Connect with us

EVENIMENT

Lansarea Blue Origin. Jeff Bezos pornește în spaţiul suborbital la bordul New Shepard

Publicat

Blue Origin lansează marţi prima sa misiune cu echipaj, în scop turistic, între care se va afla fondatorul său, miliardarul Jeff Bezos, şi alţi trei pasageri. Aceştia vor merge în spaţiul suborbital şi înapoi.

Jeff Bezos va zbura deasupra liniei Karman care marchează altitudinea de 100 kilometri faţă de adâncimea mării. Racheta şi capsula miliardarului sunt pregătite şi au trecut cu brio toate testele preliminare lansării.

Citește și: Șase pasageri vor ajunge în spațiu. Blue Origin a anunțat când va avea loc cel de al cincilea zbor

„Am efectuat un test al sistemului de evadare în care am arătat cum poate evada capsula în cazul unei anomalii la decolarea rachetei. Misiunea M6 a fost despre testarea acestui lucru în cele mai grele condiţii. Am aprins motorul în zbor şi am arătat că putem recupera caspula în siguranţă”, a afirmat Gary Lay, designer New Shepard.

Altitudinea la care va ajunge capsula New Shepard este de 105 kilometri, trecând astfel peste linia Karman, aflată la 100 kilometri.

Echipajul capsulei va fi format din patru persoane: Jeff Bezos, fratele său, Mark, pensionara de 82 de ani Wally Funk şi Oliver, tânărul de 18 ani care l-a înlocuit pe câştigătorul anonim al licitaţiei de 28 de milioane de dolari.

Pe lângă fratele lui Jeff Bezos, Mark, în capsula New Shepard se vor afla Wally Funk, prima femeie inspector al Agenţiei Federale Aeriene, acum o „tânără pensionară” de 82 de ani şi Oliver Daemen, cel mai tânăr om care va zbura în spaţiu. Acesta are 18 ani şi a obţinut locul alături de Bezos în urma retragerii misterioase a câştigătorului licitaţiei pentru un loc în rachetă.

„Mulţumesc foarte mult oamenilor de la Blue Origin pentru că au făcut asta posibil şi pentru că au realizat naveta New Shepard. Mulţumesc!”, a spus Oliover Daemen.

Există o dezbatere în curs cu privire la locul în care începe de fapt spaţiul. O delimitare comună este Linia Kármán, o graniţă imaginară situată la 62 de mile sau 100 km deasupra nivelului mării.

„În esenţă, odată ce această linie de 100 km este traversată, atmosfera devine prea subţire pentru a oferi suficientă portanţă pentru ca aeronavele normale să poată menţine zborul”, a declarat Raman Prinja, şeful Departamentului de Fizică şi Astronomie al Universităţii din Londra.

Dar unii universitari, guverne şi directori oferă altitudini variate atunci când li se cere să definească unde se termină atmosfera Pământului şi unde începe spaţiul. Câteva companii de călătorie spaţială s-au lăudat că merg la „marginea” spaţiului, chiar dacă zboară mult sub Linia Kármán.

Între timp, NASA spune că spaţiul începe la doar 50 de mile în sus, ceea ce înseamnă că oricine trece deasupra este un astronaut în ochii guvernului SUA.

Miliardarul Richard Branson a devenit duminică, 11 iulie, primul turist în Spaţiu. Aparatul de zbor Unity al companiei Virgin Galactic deţinută de Branson a reuşit să atingă altitudinea de 86 km. MEDIAFAX

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO. Clădirea Anatomie, veche de peste 120 de ani, modernizată. Rectorul UMFIH: E nucleul pe care s-a dezvoltat universitatea

Publicat

cladirea anatomia umf cluj 3.jpg

Clădirea Anatomie de pe strada Clinicilor 3-5 din Cluj-Napoca, care este monument istoric, va fi modernizată și reabilitată. Un simbol al educației și al progresului Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, aceasta va intra într-un amplu proces de reabilitare, dar și de restaurare.

Investiția de peste 11,2 milioane de euro va fi finalizată în anul 2029.

Clădirea Anatomie, veche de peste 120 de ani, modernizată. Rectorul UMF Cluj: E nucleul…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Tânărul din Zlatna care a furat o autoutilitară și s-a răsturnat cu ea pe malul Ampoiului, REȚINUT de polițiști

Publicat

whatsapp image 2021 04 08 at 08.58.32 1.jpeg

Tânărul din Zlatna care a furat o autoutilitară și s-a răsturnat cu ea pe malul Ampoiului, în timp ce conducea băut și fără permis, a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.

Potrivit IPJ Alba, la data de 18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Zlatna, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 18 ani, din Zlatna, care este cercetat sub aspectul săvârșirii…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

INCENDIU la Alba Iulia. Pompierii acționează cu două autospeciale, în zona Bărăbanț

Publicat

incendiu la alba iulia. pompierii acționează cu două autospeciale, în

Detașamentul de pompieri Alba Iulia a fost chemat să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în municipiu.

Din primele date, acesta a fost semnalat pe strada Petresti, zona Bărăbanț.

Ar fi vorba despre un incendiu izbucnit in interiorul unei camere al unei locuințe.

Au fost alocate echipaje cu două autospeciale de stingere și una de prim-ajutor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sabău (după înfrângerea în fața Oțelului): La cum suntem PLĂTIȚI, ei sunt datori față de club

Publicat

sabau 3 1 e1693205389980.jpg

După înfrângerea din Cupă în fața Oțelului Galați, Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul Universității Cluj, s-a declarat dezamăgit de prestația echipei sale.

După ce a ratat prezența în play-off în ultima etapă a sezonului regular, acum „șepcile roșii” au pierdut și accesul în finala competiției surprizelor care va avea loc la Sibiu, pe 15 mai.

Sabău (după înfrângerea în fața Oțelului): La cum suntem PLĂTIȚI, ei sunt datori față de club

La…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe