Connect with us

EVENIMENT

Klaus Iohannis și Rumen Radev au semnat Declaraţia privind Parteneriatul Strategic româno-bulgar

Publicat

iohannis presedinte bulgaria sursa foto fb
sursa foto: Facebook / Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis și omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat, miercuri, la Sofia, Declarația privind Parteneriatul Strategic româno-bulgar. „Arată profunzimea legăturilor noastre pe toate dimensiunile și răspunde necesității adaptării modului în care conlucrăm”, spune Iohannis.

„Împreună cu Preşedintele Radev am semnat documentul care consemnează ridicarea nivelului relaţiei dintre România şi Bulgaria la nivel de Parteneriat Strategic.

Acest demers arată profunzimea legăturilor noastre pe toate dimensiunile şi răspunde necesităţii adaptării modului în care conlucrăm, ca vecini şi parteneri, la realităţile complexe şi la provocările cu care se confruntă regiunea noastră. Profundele mutaţii geostrategice de la graniţele noastre, cu consecinţe asupra regiunii extinse a Mării Negre, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, ne impulsionează să conştientizăm necesitatea unei cooperări şi mai strânse.

Am convingerea că acest nou cadru de cooperare va duce la materializarea unor noi proiecte de interes bilateral şi regional, inclusiv în dosare de interes comun în cadrul Uniunii Europene, al NATO şi al altor foruri internaţionale”, spune Klaus Iohannis.

El spune că a convenit cu omologul bulgar ca cele două ţări să urmărească cu prioritate acele domenii care corespund intereselor strategice, pentru a se asigura rezilienţa, dezvoltarea economică şi securitatea.

„Împreună cu Preşedintele Radev am evidenţiat schimburile comerciale consistente pe care le avem. În primele zece luni ale anului trecut acestea au înregistrat aproximativ 10 miliarde de euro.

Vom acţiona împreună pentru o mai bună valorificare a potenţialului de cooperare economică şi sectorială, precum şi pentru diversificarea cooperării în sectoare precum dezvoltarea regională şi digitalizarea. Indiscutabil, România şi Bulgaria au nevoie de mai multă conectivitate. Din discuţiile noastre, a rezultat dorinţa comună de a utiliza noul cadru partenerial pentru avansarea şi finalizarea unor proiecte majore în domeniul conectivităţii, în special în materie de infrastructură de transport şi navigabilitate pe Dunăre şi, respectiv, energie”, adaugă şeful statului român.

De asemenea, cei doi şefi de stat au stabilit continuarea dialogului în vederea avansării mai rapide în implementarea proiectului european Fast Danube.

De asemenea, alte subiecte au fost aderarea la Spaţiul Schengen, extinderea Uniunii Europene, precum şi războiul din Ucraina.

Sursa: MediaFax

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO Moși Crăciuni pe două roți: Doi motocicliști din Blaj, vestitorii sărbătorilor de iarnă. Au împărțit bomboane copiilor

Publicat

video moși crăciuni pe două roți: doi motocicliști din blaj,

Doi motocicliști din Blaj, Alin și Tian, au devenit pentru o zi vestitorii sărbătorilor de iarnă. Aceștia s-au îmbracat în Moș Crăciun și s-au urcat pe motoare. 

Cei doi s-au plimbat pe străzile din oraș îmbrăcați în Moși Crăciuni, călare pe motoare. 

S-au fotografiat cu cei mici și le-au împărțit bomboane. Prin gestul lor aceștia au încercat să arate și o altă imagine a motocicliștilor, a explicat Alin pentru alba24.ro.

Am avut o activitate destul de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Din Cluj în lume. Ce poți vizita ca turist în Valencia

Publicat

valen 6 e1702049239321.jpg

Cea mai rapidă modalitate de ajunge din Cluj-Napoca în Valencia este cu avionul. Compania Wizz Air pune la dispoziție doritorilor zboruri către această destinație din Spania de trei ori pe săptămână, direct de pe Aeroportul „Avram Iancu”.

Din Cluj în lume. Ce poți vizita ca turist în Valencia

Prețurile unui bilet încep de la 119 de lei pe sens și variază în funcție de perioada anului și ziua zborului.

Pentru a ajunge în centrul orașului de la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Vremea în Alba în săptămâna 11 – 17 decembrie 2023: Zile mohorâte, cu frig și ploaie. Prognoza meteo pe localități

Publicat

vremea în alba în săptămâna 11 – 17 decembrie 2023:

Vremea în Alba, în săptămâna 11 – 17 decembrie: Va fi o săptămână cu vreme specifică datei din calendar, cu ceva ploi și cu soare care își face tot mai rar simțită prezența. Ninsori sunt anunțate doar la munte, însă acestea nu vor fi însemnate cantitativ.

În săptămâna 11 – 17 decembrie 2023, vremea va fi destul de rece și ploioasă. Vor predomina zilele mohorâte, cu nori și temperaturi de maxim 10 grade Celsius. În prima parte a săptămânii sunt anunțate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Grefierii din Cluj continuă protestele. Vezi ce REVENDICĂRI au

Publicat

1702223330 protest 1 e1702024899555.jpg

Grefierii clujeni anunță continuarea protestelor, începând cu data de 11 decembrie 2023, pe o perioadă nedeterminată de timp. Aceștia cer guvernului achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială, începând din 2018 până în prezent.

„Având în vedere faptul că:

–        salariile personalului din cadrul Autorității judecătorești au fost greșit calculate la momentul elaborării actualei legi a salarizării nr….

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe