Connect with us

EVENIMENT

La ce trebuie să fiți atenți în magazine. Recomandări din partea ANPC de Moș Nicolae

Publicat

mos nicolae
Arhivă foto

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel a oferit mai multe recomandări părinţilor cu privire la cumpărarea de dulciuri şi jucării de Moș Nicolae. Acesta spune ca părinții să achiziționeze bunuri numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

„Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris vineri, pe Facebook, Paul Anghel.

Acesta recomandă părinţilor să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, „într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”, coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria, precizează reprezentantul ANPC.

El susţine că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

La ce trebuie să fiți atenți în magazine. Paul Anghel mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici

Anghel mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici.

Trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Fraza: „Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă.

De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate.

„Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic.

Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător”, arată reprezentantul ANPC în postarea sa.

Astfel, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului.

La ce trebuie să fiți atenți în magazine. Precizări pentru achiziționarea de ciocolată

În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

Potrivit sursei citate, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură.

Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame.

De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

„Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, atrage atenţia Anghel în postarea sa pe reţeaua de socializare.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Schimbare importantă în legea din România. Multe firme vor trebui să-și modifice numele

Publicat

schimbare importantă în legea din românia. multe firme vor trebui

Sunt schimbări importante pentru firmele din România, care trebuie să se supună unei reguli stricte. Administratorii unor societăți comerciale s-ar putea trezi cu firmele dizolvate pur și simplu, dacă nu se vor supune legii. Vezi în rândurile de mai jos despre ce este vorba.

Schimbare importantă în legea din România

Un proiect de lege propus de mai mulți parlamentari de la PNL vine cu modificări importante pentru societățile comerciale din România. Mai exact, proiectul de lege depus la Parlament interzice înscrierea la Registrul Comerţului a firmelor care conțin cuvintele „naţional”, „român”, „institut” sau derivatele acestora, cu excepţia celor care au capital integral sau majoritar de stat.

Propunerea legislativă a fost semnată de 16 deputaţi şi senatori liberali. „Nu poate fi înscrisă o…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Armata SUA a doborât presupusul balon-spion al Chinei. Joe Biden a dat ordinul personal

Publicat

armata sua a doborât presupusul balon spion al chinei. joe biden

Armata Statelor Unite ale Americii a doborât presupusul balon-spion al Chinei, la ordinul președintelui american Joe Biden. Ordinul a fost dat de șeful statului încă de miercuri, însă a fost amânată pentru ca balonul să ajungă într-o zonă unde să poată fi doborât în siguranță.

Armata SUA a doborât presupusul balon-spion al Chinei

Așadar, criza balonului chinezesc bănuit de americani că ar fi fost o metodă de spionaj pare că s-a încheiat. Armata americană a doborât balonul la ordinul președintelui Joe Biden. Acesta le-a spus reporterilor că dăduse ordinul încă de miercuri, însă decizia a fost amânată pentru a se alege un moment cât mai sigur.

„Miercuri, când am fost informat despre balon, am ordonat Pentagonului să îl doboare. Chiar miercuri, cât mai devreme posibil. Ei au decis, pentru a nu…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Horoscop duminică, 5 februarie. Conflicte pentru zodia Rac. Leii trebuie să aibă grijă pe cine lasă în preajma lor

Publicat

horoscop duminică, 5 februarie. conflicte pentru zodia rac. leii trebuie

Astrologii au adus horoscopul pentru ziua de duminică, 5 februarie. Astfel, am aflat că unele zodii vor avea o zi chiar bună, pe toate planurile, pe când altele vor avea de îndurat ceva momente tensionate, chiar în familie.

Horoscop duminică, 5 februarie

Berbec

Nativii Berbec se pare că au noroc de bani, astăzi. Le intră o sumă frumușică în conturi, însă așa cum vine, la fel de repede se va duce.

Taur

Taurii vor vedea efectele orgoliului său. Vor reuși să strice buna dispoziție întregii familii, prin modul lor de a fi.

Horoscop duminica, 5 februarie
Horoscop duminica, 5 februarie

Gemeni

Gemenii au astăzi o atitudine care îi va lăsa pe ceilalți cu gura căscată și îi vor determmina să-i descrie pe aceștia ca fiind chiar excentrici.

Rac

Racii își dau și astăzi în petec. Vor isca ceva discuții și dacă nu se vor abține de la prea…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Autoturism răsturnat pe șosea într-o localitate din Vâlcea

Publicat

accident valcea 1

Două persoane au fost implicate într-un accident rutier produs, sâmbătă seară, într-o localitate din județul Vâlcea. Autoturismul în care ae aflau s-a răsturnat pe șosea.

Accidentul a avut loc sâmbătă seară, pe raza localității Ocnele Mari.

accident valcea 2

Din primele informații, șoferul autoturismului a pierdut controlul asupra volanului, iar mașina s-a răsturnat pe mijlocul drumului.

Au intervenit la accident paramedicii SMURD din cadrul ISU Vâlcea, cu trei echipaje, precum și o ambulanță SAJ.

accident valcea 3

La fața locului au fost găsite două victime constiente, cooperante, neîncarcerate. Acestea au fost evaluate de către echipajele medicale.

Este vorba despre un bărbat de 32 de ani și o femeie de 21 de ani, care au refuzat transportul la spital

Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate cum  s-a produs accidentul.

 

Citește mai departe