Connect with us

EVENIMENT

Lansare de succes pentru racheta Vega-C

Publicat

fxjypnbxkaqozxu

Vega-C, noua rachetă a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), a avut lansarea inaugurală miercuri, la 16,13, ora României, evenimentul reprezentând rezultatul a mai multor ani de muncă din partea ESA, a contractorului principal Avio şi a partenerilor industriali din 13 state membre ESA, anunţă Agenţia Spaţială Română (ROSA).

Potrivit unui comunicat al ROSA, transmis AGERPRES, România este unul dintre aceste state care contribuie la programul Vega-C, entităţi din ţara noastră realizând teste aerodinamice şi acustice, verificări şi validări ale sistemului de navigaţie al Vega-C, precum şi integrarea şi validarea unor sisteme pentru vehiculul spaţial Space Rider care va zbura cu Vega-C.

Se dezvoltă, de asemenea, un stand de testare a turbopompei cu oxigen lichid pentru Vega-E.

 

Lansare de succes pentru racheta Vega-C: progres important în ceea ce priveşte flexibilitatea sistemului de lansare

„Configuraţia noii rachete reprezintă un progres important în ceea ce priveşte flexibilitatea sistemului de lansare. Vega-C poate lansa pe orbită sateliţi mai mari decât o făcea Vega, poate lansa două sarcini utile principale şi poate fi configurată pentru a lansa sateliţi de mici dimensiuni pentru terţi. Viitorul vehicul spaţial al ESA, Space Rider, va fi lansat pe orbita tot cu ajutorul unei rachete Vega-C”, precizează sursa citată.

Agenţia Spaţială Romană (ROSA) a prioritizat participarea României la programul Vega-C, astfel încât comunitatea spaţială din ţara noastră să aibă acces şi să contribuie în această arie cheie: transport spaţial.

„Participarea României la programul opţional al ESA pentru lansatori şi în mod particular la Vega-C, Ariane 6 şi Space Rider reprezintă pentru noi o investiţie cheie în viitorul domeniului spaţial din România. Am deschis astfel calea organizaţiilor din România să contribuie la realizarea celor mai noi rachete şi vehicule spaţiale europene. Colaborarea cu marii integratori europeni şi companiile europene deja consacrate în dezvoltarea de rachete a contribuit la dezvoltarea de capabilităţi critice la noi în ţară”, a declarat preşedintele Agenţiei Spaţiale Romane (ROSA), Marius-Ioan Piso, citat în comunicat.

Conform ROSA, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospaţială „Elie Carafoli” – INCAS a conceput şi proiectat macheta rachetei, utilizând senzori multipli. De asemenea, INCAS a realizat teste aerodinamice şi aeroacustice în tunelul său trisonic la viteze cuprinse între Mach 0,5 şi Mach 3,5.

Totodată, echipa de Experţi Atos din România a avut o contribuţie semnificativă la sistemul de transport spaţial Space Rider, care va fi integrat pe Vega-C, prin implementarea unui echipament electric de sprijin la sol – Electrical Ground Support Equipment, iar Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI dezvoltă un stand de testare a turbopompei de oxigen lichid pentru Vega-E. Acest stand va permite testarea unei familii mai largi de turbopompe.

Lansare de succes pentru racheta Vega-C: rol fundamental în sectorul transportului spaţial

Din anul 2012, Vega a jucat un rol fundamental în sectorul transportului spaţial. Împreună cu viitoarea racheta Ariane 6, folosirea şi îmbunătăţirea rachetei Vega-C vor spori şi mai mult competitivitatea europeană după anul 2025. Aceşti pasi vin ca răspuns la creşterea rapidă a concurenţei la nivel mondial, Europa venind cu o ofertă de configuraţii bazate pe module comune.

Dezvoltarea rachetelor va continua şi după ce Vega-C a început să fie operaţională, o altă variantă, Vega-E, urmând a fi construită mai simplu – folosind o treaptă superioară criogenică în locul celei de-a doua şi a treia trepte Vega-C.

Lansare de succes pentru racheta Vega-C: rol fundamental în sectorul transportului spaţial

Zborul VV21 a fost operat de ESA, coordonatorul programului Vega-C. Construcţia acesteia a fost agreată la întâlnirea ministerială din decembrie 2014, în urma succesului programului Vega. Racheta Vega-C, mai puternică, a fost răspunsul ESA la o piaţă în expansiune şi la nevoile instituţionale pe termen lung.

Statele Membre ESA care participă în programul Vega-C sunt Austria, Belgia, Cehia, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Norvegia, Olanda, România, Spania, Suedia şi Elveţia. AGERPRES

Sursa foto: Thomas Burghardt

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință

Publicat

dolari bun e1658154786633.jpg

Anunțul făcut de administrația de la Casa Albă în ceea ce privește majorarea tarifelor vamale la importuri a avut un efect imediat asupra dolarului.

Donald Trump a anunţat taxe de 20% pentru produsele importate din UE, 34% pentru cele din China sau 10% pentru importurile din Marea Britanie, arată analistul econoloc Radu Georgescu.

„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință

Decizia luată de Donald Trump se poate transforma într-un…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

Publicat

cfr u craiova.jpg

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.

CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.

Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

„Împreună hrănim speranța”. Colecta Națională de Alimente revine la Cluj. Ajutor de Paști pentru cei în nevoie

Publicat

cn 25 04 vizual orizontal f.png

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, între care și cea din Cluj, alături de partenerii săi și mii de voluntari, organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente.

Acesta este una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România și se va derula în peste 1.000 de magazine din toată țara.

„Împreună hrănim speranța”. Colectă de alimente la…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital de oncologie și cardiologie de la Alba Iulia. Licitația, lansată în SEAP

Publicat

dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul spital

Dotări de peste 79 milioane de lei pentru noul corp al Spitalului din Alba Iulia. Noul spital de oncologie și cardiologie aflat în construcție la Alba Iulia urmează să fie dotat cu echipamente medicale de peste 79 milioane de lei. Este vorba despre un laborator integrat de tratament oncologic și un sistem angiograf. 

Reamintim faptul că la Alba Iulia a început construcția unui nou corp de clădire în curtea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia. Este vorba despre o…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe