Connect with us

ACTUALITATE

La fiecare 8 minute, în lume, un copil moare ca urmare a unui accident rutier

PublicatÎn fiecare an, aproximativ 180.000 de copii îşi pierd viaţa fiind pasageri, într-un accident de maşină. De prea mult timp, România ocupă prima poziţie la acest capitol. 120 de copii îşi pierd viaţa şi alţi 450 sunt grav răniţi an de an, iar mulți dintre ei rămân cu sechele pe viaţă.

Scaunul pentru copii este singura opţiune reală pentru a salva viaţa copilului aflat în mașina implicată într-un accident rutier, scrie MEDIAFAX.

„În prezent legistraţia în vigoare prevede o limitâ de înălţime şi anume până la înălţimea de 135 cm copii trebuie să fie fixaţi în dispozitive de fixare, iar după 135 cm ei se pot deplasa şi dacă poartă o centură de siguranţă”, spune un polițist de la Brigada Rutieră.

Fundaţia Siguranţa Auto Copii România, alături de Brigada Rutieră şi Academie Titi Aur, au început acum 2 ani o campanie de conştientizare a acestor evenimente nefericite. Copilul trebuie să circule într-un astfel de scaun încă de când mama iese cu el din spital.

„Siguranţa copilului tău începe din maternitate de multe ori întâlnim explicaţia că este scumpă scoica (scaunul pentru copii) şi este. Bugetul unei familii la început de drum este serios afectat de tot felul de investiţii”, spune dr. Alice Dona Mitu, fondatorul Fundaţiei Siguranţa Auto Copii România.

Chiar dacă achiziția unui astfel de scaun reprezintă investiţie deloc mică, totul merită când salvezi o viaţă. În plus, șoferul care circulă cu un copil neprotejat în mașină este amendat cu 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte de penalizare.

Roxana Sotreanu este psiholog pentru copii. Ea spune că toate scaunele care ies pe piaţă trebuie să fie testate înainte. Abia după ce trec testul de impact frontal, lateral şi prin rostogolire, ele pot fi scoase pe piaţă.

„Scaunul auto să fie poziţionat pe diagonală cu şoferul. Ele trebuie să fie ramforsate cu oţel, să aibă centură de prindere în 5 puncte, spumă pentru protecţia capului în dreptul tetierei şi protecţie laterală de impact”, spune psihologul Roxana Sotreanu.

Cu 14 ani de experienţă în domeniul siguranţei pentru copii, fondatoarea companei Te-Rox Prod spune că nu există compromisuri când vine vorba de viaţa copilului

„Nu putem lansa în piaţă scaune care sunt sub aceste norme europene şi norme internaţionale… Un copil la un impact chiar şi la 10 km la oră poate avea un accident, el poate fi vătămat, el poate fi rănit”, spune, la rândul său, Doina Cepalis, de la Te-Rox Prod.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Restricţiile la frontierele cu Mexic şi Canada au fost prelungite cu o lună

Publicat

Frontierele terestre ale SUA cu Canada şi Mexic vor rămâne închise pentru călătorii neesenţiale până cel puţin pe 21 iulie, a anunţat duminică Departamentul american pentru securitate internă, informează Reuters.

Prelungirea cu 30 de zile a fost anunţată după ce Canada a făcut publică vineri extinderea restricţiilor care urmau să expire luni şi care sunt în vigoare din martie 2020 din cauza pandemiei noului coronavirus. Executivul american a organizat reuniuni la nivel de grupuri de lucru săptămâna trecută cu Canada şi Mexic.

Departamentul pentru securitate internă a precizat într-un comunicat că a remarcat “evoluţii pozitive în ultimele săptămâni şi participă cu alte agenţii americane la grupurile de lucru ale experţilor de la Casa Albă cu Canada şi Mexic pentru a identifica condiţiile în care restricţiile pot fi relaxate în condiţii de siguranţă şi sustenabilitate”. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

România se află în topul exportatorilor de viori din UE

Publicat

sursa foto: Facebook / Comisia Europeană în România

România se află în topul exportatorilor de viori din Uniunea Europeană, în 2018 exportând 14 000 de viori către statele din afara UE, transmite cu prilejul Zilei Europene a Muzicii, pe Facebook, Comisia Europeană.

„Astăzi este Ziua europeană a muzicii! ️România se află în topul exportatorilor de viori din UE. În 2018, România a exportat 14 000 de viori către statele din afara UE (28% din totalul exporturilor de viori din afara UE), conform Eurostat”, potrivit postării Comisiei Europene.

Potrivit Eurostat, în 2018 România a exportat în afara Uniunii Europene 14.035 viori, Danemarca 12.169, Germania 6.358, Cehia 2.862, iar Franța 2.684.

Ziua Europeană a Muzicii este marcată la 21 iunie începând cu 1985. Ziua Muzicii este sărbătorită în peste 700 de oraşe din 120 de ţări.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un urs și-a făcut apariția într-o comună din Botoșani. Autoritățile au emis mesaj RO Alert

Publicat

Arhivă foto

ISU Botoșani a emis mesaj RO Alert pentru locuitorii din comuna Hudești, unde o femeie a semnalat prezenta unui urs: „Păstrați distanța fața de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți”.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani a emis, în urmă cu puțin timp, mesaj RO Alert pentru locuitorii din comuna Hudești, unde o femeie a semnalat prezenta unui urs.

„A fost semnalată prezența unui URS în comuna Hudești, în Alba și Baranca. Evitați deplasarea în zonă, dacă nu este absolut necesară. Păstrați distanța fața de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Protejați animalele din gospodărie, fără sa vă expuneți pericolului”, este mesajul transmis de autorități.

Ministrul Mediului Tánczos Barna susținea vineri că în cazul în care atacurile urșilor într-o localitate sunt repetate intervenția trebuie să fie prin relocare sau împușcare.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Polițiștii recomandă rute alternative pentru DN 1 și DN 73A, din cauza aglomerației

Publicat

Arhivă foto

Polițiștii recomandă rute alternative pentru DN 1 Brașov-Ploiești și DN 73 A Râșnov-Predeal, din cauza aglomerației.

Potrivit Centrului Infotrafic din Poliţia Română, începând cu ora 12.00, pentru a preveni formarea coloanelor de autovehicule pe DN1 Brașov- Ploiești, a fost luată măsura devierii circulației, la nivel de recomandare, de pe DN1, dinspre Braşov către Valea Prahovei, pe DN1A Săcele – Cheia – Ploieşti.

Cu aceeaşi oră se aplică şi devierea, tot la nivel de recomandare, de pe DN73A Râșnov – Predeal pe DN73, fie către Braşov şi apoi spre Cheia pe DN1A, fie către Piteşti pe DN73 şi apoi spre Bucureşti pe autostrada A1.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe