EVENIMENT
Jumătate din reclamaţiile primite de Centrul European al Consumatorilor din România au vizat transporturile

Un procentaj de 47% din totalul reclamaţiilor primite anul trecut de Centrul European al Consumatorilor din România (ECC-România) a vizat domeniul transporturilor (aerian, rutier, feroviar, naval şi închirieri auto), informează vineri de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Alte 11% dintre sesizări s-au referit la îmbrăcăminte şi încălţăminte, procent similar cu plângerile depuse referitore la restaurante şi hoteluri; 9% din sesizări au fost pentru activităţi de recreere şi cultură, iar 7% pentru diverse produse şi servicii (servicii financiare, obiecte de uz personal – ceasuri, bijuterii, produse pentru îngrijire, alte servicii), conform comunicatului ANPC.
Cele mai multe reclamaţii au vizat anulări provocate de pandemie, atât în domeniul transporturilor, cât şi în cel al serviciilor turistice achiziţionate individual sau ca pachete de servicii de călătorie, se menţionează în comunicat.
Centrul European al Consumatorilor din România a recuperat peste 300.000 de euro în 2020 pentru consumatorii români şi străini, în creştere cu 15% faţă de anul anterior, se precizează în comunicat.
În 2020, ECC România a instrumentat peste 5.200 de solicitări de la consumatori români şi peste 270 de solicitări de la consumatori din alte state UE, plus Norvegia, Islanda şi Marea Britanie, transmise prin intermediul Centrelor Europene ale Consumatorilor din statele de reşedinţă ale consumatorilor, numărul total de solicitări prelucrate reprezentând o creştere cu 37% faţă de anul anterior.
Cele mai multe reclamaţii primite de la consumatorii rezidenţi în România au fost împotriva unor comercianţi din Ungaria, Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania, Irlanda şi Italia, iar cele mai multe reclamaţii ale unor consumatori din alte state membre împotriva comercianţilor din România au provenit din Bulgaria, Italia, Franţa, Ungaria, Irlanda şi Belgia.
Centrul European al Consumatorilor din Romania funcţionează la nivel de direcţie în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, fiind un proiect cofinanţat de Comisia Europeană şi de Guvernul României.
ECC Romania este parte a Reţelei Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-NET), care include 30 de centre din toate cele 27 de state membre ale UE, cărora li se adaugă Islanda, Norvegia şi Marea Britanie.
Centrul European al Consumatorilor din Romania are competenţă numai în soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor transfrontaliere de consum, respectiv acele litigii ivite ca urmare a achiziţionării de către un consumator rezident în România a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul într-un stat membru UE, altul decât România, precum şi acele litigii ivite ca urmare a achiziţionării de către un consumator rezident într-un alt stat membru UE a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul în România.
Rolul principal al Reţelei Centrelor Europene ale Consumatorilor este să crească nivelul încrederii consumatorilor atunci când fac achiziţii transfrontaliere, oferind informaţii şi consultanţă gratuite şi confidenţiale asupra drepturilor pe care le au în calitate de consumatori, precum şi asistenţă în soluţionarea problemelor de consum transfrontaliere. AGERPRES
EVENIMENT
Care este stadiul lucrărilor de reparație pe DN 74 A, în Roșia Montană, drum afectat de calamitățile din 2021. Ce spune prefectul

Lucrările de reparații pe DN 74A, în zona Roșia Montană, în zona tronsoanelor afectate de calamitățile din 2021 avansează confrom graficului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Prefecturii Alba, dupăc ce prefectul Nicolae Albu a efecutat o vizită în teren.
Se toarnă stratul de uzură din mixtură asfaltică pe trei porțiuni afectate de inundațiile și alunecările de teren din anul 2021. Lucrările au ca obiectiv principal îndepărtarea efectelor calamităților,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
6 iulie: Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” 2025, a treia etapă, în Poiana cu Salcâmi din Ceru Băcăinți

Festivalul-Concurs ”Cultură pentru Cultură” continuă duminică, 6 iulie, cu a treia etapă, organizată la Ceru-Băcăinți. Evenimentul se va desfășura în Poiana cu Salcâmi.
Grupuri și artiști amatori din satele județului se vor întrece în:
- interpretarea cântecelor tradiționale
- recitarea poeziei populare
- punerea în scenă a obiceiurilor locale – de la nunta în sat, la secerișul de pe dealuri
- dansuri și jocuri tradiționale românești și ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Uniunea Scriitorilor Cluj a ales cele mai bune cărţi publicate anul trecut. Care sunt cele 8 titluri premiate la 6 categorii

S-au acordat Premiile Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România pentru cărți apărute în 2024. Juriul format din Constantina Raveca Buleu (președinte), Victor Cubleșan, Menuț Maximinian, Horea Poenar, Balázs Imre József şi Karácsonyi Zsólt au ales următoarele volume ca fiind cele mai bune publicate anul trecut:
Cartea anului POEZIE – Premiul „A.E. Baconsky”, ex aequo: Florentin Popa, Sutta, OMG Publishing
House; Olimpiu Nuşfelean, În liniştea fricii, Ed….
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Bursele școlare la nivelul din 2023, norma didactică crește cu 10%, număr mai mare de elevi în clasă. Planuri la Guvern

Pachetul de măsuri fiscale pregătit de Guvernul Bolojan se referă și la domeniul educație. Modificările vizează bursele școlare, norma didactică și numărul de elevi dintr-o clasă.
Într-un draft obținut de Economedia și G4Media și citat de edupedu.ro, se menționează măsuri avute în vedere.
Măsurile vizate pentru aplicare în anul școlar 2025-2026 sunt:
- ajustarea normei didactice printr-o creștere medie de 10%
- restructurarea programului de burse pentru studenți,…
Citește mai mult pe Alba24.ro