Connect with us

EVENIMENT

Laleaua de Buzău, unică în țară, ar putea fi protejată. Cercetătorii fac demersuri pentru recunoaștere la nivel internațional

Publicat

laleaua de buzau sursa foto facebook

Laleaua Vlăsiei întâlnită în Pădurea Crâng din municipiul Buzău, unică la nivel internaţional, ar urma să fie recunoscută de către lumea ştiinţifică, în urma demersurilor făcute de Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale, alături de administraţia locală.

În ultima perioadă, în Pădurea Crâng din Municipiul Buzău a înflorit un tip de lalea galbenă sălbatică pe care cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale încearcă să o protejeze legal, ţinând cont de caracteristicile ei unice şi de faptul că este întâlnită doar pe o arie restrânsă.

„Laleaua de Buzău, pe care noi am denumit-o Laleaua Vlăsiei, pentru că a fost găsită în Pădurea Vlăsiei, actuala Pădure Crâng, este cu totul diferită de Laleaua de Cazane sau laleaua de pădure pe care o întâlnim în Republica Moldova.

Este total greşit să o confundăm. Laleaua de Buzău are caracteristici unice, practic putem vorbi de o specie endemică, unică putem spune la nivel internaţional, pentru că aceasta, spre deosebire de Laleaua de Cazane, care preferă un areal stâncos, locuri însorite (…), ea creşte în pădure, în zone umbroase, chiar şi mlăştinoase. Şi caracteristicile ei sunt diferite faţă de celelalte două specii menţionate anterior. Noi apreciem că ea este o varietate din Tulipa Sylvestris, practic vorbim de o varietate cu caracteristici unice. Acum este aproape de finalul sezonului în care înfloreşte”, a declarat pentru Agerpres, Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice şi Vegetale Buzău.

Pentru că este o specie rară şi deosebit de sensibilă, administraţia locală a făcut apel în nenumărate rânduri către cetăţeni să nu o mai recolteze.

Drept urmare, cercetătorii au întocmit mai multe studii ştiinţifice, care vor sta la baza unei documentaţii necesare să îi confere speciei un statut juridic şi o protecţie din punct de vedere legal.

„O aveam în studiu de mulţi ani. Când am încercat să vorbim despre acest tezaur, au venit fel de fel de specialişti din afara ţării pentru a recolta bulbi de aici şi de a-i duce în altă parte. Noi am luat măsuri şi tacit am extins, am dispersat bulbii pe un areal mult mai mare. Ea a fost recoltată în mod neprietenos, practic nu s-au respectat regulile de protejare. Suntem fericiţi că, dacă acum câţiva ani lumea o ştia în anumite zone, acum eu sunt bucuros că am reuşit să o avem pe o arie mai mare.

O avem în studiu la Banca de Resurse Genetice şi facem demersurile pentru recunoaşterea ei ca un genotip cu identitate clară, care să fie recunoscut de lumea ştiinţifică internaţională. Problema este aceasta a protejării. Ea trebuie protejată sub aspect ştiinţific şi să fie prezentă la nivelul congreselor internaţionale. Am avut o problemă anul trecut, pentru că nu a înflorit din cauza secetei. Anul acesta am avut o înflorire frumoasă. Nu este o lalea de cultură. Este foarte sensibilă, sunt foarte mulţi care cred că pot duce această bucurie acasă. Se înşeală, pentru că ea nu are capacitate de păstrare după rupere, doar câteva ore, trei-patru ore, după aceea se păleşte. Dacă laleaua cealaltă se păstrează câteva zile în vază, aceasta nu se poate păstra. Nu mulţi înţeleg asta, sperăm ca prin programe speciale să reuşim să o protejăm”, a precizat cercetătorul Costel Vânătoru.

Prezent în urmă cu câteva zile la a 46-a ediţie a „Simfoniei Lalelelor” de la Piteşti, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunţat că va sprijini orice demers care să ateste unicitatea Lalelei Vlăsiei.

„Simfonia Lalelelor a devenit o tradiţie identitară pentru Piteşti, fiind deja un festival unic la nivel naţional şi unul dintre cele mai importante la nivel internaţional. Ca buzoian şi ca primar nu pot să nu mă gândesc la laleaua din Crâng, o specie emblematică cu care suntem binecuvântaţi.

Sunt convins că, odată cu regenerarea Pădurii Crâng şi transformarea ei în Pădure Parc şi cu ajutorul domnului inginer cercetător Costel Vânătoru, directorul general al Băncii de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale şi Aromatice şi echipei sale, această specie de lalea va putea fi mai bine protejată, promovată şi multiplicată. Această specie de lalea rară ar putea deveni unul din brandurile Buzăului”, a transmis primarul Constantin Toma.

Agerpres

sursa foto: Facebook

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Acțiune de ecologizare a pompierilor din Câmpeni. Au strâns gunoaiele de pe malul Arieșului

Publicat

acțiune de ecologizare a pompierilor din câmpeni. au strâns gunoaiele

Ziua pământului a fost marcată de pompierii militari printr-o acțiune de ecologizare. Este vorba despre pompierii militari din Câmpeni care au mers pe malul râului Arieș. 

Aceștia au adunat gunoaiele aruncate de oameni sau aduse de ape.

Pompierii din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au participat in cursul zilei de vineri, 26 aprilie, la o acțiune de ecologizare alături de alte instituții din județ.

Acțiunea de ecologizare a avut loc pe malul râului Arieș și…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sănătatea SP Cluj, învinsă pe teren propriu de CS Minaur Baia Mare

Publicat

sanatatea cluj 3.jpeg

Sănătatea SP Cluj a pierdut vineri confruntarea cu CS Minaur Baia Mare. Partida din etapa a V-a din play out-ul ligii a treia s-a încheiat cu scorul de 2-4.

Gazdele au deschis scorul prin golul marcat de Andrei Dioszegi în minutul 11 al partidei, însă nu au reușit să țină de rezultat. Stănescu a marcat pentru echipa sa și a egalat în minutul 16.

Sănătatea SP Cluj învinsă de CS Minaur Baia MareSănătatea SP Cluj învinsă de CS Minaur Baia Mare

Clujenii au rămas cu un om în minus după ce Denis Paul a primit al doilea galben. Repriza începe totuși în…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum a rămas o femeie din Câmpeni fără un portofel plin de euro. Ce a găsit în fața casei, la câteva zile după furt

Publicat

cum a rămas o femeie din câmpeni fără un portofel

Cum a rămas o femeie din Câmpeni fără un portofel plin de euro. Este vorba despre un caz care a primit o soluționare în recent, din partea magistraților din Câmpeni. 

Mai exact în data de 16 aprilie 2024, magistrații au închis dosarul deoarece nu au putut identifica cine a furat portofelul femeii.

Fapta s-a petrecut în data de 29 septembrie 2023.

Atunci femeia a mers cu bicicleta la sora ei și și-a lăsat portmoneul, într-o plasă, pe portbagajul bicicletei. Când a…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Tânăr de 17 ani, reținut pentru 24 de ore. A furat un moped și l-a condus, deși nu avea permis

Publicat

moped furat.jpg

Un tânăr de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore de polițiștii clujeni. Minorul a furat un moped și l-a condus, deși nu avea permis.

Polițiștii Secției 1 Poliție Cluj-Napoca au dispus reținerea, pentru 24 de ore, a tânărului de 17 ani, cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Mopedul, abandonat pe strada Cantonului

Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, în data de 22 aprilie, în jurul orei 16.00,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe