EVENIMENT
La Sfânta Parascheva au voie doar ieșenii. Raed Arafat: ”Sărbătorile religioase, numai cu participanți din orașul respectiv”

Sărbătorilor religioase sunt permise dar numai cu participanți din localitatea respectivă. Secretarul de Stat Raed Arafat a făcut noi precizări cu privire la măsurile care trebuie respectate în contextul creșterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu SARS COV 2. Astfel, la racla cu moaștele Sfintei Parascheva vor avea voie să meargă doar locuitorii Iașului.
Ministrul Nelu Tătaru și secretarul de stat Raed Arafat au anunțat luni seară mai multe măsuri adoptate de CNSU, printre care și cele cu privire la sărbătorile religioase.
„O alta decizie: referitor la organizarea sărbătorilor religioase, sunt permise numai celor cu domiciliul în localitatea unde se desfășoară, fără pelerini din alte localități. Riscul major nu este numai participarea, ci și pe durata transportului sau înapoi acasă”, a anunțat Raed Arafat referindu-se la pelerinajul de la Iași cu ocazia Sfintei Parascheva.
Mii de români ortodocşi, dar şi romano-catolici din ţară şi străinătate vin în fiecare an să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la moaștele altor sfinţiaduşi special cu această ocazie.
Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași este organizat în perioada 8-15 octombrie.
Reprezentanţii Arhiepiscopiei Iaşilor au anunţat că nu vor mai fi aduse în pelerinaj moaştele altor sfinţi din ţară sau străinătate, scrie Agerpres.
Primarul Mihai Chirica a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că anul acesta nu vor mai fi organizate “Sărbătorile Iaşiului”, eveniment care se desfăşura în cursul lunii octombrie.
“Nu vom face ‘Sărbătorile Iaşiului’, adică nu va fi concert, nu va fi foc de artificii, nu va fi sărbătoarea vinului, nu va fi târgul meşteşugarilor, nu se vor organiza acte de comerţ nici pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nici în alte zone din oraş. Indiferent unde vor veni cererile, nu vor fi nici târguri, nici jocuri pentru copii. Asta pentru că s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de infectări”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul a spus că autorităţile locale nu pot interzice cetăţenilor din Iaşi şi din ţară să vină în pelerinaj de hramul Sf Cuvioase Parascheva, care se celebrează pe 14 octombrie. Conform declaraţiilor sale, împreună cu autorităţile sanitare şi forţele de ordine vor fi luate măsurile necesare pentru prevenirea infectării şi răspândirii noului coronavirus.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Iașilor, a anunțat o serie de măsuri menite să protejeze sănătatea pelerinilor care își vor îndrepta pașii, și în acest an, spre Iași pentru a participa la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, prăznuită în fiecare an pe data de 14 octombrie.
Pentru a se evita o concentrare a închinătorilor de-a lungul a doar câteva zile, racla cu moaștele Cuvioasei va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană și depusă în baldachinul special amenajat încă din data de 8 octombrie și va rămâne acolo timp de o săptămână, până pe 15 octombrie scrie stiri.botosani.ro
Momentul tradițional „Calea Sfinților” va avea o altă desfășurare întrucât nu este permisă prezența mulțimilor de credincioși. Racla cu sfintele moaște va fi purtată de o mașină în procesiune pe străzile mai importante din toate cartierele orașului. Credincioșii din Iași vor putea astfel să privească și de la nivelul ferestrelor și al balcoanelor acest „pelerinaj” deosebit al Sfintei Cuvioase Parascheva.
Va exista un culoar de acces către sfintele moaște care să asigure păstrarea distanțării fizice. După ce vor trece de baldachinul care va adăposti racla cu sfintele moaște, tot printr-un culoar separat, pelerinii vor fi îndrumați către ieșirea din zona Ansamblului Mitropolitan.
Vor fi puse la dispoziția pelerinilor măști oferite de voluntari la intrarea pe culoarul de acces și pe parcursul rândului.
De-a lungul traseului pelerinilor vor exista dozatoare automate cu dezinfectant pentru mâini – iar înainte de a se apropia de zona baldachinului, credincioșii vor trece și peste covorașe dezinfectante.
Fiecare închinător va primi un pachet ambalat și oferit în condiții stricte de igienă care va conține câte o iconiță, un acatist al Sfintei Parascheva și o sticluță de aghiasmă.
Intrarea și ieșirea din Catedrala Mitropolitană se vor face pe culoare diferite și create astfel încât să se poată respecta regula distanțării fizice.
Nici în interiorul Catedralei Mitropolitane, nici în curte nu se va putea staționa, spre a evita astfel grupurile și aglomerația de persoane. Îi rugăm pe pelerinii care vin la Iași să se asigure că au cazare întrucât anul acesta nu vom putea oferi găzduire la enoriași din parohiile ieșene sau în lăcașurile de cult.
În data de 14 octombrie 2020, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. În zonă vor fi amenajate culoare de acces pentru cei care vor dori să participe la slujbă și care, în număr restrâns, vor putea să intre în spații delimitate – astfel încât să nu se creeze grupuri mari de persoane și să se poată păstra distanța recomandată de autorități.
Mitropolia Moldovei și Bucovinei a precizat că anul acesta nu vor fi aduse nici din țară, nici din străinătate alte sfinte moaște sau relicve sfinte.

Un credit de nevoi personale este un împrumut nebancar sau bancar pe care îl poți folosi pentru diverse scopuri, cum ar fi:
• Achiziționarea de bunuri de consum (electrocasnice, mobilă, etc.)
• Plata unor servicii (călătorii, tratamente medicale, evenimente, etc.)
• Refinanțarea altor datorii
• Consolidarea datoriilor
Caracteristicile creditelor de nevoi personale:
• Suma împrumutată poate varia în funcție de instituția financiară și de veniturile…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Deputații și senatorii care lipsesc nemotivat de la ședințe, sancționați cu 5% din indemnizație, pe zi de absență. Lege promulgată

Deputații și senatorii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor sancționați cu 5% din indemnizație, pentru fiecare zi în care absentează. Anterior, procentul era de 1%. Legea a fost promulgată miercuri de către președintele interimar Ilie Bolojan.
Noua lege modifică și completează Statutul senatorilor și deputaților. Parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor fi sancționați cu reținerea a 5% din indemnizație pentru fiecare zi în care…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Profesorii vor fi evaluați în fiecare an, pe o platformă online, cu impact asupra salariilor. Anunțul premierului Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că profesorii vor fi evaluați în fiecare an pe o platform online. Se va ține cont de performanța elevilor și feedback de la alți profesori și directorii unităților de învățământ.
Ciolacu a dat ca exemplu o măsură care urmează să se aplice în domeniul educației, la recomandarea OCDE.
”Profesorii din România vor fi evaluați anual de pe o platformă online, cu analize ale performanței elevilor și feedback de la colegi și directori…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Remus Lăpușan, deputat PSD de Cluj: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației

Deputalul PSD de Cluj, Remus Lăpușan, a ridicat, în Parlament, problema gestionării ineficiente a deşeurilor în România şi importanța protejării mediului.
Aceasta a generat o criză ecologică ce necesită măsuri urgente care să asigure garantarea dreptului cetăţenilor la un mediu curat şi sănătos, a spus Remus Lăpușan.
Remus Lăpușan: Gestionarea ineficientă a deşeurilor afectează sănătatea populației
”Gestionarea ineficientă a deşeurilor în…
Citește mai mult pe Cluj24.ro