, marcând un record. Şase dintre cele mai ample douăzeci de incendii de vegetaţie din istoria Californiei s-au produs în 2020.

Aproximativ o treime dintre persoanele evacuate au fost strămutate în comitatul Butte, la nord de Sacramento, unde incendiul numit North Complex a mistuit peste 99.960 de hectare şi a fost distrus peste două mii de case şi structuri.

Rămăşiţele a zece victime au fost găsite în alte locaţii din zona afectată de acest incendiu, potrivit unui purtător de cuvânt al Biroului şerifului din Butte.

O altă persoană a decedat în comitatul Siskiyou, în nordul Californiei, potrivit departamentului pentru protecţia împotriva incendiilor din acest stat, CalFire.

Miercuri dimineaţă, oraşul San Francisco era învăluit de o ceaţă portocalie, efect provocat de fumul care filtrează lumina solară. Stratul de fum a persistat în regiunea San Francisco şi joi, înrăutăţind calitatea aerului. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Bărbat din comuna Mihai Eminescu, lăsat fără 6000 de lire. Hoții au pătruns în locuința sa

Publicat

1709028974 mascati politisti perchezitii.jpg

Duminică, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară la persoane bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat, din comuna Mihai Eminescu.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acestea, în noaptea de 24 spre 25 februarie a.c., ar fi pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate, un bărbat de 35 de ani, din comuna Mihai Eminescu, de unde au sustras peste 6.000 de lire.

 

În urma perchezițiilor efectuate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe probe care prezintă interes în cauză, precum și o parte din banii reclamați ca fiind sustrași.

 

Persoanele bănuite de comiterea faptelor au fost conduse la sediul poliției, în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru un bărbat în stare gravă

Publicat

smurd.jpg

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru a prelua un bărbat de 76 de ani.
Dorohoianul a suferit un infarct și medicii au decis transferul acestuia pe cale aeriană.
Aeronava sanitară a aterizat pe Stadionul municipal din Dorohoi.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Nou-născuți în sevraj alcoolic. Realitatea cruntă a României moderne și consecințele ei devastatoare

Publicat

un bebelus din botosani e in stare grava la spital dupa ce mama i a desfundat nasul 1000x600.webp.webp

În România, se nasc anual copii afectați de sindromul fetal, iar unii dintre aceștia prezintă sevraj alcoolic chiar la naștere. Specialiștii spun că de vină este consumul cronic de alcool de către viitoarea mamă chiar în timpul sarcinii, consecințele fiind devastatoare, scrie ADEVĂRUL.

La nivel mondial, 15 din 10.000 de persoane s-au născut cu sindrom alcoolic fetal, adică mama a consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii. În România, prevalența consumului de alcool în sarcină depășește 28%, iar incidența nașterii de copii cu sevraj alcoolic, încă de la naștere, reprezintă dublul mediei la nivelul Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, în România, și mai ales în zonele sărace și cu un consum ridicat de alcool în anumite zone, precum…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape două sute de botoșăneni și-au găsit de lucru prin intermediul AJOFM în luna ianuarie a acestui an

Publicat

targovistelive.ro bursalocurilordemunca.jpg

În luna ianuarie 2024, urmare a serviciilor și măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă oferite de  AJOFM Botosani, 182 persoane au fost încadrate în muncă, dintre care 84 femei.

Din totalul persoanelor ocupate până la data de referință 82 au peste 45 de ani 27 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani 7 au între 30 și 35 de ani, iar 66 sunt tineri NEETs sub 30 de ani.

În funcţie de rezidenţă, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.742 provin din mediul urban, iar 2.130 persoane sunt din mediul rural.

Din numărul total de persoane care au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani,47 persoane fac parte din categoria celor greu sau foarte greu ocupabile. Precizăm că încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe