EVENIMENT
Laleaua de Buzău, unică în țară, ar putea fi protejată. Cercetătorii fac demersuri pentru recunoaștere la nivel internațional

Laleaua Vlăsiei întâlnită în Pădurea Crâng din municipiul Buzău, unică la nivel internaţional, ar urma să fie recunoscută de către lumea ştiinţifică, în urma demersurilor făcute de Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale, alături de administraţia locală.
În ultima perioadă, în Pădurea Crâng din Municipiul Buzău a înflorit un tip de lalea galbenă sălbatică pe care cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale încearcă să o protejeze legal, ţinând cont de caracteristicile ei unice şi de faptul că este întâlnită doar pe o arie restrânsă.
„Laleaua de Buzău, pe care noi am denumit-o Laleaua Vlăsiei, pentru că a fost găsită în Pădurea Vlăsiei, actuala Pădure Crâng, este cu totul diferită de Laleaua de Cazane sau laleaua de pădure pe care o întâlnim în Republica Moldova.
Este total greşit să o confundăm. Laleaua de Buzău are caracteristici unice, practic putem vorbi de o specie endemică, unică putem spune la nivel internaţional, pentru că aceasta, spre deosebire de Laleaua de Cazane, care preferă un areal stâncos, locuri însorite (…), ea creşte în pădure, în zone umbroase, chiar şi mlăştinoase. Şi caracteristicile ei sunt diferite faţă de celelalte două specii menţionate anterior. Noi apreciem că ea este o varietate din Tulipa Sylvestris, practic vorbim de o varietate cu caracteristici unice. Acum este aproape de finalul sezonului în care înfloreşte”, a declarat pentru Agerpres, Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice şi Vegetale Buzău.
Pentru că este o specie rară şi deosebit de sensibilă, administraţia locală a făcut apel în nenumărate rânduri către cetăţeni să nu o mai recolteze.
Drept urmare, cercetătorii au întocmit mai multe studii ştiinţifice, care vor sta la baza unei documentaţii necesare să îi confere speciei un statut juridic şi o protecţie din punct de vedere legal.
„O aveam în studiu de mulţi ani. Când am încercat să vorbim despre acest tezaur, au venit fel de fel de specialişti din afara ţării pentru a recolta bulbi de aici şi de a-i duce în altă parte. Noi am luat măsuri şi tacit am extins, am dispersat bulbii pe un areal mult mai mare. Ea a fost recoltată în mod neprietenos, practic nu s-au respectat regulile de protejare. Suntem fericiţi că, dacă acum câţiva ani lumea o ştia în anumite zone, acum eu sunt bucuros că am reuşit să o avem pe o arie mai mare.
O avem în studiu la Banca de Resurse Genetice şi facem demersurile pentru recunoaşterea ei ca un genotip cu identitate clară, care să fie recunoscut de lumea ştiinţifică internaţională. Problema este aceasta a protejării. Ea trebuie protejată sub aspect ştiinţific şi să fie prezentă la nivelul congreselor internaţionale. Am avut o problemă anul trecut, pentru că nu a înflorit din cauza secetei. Anul acesta am avut o înflorire frumoasă. Nu este o lalea de cultură. Este foarte sensibilă, sunt foarte mulţi care cred că pot duce această bucurie acasă. Se înşeală, pentru că ea nu are capacitate de păstrare după rupere, doar câteva ore, trei-patru ore, după aceea se păleşte. Dacă laleaua cealaltă se păstrează câteva zile în vază, aceasta nu se poate păstra. Nu mulţi înţeleg asta, sperăm ca prin programe speciale să reuşim să o protejăm”, a precizat cercetătorul Costel Vânătoru.
Prezent în urmă cu câteva zile la a 46-a ediţie a „Simfoniei Lalelelor” de la Piteşti, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunţat că va sprijini orice demers care să ateste unicitatea Lalelei Vlăsiei.
„Simfonia Lalelelor a devenit o tradiţie identitară pentru Piteşti, fiind deja un festival unic la nivel naţional şi unul dintre cele mai importante la nivel internaţional. Ca buzoian şi ca primar nu pot să nu mă gândesc la laleaua din Crâng, o specie emblematică cu care suntem binecuvântaţi.
Sunt convins că, odată cu regenerarea Pădurii Crâng şi transformarea ei în Pădure Parc şi cu ajutorul domnului inginer cercetător Costel Vânătoru, directorul general al Băncii de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale şi Aromatice şi echipei sale, această specie de lalea va putea fi mai bine protejată, promovată şi multiplicată. Această specie de lalea rară ar putea deveni unul din brandurile Buzăului”, a transmis primarul Constantin Toma.
Agerpres
sursa foto: Facebook
EVENIMENT
Premierul Bolojan: Vom ataca și problema pensiilor speciale. Suntem singura țară din lume cu judecători pensionați la 48 de ani

Premierul Ilie Bolojan a declarat vineri că problema pensiilor speciale va fi abordată în următoarele pachete de măsuri ale guvernului, cel mai târziu în al doilea sau al treilea.
De asemenea, prim-ministrul a precizat că România este singura țară din lume în care judecătorii se pensionează la 48 de ani, cu o pensie medie de 5.000 euro, „care este cam de nouă ori mai mare decât pensia medie din România, în condițiile în care o bună parte din români se pensionează la 65…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FCSB – CFR Cluj se joacă astăzi, în Ghencea. Dan Petrescu vrea Supercupa: „Venim să câştigăm, chiar dacă ne lipsesc 5 jucători”

Supercupa României: FCSB – CFR Cluj – sâmbătă, 5 iulie, ora 20, stadionul Ghencea.
Cine transmite meciul la TV: Digi 1, Prima Sport 1, Prima TV
Echipe probabile:
FCSB: Târnovanu – Cercel, M. Popescu, Ngezana, Radunovic – Șut, Chiricheș – Cisotti, Olaru, Fl. Tănase – Bîrligea
Rezerve: Zima, Graovac, Alhassan, Toma, Crețu, Perianu, Gheorghiță, Miculescu, Alibec, Politic, Ștefănescu, Vlăsceanu
Absenţi: Joyskim Dawa, Octavian Popescu
CFR…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
INCENDIU de vegetație uscată în zona Valea Inzelului din comuna Râmeț. Intervin pompierii din Aiud și SVSU Râmeț

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit sâmbătă, în jurul orei 12:00, în zona satului Valea Inzelului din comuna Râmeț.
Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în satul Valea Inzelului.
Pompierii intervin cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o autospecială de muncă operativă. De asemenea, pentru stingerea incendiului intervine și SVSU Râmeț.
foto: arhivă
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
O ursoaică cu pui a fost semnalată pe traseele montane din Scărița Belioara. A fost transmis un mesaj RO-Alert

Autoritățile din Alba au anunțat sâmbătă, în jurul orei 13:20, că a fost semnalată prezența unei ursoaice cu pui pe traseele montane din Scărița Belioara, rezervație aflată pe teritoriul comunelor Ocoliș și Poșaga.
Potrivit ISU Alba, a fost emis un mesaj RO-Alert în zona respectivă.
foto: arhivă
Citește mai mult pe Alba24.ro