Connect with us

ACTUALITATE

Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în orașele mici

Publicat

Jumătate dintre români consideră calitatea internetului cel mult medie în orașele mici și zonele rurale, iar 72% cred că o localitate ar trebui să compenseze prin propria rețea de fibră optică, se arată întrr-un studiu realizat pentru Asociația Română de Fibră Optică (AFOR).

„Contextul pandemic îi determină pe români să fie tot mai atenți la conectivitate și ușurința de a comunica și accesa servicii elementare online, indiferent de locul în care se află. Tocmai de aceea, studiul nostru ne confirmă că accesul la Internet ar trebui să facă parte dintr-un pachet de servicii esențiale minime, necesare oricărei comunități, cum sunt apa, canalizarea sau salubritatea – iar nu mai puțin de 78% dintre români susțin această nevoie.

Iar cea mai eficientă soluție, identificată aproape unanim – 94,2% – este rețeaua subterană de fibră optică, protejată de intemperii sau condiții meteo extreme”, a declarat Sorin Bogdan, președintele AFOR.

Școala online, una dintre nevoile minime pe care ar trebui să le acopere Internetul

Sondajul comandat de Connexion Group arată că școala online, activitate cu o importanță esențială pe parcursul ultimului an, este pentru peste 55% dintre români una dintre nevoile minime pe care ar trebui să le acopere Internetul, indiferent de zonă, mediu rural sau urban. Șase din zece respondenți plasează browsing-ul sau navigația online printre minimul necesar de a fi acoperit, 58% doresc și WiFi gratuit, iar patru din zece consideră esențiale streaming-ul și apelurile video.

Sănătatea devine o necesitate conștientizată de tot mai mulți români, 31% dintre aceștia optând pentru telemedicină între nevoile de bază de ar trebui acoperite de conectivitatea online.

Conform studiului, 56% dintre români s-ar reloca în regim work-from-home sau pentru a porni un nou proiect profesional în localități mici sau în mediul rural, dacă ar avea un pachet minim garantat de conectivitate.

55% dintre respondenți ar sprijini o comunitate a unui mic oraș

„55% dintre respondenți ar sprijini o comunitate a unui mic oraș, comună sau sat să atragă și să își dezvolte propria rețea de fibră optică. Mai mult decât atât, 46% dintre români ar fi dispuși să plătească 100 euro pentru a-și racorda casa sau apartamentul la o rețea comunitară de fibră optică subterană. De altfel, aproape două treimi – 64% – din respondenți sunt de părere că dacă un oraș mic, o comună sau un sat ar avea propria rețea de fibră optică, și intervențiile și suportul tehnic ar fi mai rapide și mai eficiente”, se arată într-un comunicat al AFOR.

Indiferent de locul din țară în care se află, românii preferă să se conecteze online într-o proporție covârșitoare prin WiFi – 59%. A doua opțiune preferată, la distanță considerabilă față de WiFi, este conexiunea printr-o priză de fibră optică, legată apoi la un router – 26,6%, iar podiumul este completat de o priză de fibră optică la intrare și apoi prize de fibră optică în fiecare cameră, pentru o casă complet conectată – 6,7%.

Sondajul a fost făcut pe un eșantion reprezentativ național de 1.155 respondenți

Sondajul a fost făcut pe un eșantion reprezentativ național de 1.155 respondenți. 52,5% dintre respondenți sunt bărbați, 87,7% locuiesc în mediul urban, iar ca repartizare geografică, 47,3% sunt din Muntenia, 29,8% din Transilvania, 18,5% din Moldova și 4,4% din Dobrogea.

Asociația de Fibră Optică din România este o asociație profesională care are ca membri companii ce desfășoară activități axate pe fibra optică – operatori, producători de cabluri, accesorii și echipamente pentru transmisiunile prin fibră optică, proiectanți, consultanți, furnizori de servicii, dezvoltatori, operatori de infrastructură de fibră optică, profesori, asistenți universitari și alți specialiști care activează in acest domeniu.

sursa: mediafax.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Primăria Mihai Eminescu: Aducem la cunoștința locuitorilor obligația de a asigura buna gospodărire și de a păstra curățenia

Publicat

primaria eminescu 1000x600.jpg

Publicitate

  1. Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu prevederile Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 200/19.03.2024 si  ale HCL -ului nr. 49/26.03.2024 luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATIENIEI PE INTREG TERITORIUL JUDETULUI BOTOSANI

aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obligatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.

Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea  de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre Primaria Comunei Mihai Eminescu  pentru asigurarea igienei…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe