ACTUALITATE
Jumătate dintre femeile cu HIV sunt diagnosticate târziu în Europa
Multe femei din Europa, în special cele în jurul vârstei de 40 de ani, sunt diagnosticate într-un stadiu avansat al infecţiei cu HIV, atunci când sistemul lor imunitar începe deja să cedeze, potrivit unui raport publicat joi de două agenţii europene în domeniul sănătăţii, relatează dpa.
Peste 141.000 de noi cazuri de HIV au fost raportate în Europa în 2018, dintre care aproximativ o treime erau femei, potrivit raportului publicat înaintea Zilei Mondiale de Combatere a SIDA, marcată în fiecare an pe 1 decembrie.
Mai mult de jumătate din cazurile cunoscute de HIV în rândul femeilor – 54% – au fost diagnosticate târziu, a declarat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), cu sediul lângă Stockholm, şi biroul de la Copenhaga al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Un diagnostic precoce înseamnă un tratament precoce, iar acest lucru poate contribui la reducerea transmiterii HIV.
„Nu ştim de ce, dar se pare că sistemele actuale şi eforturile de testare în Europa dau greş în cazul femeilor şi vârstnicilor”, a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon, într-un comunicat.
În ultimii ani, majoritatea noilor cazuri de HIV – 79% – au fost înregistrate în regiunile din estul Europei.
Modul de transmitere a HIV diferă în funcţie de zone din Europa. În cele 28 de state ale Uniunii Europene şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein, cele mai recent diagnosticate cazuri de HIV au fost depistate în rândul bărbaţilor homosexuali.
În estul Europei cele mai noi cazuri de HIV au fost înregistrate la persoane heterosexuale şi la consumatori de droguri intravenoase.
Sunt de asemenea necesare mai multe teste, în condiţiile în care una din şapte persoane cu HIV nu ştie că este infectată.
Biroul european al OMS acoperă 53 de ţări europene. Datele din Tadjikistan, Uzbekistan şi Turkmenistan nu au fost disponibile. AGERPRES