EVENIMENT
Jumătate din reclamaţiile primite de Centrul European al Consumatorilor din România au vizat transporturile

Un procentaj de 47% din totalul reclamaţiilor primite anul trecut de Centrul European al Consumatorilor din România (ECC-România) a vizat domeniul transporturilor (aerian, rutier, feroviar, naval şi închirieri auto), informează vineri de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Alte 11% dintre sesizări s-au referit la îmbrăcăminte şi încălţăminte, procent similar cu plângerile depuse referitore la restaurante şi hoteluri; 9% din sesizări au fost pentru activităţi de recreere şi cultură, iar 7% pentru diverse produse şi servicii (servicii financiare, obiecte de uz personal – ceasuri, bijuterii, produse pentru îngrijire, alte servicii), conform comunicatului ANPC.
Cele mai multe reclamaţii au vizat anulări provocate de pandemie, atât în domeniul transporturilor, cât şi în cel al serviciilor turistice achiziţionate individual sau ca pachete de servicii de călătorie, se menţionează în comunicat.
Centrul European al Consumatorilor din România a recuperat peste 300.000 de euro în 2020 pentru consumatorii români şi străini, în creştere cu 15% faţă de anul anterior, se precizează în comunicat.
În 2020, ECC România a instrumentat peste 5.200 de solicitări de la consumatori români şi peste 270 de solicitări de la consumatori din alte state UE, plus Norvegia, Islanda şi Marea Britanie, transmise prin intermediul Centrelor Europene ale Consumatorilor din statele de reşedinţă ale consumatorilor, numărul total de solicitări prelucrate reprezentând o creştere cu 37% faţă de anul anterior.
Cele mai multe reclamaţii primite de la consumatorii rezidenţi în România au fost împotriva unor comercianţi din Ungaria, Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania, Irlanda şi Italia, iar cele mai multe reclamaţii ale unor consumatori din alte state membre împotriva comercianţilor din România au provenit din Bulgaria, Italia, Franţa, Ungaria, Irlanda şi Belgia.
Centrul European al Consumatorilor din Romania funcţionează la nivel de direcţie în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, fiind un proiect cofinanţat de Comisia Europeană şi de Guvernul României.
ECC Romania este parte a Reţelei Centrelor Europene ale Consumatorilor (ECC-NET), care include 30 de centre din toate cele 27 de state membre ale UE, cărora li se adaugă Islanda, Norvegia şi Marea Britanie.
Centrul European al Consumatorilor din Romania are competenţă numai în soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor transfrontaliere de consum, respectiv acele litigii ivite ca urmare a achiziţionării de către un consumator rezident în România a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul într-un stat membru UE, altul decât România, precum şi acele litigii ivite ca urmare a achiziţionării de către un consumator rezident într-un alt stat membru UE a unor produse/servicii defectuoase de la un comerciant cu sediul în România.
Rolul principal al Reţelei Centrelor Europene ale Consumatorilor este să crească nivelul încrederii consumatorilor atunci când fac achiziţii transfrontaliere, oferind informaţii şi consultanţă gratuite şi confidenţiale asupra drepturilor pe care le au în calitate de consumatori, precum şi asistenţă în soluţionarea problemelor de consum transfrontaliere. AGERPRES
EVENIMENT
Știi cum să alegi un televizor nou? Costul real al produselor, în funcție de consumul de energie electrică

Știi cum să alegi un televizor nou? InfoCons a realizat un studiu cu privire la costul real al Televizoare LED si OLED ce se comercializează pe piața din România. Au fost analizate 10 tipuri de televizoare LED si OLED.
Consumul de energie (kWh / ora funcționare) pentru televizoarele LED si OLED variază între 0,032 kWh și 0.1 kWh. Media consumului lunar de energie pentru televizoarele LED si OLED analizate, luând în considerare că acesta funcționeaza o oră zilnic, este de 2.12 kWh,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR. Schimbare majoră la finanțare: împrumut garantat și grant de succes

Marcel Boloș vrea să mute o sumă uriașă la IMM-uri, din PNRR și a anunțat o schimbare majoră la modul de finanțare: împrumut garantat și grant de succes.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș a vorbit vineri la Alba Iulia despre modul în care România negociază cu Comisia Europeană relocarea în cadrul PNRR a unei sume mari de bani pentru zona de competitivitate economică.
Concret, banii s-ar duce spre sectorul IMM-urilor. Dar, măsura ar veni la pachet…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Polițiștii SAS din Alba Iulia, vizitați de elevii din Ciugud. Activități ”Școala altfel” în Alba

Polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale (SAS) și cei ai Biroului Pregătire Profesională au primit vizita elevilor din Ciugud, în cadrul unei activități ”Școala altfel”.
Cei mici au aflat care este misiunea polițiștilor și au văzut cum se antrenează aceștia.
Bucuria a fost și mai mare atunci când și-au făcut apariția câinii Tina și Bruno, însoțiți de polițiștii Compartimentului Canin din cadrul Serviciului Criminalistic.
Polițiștii răspund…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă. Are nevoie de pătuț și hăinuțe pentru băiețel

O femeie din comuna Suatu a născut singură, acasă, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Proaspăta mămică și copilul sunt bine, doar că au nevoie de câteva lucruri necesare, în condițiile în care familia nu are o situația financiară bună.
O femeie din Suatu a născut singură acasă. Nimeni nu știa că e gravidă.
În cursul nopții trecute în comuna Suatu, din județul Cluj, o tânără femeie a născut acasă, fără a fi pregătită pentru venirea pe lume a…
Citește mai mult pe Cluj24.ro