EVENIMENT
Kürtőskalács de 14 metri, la Festivalul deliciilor dulci de la Sfântu Gheorghe
Un kürtőskalács în lungime de 14 metri va fi preparat săptămâna viitoare, la Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului deliciilor dulci, au anunţat, marţi, organizatorii.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Gruman Robert, a precizat, într-o conferinţă de presă, că în cadrul festivalului, care se va desfăşura în perioada 13-15 septembrie în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, va avea loc un concurs de preparat kürtőskalács la care vor participa 15 echipe din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, în urma căruia va fi desemnat cel mai delicios preparat.
De asemenea, va fi copt pe jar un kürtőskalács în lungime de 2 metri şi o circumferinţă de 50 de centimetri, precum şi un kürtőskalács în lungime de 14 metri.
„Vizitatorii vor putea gusta nu doar kürtőskalács, ci şi clătite, turtă dulce, ciocolată şi alte dulciuri (…) Vom încerca să facem un kürtőskalács lung de 14 metri, deci mai mare decât cei pe care i-am făcut până acum (…) În cadrul festivalului vor fi organizate numeroase activităţi pentru copii, cum ar fi prepararea de kürtőskalács, ateliere meşteşugăreşti, dar şi concerte, printre invitaţi numărându-se şi formaţia Direcţia 5”, a declarat Gruman Robert.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat că kürtőskalács, tradiţionalul colac secuiesc învelit în zahăr ars, este un fel de cozonac ce nu lipseşte de pe mesele localnicilor în zilele de sărbătoare.
Acesta a precizat că pentru prepararea kürtőskalács-ului de 2 metri va fi folosită făină din judeţele Covasna, Harghita, Mureş, Braşov, precum şi din judeţele înfrăţite din Ungaria şi va fi un simbol al solidarităţii şi comuniunii.
La rândul său, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, a precizat că Festivalul deliciilor dulci a rezultat din contopirea Festivalului kürtőskalács-ului şi Festivalul Ciocolatei, iar scopul lui este atât de a promova acest produs tradiţional, dar şi de a promova zona din punct de vedere cultural, economic şi turistic.
„Asta a fost ideea festivalului, să genereze interes şi să să ne facă cunoscuţi în mod pozitiv în lumea mai mică sau mai mare, dincolo de Ţinutul Secuiesc. Pe de altă parte, acest festival generează şi creştere economică (…) După cum se ştie, foarte mulţi oameni din regiunea noastră se ocupă cu prepararea kürtőskalács-ului”, a declarat Edler Andras.
Potrivit organizatorilor, bugetul alocat festivalului este de 200.000 de lei, iar finanţarea va fi asigurată de Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.
La prima ediţie a festivalului au participat 11 echipe, iar premiul pentru cel mai bun kurtos tradiţional a fost câştigat de o echipă din Miercurea Ciuc, în timp ce premiul pentru cel mai bun kurtos făcut după o reţetă inovativă a revenit unei echipe din Sfântu Gheorghe, care a preparat un colac secuiesc presărat cu migdale, având la bază o reţetă veche de aproape o sută de ani.
La cea de-a doua ediţie, desfăşurată anul trecut, a fost preparat un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri, pentru care s-au folosit 13 kilograme de făină, 13 ouă, vanilie, zahăr, apă şi drojdie.
Consiliul Judeţean Covasna a demarat în urmă cu aproape patru ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului şi a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, modul de preparare a acestei specialităţi culinare, precum şi produsele gastronomice „înrudite” cu acesta. AGERPRES
EVENIMENT
VIDEO. Artistul Ovidiu Purdea-Someș, la „Clujăreală”: Ne-om sătura odată de Clujul supra-aglomerat și ne-om ÎNTOARCE la țară

Cinci într-unul, la ofertă! Militar, poet, cântăreț, antropolog și filozof, artistul clujean Ovidiu Purdea-Someș a depănat amintiri în podcastul lui Marius Aciu, „Clujăreala”. Din vatra Gârbăului Dejului, până pe scenele cântecului de cătănie, o viață închinată satului natal, omului care sfințește locul și poeziei. Noroc că nu s-a născut în Gârbăul New Orleans-ului, că altfel l-ar fi chemat Ovidiu…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Nou sistem pentru PET-uri și sticle cu garanție. Coșuri de gunoi cu compartimente speciale pentru ambalajele SGR

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), lansează un proiect-pilot prin care trecătorii pot lăsa PET-urile în compartimente speciale montate pe coșurile de gunoi din spațiile publice.
Acestea pot fi preluate ulterior de către persoanele care doresc să le returneze și să recupereze valoarea garanției, potrivit Agerpres.
Proiectul-plot de desfășoară, deocamdată, în Capitală, în Sectorul 1. Acesta urmează să fie extins și în alte sectoare din…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Președintele Nicușor Dan a fost în vizită, împreună cu familia, la Roșia Montană. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook ”Adoptă o casă la Roșia Montană”.
”Vizită surpriză azi, în pauza de prânz: un vechi prieten şi susținător al Roşiei Montane şi al patrimoniului său, Preşedintele Nicuşor Dan, împreună cu familia, au revenit la Roşia Montană”, arată sursa citată.
Pe pagină au fost publicate și fotografii cu președintele Nicușor Dan și…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Președintele Ungariei, în vizită la Bonțida, Răscruci și Cluj-Napoca: „Inima Transilvaniei bate la Cluj-Napoca”

Președintele Ungariei, Tamás Sulyok, a petrecut, duminică, prima zi a vizitei sale private de trei zile în Transilvania la Bonțida, Răscruci și Cluj-Napoca, unde a vizitat obiective de patrimoniu cultural și religios, marcând sprijinul Ungariei pentru restaurarea și conservarea acestora.
Șeful statului maghiar, conform MTI, și-a început ziua la Castelul Bánffy din Bonțida, supranumit „Versailles-ul…
Citește mai mult pe Cluj24.ro