ACTUALITATE
Lacul Ciuperca din Tulcea şi plaja din oraşul Sulina, nerecomandate pentru îmbăiere
Autorităţile sanitare din judeţul Tulcea nu recomandă îmbăierea în două din cele cinci zone naturale din judeţul Tulcea, plaja de la Marea Neagră din oraşul Sulina şi lacul Ciuperca din municipiul Tulcea, după ce au primit rezultatele primelor analize făcute în acest an în toate apele naturale de îmbăiere cunoscute în judeţ.
„Rezultatele analizelor arată că se încadrează ca fiind corespunzătoare, calitate excelentă pentru zonele de îmbăiere Gura Portiţei, Jurilovca, Sfântu Gheorghe, iar pentru lacul Ciuperca şi Sulina, calitatea apei este nesatisfăcătoare, îmbăierea nefiind recomandată. Atât zonele naturale neamenajate, cât şi cele amenajate sunt monitorizate în perioada 1 iunie-15 septembrie atât din punct de vedere microbiologic, cât şi din punct de vedere fizico-chimic”, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Mirela Prodan.
Ea a amintit că şi anul trecut, DSP a analizat periodic calitatea apei din lacul Ciuperca, iar rezultatele analizelor efectuate la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Bucureşti au arătat că apa de îmbăiere a fost „nesatisfăcătoare”.
„Din cele trei zone naturale de îmbăiere, două nu sunt autorizate sanitar, Sfântu Gheorghe şi Sulina. Sunt plaje neamenajate şi nu corespund din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare şi a legislaţiei apelor de îmbăiere în vigoare. Zona naturală de îmbăiere Gura Portiţei, Jurilovca, este singura zonă de îmbăiere autorizată sanitar”, a precizat directoarea Prodan.
Rezultatele analizelor efectuate de DSP şi recomandările instituţiei au fost transmise autorităţilor care administrează zonele naturale de îmbăiere, iar acestea au obligaţia de a afişa rezultatele în locuri vizibile.
De altfel, situaţia plajelor neamenajate din judeţ a fost ridicată într-o şedinţă săptămâna trecută şi de directorul Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, care a atras atenţia că plajele neamenajate de la Marea Neagră din Sulina şi Sfântu Gheorghe nu au salvamari.
Problema este cunoscută de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării al cărei guvernator, Mălin Muşetescu, a declarat că problema deşeurilor din plajele neamenajate va fi gestionată în parteneriat cu autorităţile locale.
„Legal, Administraţia RBDD nu poate angaja salvamari, iar totul rămâne la latitudinea administraţiei locale, dacă are buget. Din ce am înţeles însă, nu are cum justifica angajarea unui salvamar, pentru că nu administrează plaja şi suntem într-un cerc vicios”, a mai afirmat guvernatorul Deltei. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Prezența la VOT până la ora 18.00 – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro