Connect with us

ACTUALITATE

Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în orașele mici

PublicatJumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în orașele mici și zonele rurale, iar 72% cred că o localitate ar trebui să compenseze prin propria rețea de fibră optică, se arată întrr-un studiu realizat pentru Asociația Română de Fibră Optică (AFOR).

„Contextul pandemic îi determină pe români să fie tot mai atenți la conectivitate și ușurința de a comunica și accesa servicii elementare online, indiferent de locul în care se află. Tocmai de aceea, studiul nostru ne confirmă că accesul la Internet ar trebui să facă parte dintr-un pachet de servicii esențiale minime, necesare oricărei comunități, cum sunt apa, canalizarea sau salubritatea – iar nu mai puțin de 78% dintre români susțin această nevoie.

Iar cea mai eficientă soluție, identificată aproape unanim – 94,2% – este rețeaua subterană de fibră optică, protejată de intemperii sau condiții meteo extreme”, a declarat Sorin Bogdan, președintele AFOR.

Școala online, una dintre nevoile minime pe care ar trebui să le acopere Internetul

Sondajul comandat de Connexion Group arată că școala online, activitate cu o importanță esențială pe parcursul ultimului an, este pentru peste 55% dintre români una dintre nevoile minime pe care ar trebui să le acopere Internetul, indiferent de zonă, mediu rural sau urban. Șase din zece respondenți plasează browsing-ul sau navigația online printre minimul necesar de a fi acoperit, 58% doresc și WiFi gratuit, iar patru din zece consideră esențiale streaming-ul și apelurile video.

Sănătatea devine o necesitate conștientizată de tot mai mulți români, 31% dintre aceștia optând pentru telemedicină între nevoile de bază de ar trebui acoperite de conectivitatea online.

Conform studiului, 56% dintre români s-ar reloca în regim work-from-home sau pentru a porni un nou proiect profesional în localități mici sau în mediul rural, dacă ar avea un pachet minim garantat de conectivitate.

55% dintre respondenți ar sprijini o comunitate a unui mic oraș

„55% dintre respondenți ar sprijini o comunitate a unui mic oraș, comună sau sat să atragă și să își dezvolte propria rețea de fibră optică. Mai mult decât atât, 46% dintre români ar fi dispuși să plătească 100 euro pentru a-și racorda casa sau apartamentul la o rețea comunitară de fibră optică subterană. De altfel, aproape două treimi – 64% – din respondenți sunt de părere că dacă un oraș mic, o comună sau un sat ar avea propria rețea de fibră optică, și intervențiile și suportul tehnic ar fi mai rapide și mai eficiente”, se arată într-un comunicat al AFOR.

Indiferent de locul din țară în care se află, românii preferă să se conecteze online într-o proporție covârșitoare prin WiFi – 59%. A doua opțiune preferată, la distanță considerabilă față de WiFi, este conexiunea printr-o priză de fibră optică, legată apoi la un router – 26,6%, iar podiumul este completat de o priză de fibră optică la intrare și apoi prize de fibră optică în fiecare cameră, pentru o casă complet conectată – 6,7%.

Sondajul a fost făcut pe un eșantion reprezentativ național de 1.155 respondenți

Sondajul a fost făcut pe un eșantion reprezentativ național de 1.155 respondenți. 52,5% dintre respondenți sunt bărbați, 87,7% locuiesc în mediul urban, iar ca repartizare geografică, 47,3% sunt din Muntenia, 29,8% din Transilvania, 18,5% din Moldova și 4,4% din Dobrogea.

Asociația de Fibră Optică din România este o asociație profesională care are ca membri companii ce desfășoară activități axate pe fibra optică – operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru transmisiunile prin fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori, operatori de infrastructură de fibră optică, profesori, asistenți universitari și alți specialiști care activează in acest domeniu.

sursa: mediafax.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Italia se pregăteşte să impună obligativitatea paşaportului verde COVID-19 pentru toţi angajaţii

Publicat

Italia se pregăteşte să impună obligativitatea ‘paşaportului verde COVID-19’ pentru toţi angajaţii, inclusiv din sectorul privat, începând de luna viitoare. Va deveni prima ţară europeană care ia o astfel de decizie. Încearcă să accelereze ritmul vaccinărilor şi să oprească infectările, transmite miercuri Reuters.

Italia se află printre statele care au impus acest paşaport – dovada că o persoană a primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19, s-a vindecat recent de această boală sau are un test negativ recent – pentru accesul la muzee, săli de sport, evenimente în spaţii închise sau in interiorul restaurantelor.

Ulterior, a extins folosirea paşaportului în cazul profesorilor şi al personalului din şcoli, în ciuda fricţiunilor pe acest subiect în guvernul de unitate naţională condus de Mario Draghi.

Ministrul pentru afaceri regionale, Mariastella Gelmini, a declarat miercuri că guvernul este pregătit să meargă şi mai departe la reuniunea de joi.

 

Ne îndreptăm spre un paşaport verde

‘Ne îndreptăm spre un paşaport verde obligatoriu nu doar pentru angajaţii din sectorul public, ci şi pentru cei din sectorul privat’, a declarat ea la postul de radio RAI. ‘Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva COVID şi putem limita infectările doar vaccinând o mare majoritate a populaţiei’, a adăugat ea.

În lipsa unui paşaport verde, angajaţii ar putea fi suspendaţi, cu pierderea corespunzătoare a salariului. Nu este clar deocamdată dacă acesta va constitui şi un motiv de concediere.

În Italia, 73% din cei 60 milioane de locuitori au primit cel puţin o doză de vaccin contra COVID-19. 65% sunt complet vaccinaţi.

 

Ședinţa de guvern de joi ar putea să fie una tensionată

Potrivit Reuters, şedinţa de guvern de joi ar putea să fie una tensionată. Liderul Ligii, Matteo Salvini, s-a opus în mod repetat folosirii paşaportului verde, dar partidul său este divizat în această problemă.

Premierul Mario Deaghi s-a întâlnit miercuri cu lideri sindicali pentru a le prezenta planul guvernului. După întâlnire, Maurizio Landini, liderul celei mai mari confederaţii sindicale CGIL, a declarat pentru presă că este important ca testele să fie gratuite pentru angajaţii care nu doresc să se vaccineze. ‘Oamenii nu ar trebui să plătească pentru a munci’, a subliniat el.AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO/ VIDEO: Un pas uriaş în turismul spaţial. Imagini incredibile din timpul Misiunii Inspiration4

Publicat

Patru civili americani au început, miercuri seara, o călătorie incredibilă în spaţiu la bordul unei capsule SpaceX, unde vor petrece trei zile într-o misiune de turism spaţial lansată pe orbita Terrei, fără niciun astronaut profesionist la bord, o premieră istorică, relatează joi agenţiile internaţionale de presă.

Racheta Falcon 9, care transporta capsula Crew Dragon a SpaceX, a decolat de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Florida la ora locală 20:02 (01:02 GMT joi). Aceasta s-a aflat oficial în spaţiu după mai puţin de 50 de minute.

Misiunea denumită Inspiration4 marchează un pas uriaş în turismul spaţial.

Misiunea este realizată de SpaceX, cea mai renumită companie din domeniul înfloritor al zborurilor spaţiale comerciale, şi finanţată de americanul Jared Isaacman, fondatorul şi directorul executiv al companiei din domeniul comerţului online Shift4 Payments.

 

Jared Isaacman este liderul echipajului din care mai fac parte alţi trei turişti spaţiali în cadrul unei misiuni de trei zile, de la momentul lansării de la baza Cape Canaveral, Florida, şi până la aterizarea în Oceanul Atlantic.

Mogulul din domeniul tehnologiei, în vârstă de 38 de ani, a achitat o sumă neprecizată, dar probabil exorbitantă, miliardarului Elon Musk, patronul SpaceX, pentru a-l transporta pe orbită însoţit de cei trei coechipieri selectaţi în urma unor proceduri speciale la bordul capsulei Crew Dragon.

„Echipajul nostru poartă responsabilitatea şi importanţa acestei misiuni în timp ce ne pregătim să decolăm”, a declarat Isaacman chiar înainte de lansare!”.

„Am fost bine pregătiţi pentru provocările care ne aşteaptă în următoarele trei zile”

 

Isaacman, care este calificat pentru a pilota avioane comerciale şi militare, şi-a asumat rolul de ”comandant” al misiunii. El este însoţit de Hayley Arceneaux, de 29 de ani, supravieţuitoare a cancerului osos, care lucrează ca asistentă medicală la spitalul pentru copii St. Jude, Chris Sembroski, de 42 de ani, veteran din aviaţia americană şi inginer aerospaţial, şi de geoloaga Sian Proctor, în vârstă de 51 de ani.

Misiunea Inspiration4 a fost concepută de Isaacman în principal pentru a atrage atenţia şi finanţări către una dintre acţiunile sale caritabile preferate, spitalul pentru copii St. Jude, unul dintre principalele centre de oncologie pediatrică din Statele Unite. Miliardarul a promis o donaţie în nume personal de 100 de milioane de dolari în beneficiul institutului.

Misiunea SpaceX este proiectată să-i transporte pe cei patru pasageri acolo unde nu a mai ajuns niciun echipaj alcătuit în exclusivitate din civili şi anume pe orbita Terrei. Odată ajunşi acolo, vor înconjura Pământul la fiecare 90 de minute cu peste 27.360 de kilometri pe oră, o viteză de aproximativ 22 de ori mai mare decât viteza sunetului. Altitudinea ţintă este de 575 de kilometri, deasupra orbitei Staţiei Spaţiale Internaţionale şi chiar a telescopului Hubble.

Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Anunț important de la Pfizer. Cum se restabilește protecția la 95%

Publicat

O a treia doză de vaccin Pfizer la șase luni după a doua doză restabilește protecția împotriva infecției la 95%. Sunt datele studiilor făcute în Israel, citate de CNBC.

Datele au fost colectate de la 1 iulie până la 30 august, când varianta delta era în creștere în toată țara.

FDA a publicat datele pe măsură ce se confruntă cu presiuni din partea administrației Biden pentru a autoriza doze de rapel pentru populația generală încă de săptămâna viitoare.

Pe baza datelor, Pfizer a spus că „solicită acordarea unei doze de rapel din [vaccinul Pfizer] administrat intramuscular la aproximativ 6 luni după doza 2 la persoanele cu vârsta peste 16 ani”.

Compania a inclus, de asemenea, date dintr-un studiu de fază 3. A fost făcut pe aproximativ 300 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 55 de ani. O treime dintre participanți erau supraponderali, iar o treime erau obezi, conform documentelor.

Pfizer și BioNTech vor acceptul agenției pentru a treia doză în cazul persoanelor cu vârsta peste 16 ani din SUA. MEDIAFAX

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Supraviețuitor din ATI: M-a marcat ușurința cu care se moare de COVID-19

Publicat

Un bărbat care a avut COVID-19 și a primit îngrijiri medicale la Terapie Intensivă, în Cluj-Napoca, povestește cum l-a marcat acest episod, când lupta pentru viața sa în ATI, iar în jurul lui colegii din salon mureau, răpuși de virusul ucigaș.

Bărbatul, care este din Cluj-Napoca, spune că cel mai mult l-a marcat ușurința cu care se moare.

„Foarte ușor se moare. Discutau asistentele cu colegul de pat 5-10 minute, iar după 20 de minute era mort, era în sacul de nailon”, spune Josef Balla, în vârstă de 46 de ani, din Cluj-Napoca

El a fost infectat cu virusul SARS-CoV-2 în noiembrie 2020. A stat o săptămână acasă, sub medicamentație, iar după 5 zile a chemat salvarea pentru că nu mai putea să respire.

Ajuns la UPU, a trebuit să aștepte mai bine de 4 ore până s-a eliberat un pat în ATI.

Chinul a durat mai bine de două luni de zile. O lună și câteva zile în spital și încă o lună a mai folosit oxigenul acasă.

Toată familia s-a vaccinat imediat ce a fost posibil. El și cele două fete, de 15 și 18 ani, s-au vaccinat cu Pfizer, iar soția cu Astra Zeneca.

„Ne-am bătut să prindem vaccin, că în perioada aceea era problemă cu vaccinul. (…) Asta e singura șansă: în orice țară s-au vaccinat. Orice stat și-a vaccinat structurile. Atunci, eu, ca simplu om, de ce să nu mă vaccinez? Altă șansă nu avem și nici nu o să avem. Poate pe viitor, dar, deocamdată, în afară de vaccin nu există altă soluție”, a mai spus Josef Balla. MEDIAFAX

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate