EVENIMENT
Kürtőskalács de 14 metri, la Festivalul deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe
Un kürtőskalács în lungime de 14 metri va fi preparat săptămâna viitoare, la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului deliciilor dulci, au anunţat, marţi, organizatorii.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, a precizat, într-o conferinţă de presă, că în cadrul festivalului, care se va desfăşura în perioada 13-15 septembrie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, va avea loc un concurs de preparat kürtőskalács la care vor participa 15 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în urma căruia va fi desemnat cel mai delicios preparat.
De asemenea, va fi copt pe jar un kürtőskalács în lungime de 2 metri şi o circumferinţă de 50 de centimetri, precum şi un kürtőskalács în lungime de 14 metri.
„Vizitatorii vor putea gusta nu doar kürtőskalács, ci şi clătite, turtă dulce, ciocolată şi alte dulciuri (…) Vom încerca să facem un kürtőskalács lung de 14 metri, deci mai mare decât cei pe care i-am făcut până acum (…) În cadrul festivalului vor fi organizate numeroase activităţi pentru copii, cum ar fi prepararea de kürtőskalács, ateliere meşteşugăreşti, dar şi concerte, printre invitaţi numărându-se şi formaţia Direcţia 5”, a declarat Gruman Robert.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că kürtőskalács, tradiţionalul colac secuiesc învelit în zahăr ars, este un fel de cozonac ce nu lipseşte de pe mesele localnicilor în zilele de sărbătoare.
Acesta a precizat că pentru prepararea kürtőskalács-ului de 2 metri va fi folosită făină din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, precum şi din judeţele înfrăţite din Ungaria şi va fi un simbol al solidarităţii şi comuniunii.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, a precizat că Festivalul deliciilor dulci a rezultat din contopirea Festivalului kürtőskalács-ului şi Festivalul Ciocolatei, iar scopul lui este atât de a promova acest produs tradiţional, dar şi de a promova zona din punct de vedere cultural, economic şi turistic.
„Asta a fost ideea festivalului, să genereze interes şi să să ne facă cunoscuţi în mod pozitiv în lumea mai mică sau mai mare, dincolo de Ţinutul Secuiesc. Pe de altă parte, acest festival generează şi creştere economică (…) După cum se ştie, foarte mulţi oameni din regiunea noastră se ocupă cu prepararea kürtőskalács-ului”, a declarat Edler Andras.
Potrivit organizatorilor, bugetul alocat festivalului este de 200.000 de lei, iar finanţarea va fi asigurată de Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.
La prima ediţie a festivalului au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun kurtos tradiţional a fost câştigat de o echipă din Miercurea Ciuc, în timp ce premiul pentru cel mai bun kurtos făcut după o reţetă inovativă a revenit unei echipe din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de ani.
La cea de-a doua ediţie, desfăşurată anul trecut, a fost preparat un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri, pentru care s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie.
Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele gastronomice „înrudite” cu acesta. AGERPRES
EVENIMENT
Despăgubiri pentru zboruri întârziate sau anulate: cum pot fi obținute compensații de până la 600 de euro. Ghid pas cu pas

Tot mai mulți pasageri se confruntă cu întârzieri sau anulări ale zborurilor, fără a cunoaște drepturile pe care le au conform legislației europene. Regulamentul (CE) 261/2004 prevede compensații de până la 600 de euro în anumite condiții, însă procesul de revendicare poate fi anevoios. În practică, companiile aeriene invocă frecvent excepții sau impun proceduri birocratice care descurajează pasagerii.
Articolul de față explică în ce situații se pot solicita…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. ”Șepcile Roșii”, către CFR 1907 Cluj: Hoții strigă hoții! UDMR acuză că ”elemente șovine” de la ”U” au bătut un maghiar

Suporterii ”U” Cluj din grupul ”Șepcile Roșii” acuză fanii CFR 1907 Cluj din ”Peluza Vișinie” că ei au început cu violențele, cărora le-au căzut victime întâi suporteri dinamoviști, iar scandalul de duminică după derby-ul clujean, când trei tineri au fost bătuți de uiști, a fost provocat de ”frânari” care au furat anterior un steag al ”U” și fulare de la niște copii, susținători ai Universității.
”Parșivitate demnă de Peluza…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Statul pe telefon înainte de culcare poate provoca insomnie. Cum putem îmbunătăți calitatea somnului

Statul pe telefon înainte de culcare poate provoca insomnie.
Un studiu realizat în Norvegia pe aproximativ 45.000 de tineri cu vârste între 18 și 28 de ani, a arătat că statul pe telefon înainte de culcare crește cu 59% riscul de insomnie și scurtează somnul cu aproape 30 de minute, potrivit mediafax, după DPA.
„Utilizarea ecranului în sine este factorul-cheie în perturbarea somnului – probabil din cauza deplasării în timp, când utilizarea ecranului întârzie somnul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Spitalul din Aiud are o nouă conducere: Monica Dan va conduce unitatea medicală. Ce spune primarul despre fosta manageră

Anamaria Barbu a fost revocată din funcția de manager al spitalului din Aiud. Primarul orașului, Dragoș Crișan (PSD) a spus că prin această acțiune s-a depolitizat spitalul și că decizia a venit în urma unor plângeri atât din partea cetățenilor, dar și a unor instituții.
Marți, 1 aprile 2025, la conducerea spitalului a revenit Aurelia Monica Dan, care a mai deținut funcția de manager interimar al spitalului în 2016.
”Având în vedere încetarea contractului de…
Citește mai mult pe Alba24.ro