EVENIMENT
Lansarea de marţi a mega-rachetei pe care NASA o va trimite spre Lună, ameninţată de vremea rea
Prima lansare a noii mega-rachete pe care NASA intenţionează să o trimită spre Lună, stabilită pentru marţi, ar putea fi reprogramată din cauza unei furtuni, informează AFP.
După două tentative eşuate în urmă cu câteva săptămâni din cauza unor probleme tehnice, noua tentativă de marţi privind lansarea rachetei SLS (Space Launch System) în cadrul misiunii Artemis 1 este de acum ameninţată de o furtună pe cale să se formeze în Marea Caraibilor.
„Depresiunea tropicală Nr. 9” nu are încă un nume oficial şi se află pentru moment la sud de Republica Dominicană. Însă ea ar urma să se transforme în zilele următoare în uragan şi să urce prin Golful Mexic până în Florida, unde se află Centrul Spaţial Kennedy, de la care va fi lansată această rachetă.
„Planul A este să rămânem concentraţi şi să realizăm lansarea pe 27 septembrie”, a declarat vineri Mike Bolger, un oficial de la Centrul Spaţial Kennedy.
„Dar dacă trebuie să trecem la Planul B, avem nevoie de câteva zile pentru a pivota configuraţia noastră actuală (…) şi să ducem racheta sub protecţia hangarului său de asamblare”, a adăugat el.
Specialiştii de la NASA urmăresc cu atenţie în aceste zile toate buletinele meteo.
„Vom lua probabil o decizie cel mai târziu sâmbătă dimineaţă sau la începutul după-amiezii”, a adăugat Mike Bolger.
Racheta SLS, vopsită în alb şi portocaliu, poate să reziste pe rampa ei de lansare la vânturi ce ating viteze de cel mult 137 de km/h.
Lansarea de marţi a mega-rachetei pe care NASA o va trimite spre Lună, ameninţată de vremea rea: când va fi ratată
Dacă va trebui să fie adăpostită într-un hangar, fereastra actuală de lansare, care durează până pe 4 octombrie, va fi ratată. Următoarea fereastră de lansare este prevăzută pentru perioada 17-31 octombrie, cu o posibilitate aproape zilnică de lansare, exceptând zilele de 24, 25, 26 şi 28 octombrie.
O altă întârziere ar fi o grea lovitură pentru NASA, care a fost nevoită recent să surmonteze alte două probleme tehnice.
La începutul lunii septembrie, lansarea rachetei SLS a fost anulată în ultimul moment din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid în timpul operaţiunii de umplere a rezervoarelor sale cu acest tip de carburant. De atunci, o garnitură defectă a fost înlocuită, iar NASA a reuşit în această săptămână un test la sol ce viza verificarea reparaţiilor efectuate.
Mai mult, Forţa Spaţială Americană, însărcinată cu siguranţa publică, a acceptat să extindă durata de certificare a bateriilor incluse în sistemul rachetei privind autodistrugerea de urgenţă. Acea derogare trebuia să fie în mod obligatoriu acordată pentru ca racheta SLS să poată să decoleze marţi – sau la data de rezervă, 2 octombrie.
Lansarea de marţi a mega-rachetei pe care NASA o va trimite spre Lună, ameninţată de vremea rea: verifică Orion
Marţi, fereastra de lansare se va deschide la ora locală 11:37 şi va rămâne deschisă timp de 70 de minute. Dacă SLS va fi lansată marţi, misiunea Artemis 1 va dura 39 de zile până la amerizarea capsulei Orion în Oceanul Pacific pe 5 noiembrie.
Misiunea Artemis 1, care nu va transporta astronauţi în spaţiu, are scopul de a verifica dacă Orion, capsula plasată în vârful rachetei, este suficient de sigură pentru a transporta în viitor echipaje umane pe Lună. AGERPRES
EVENIMENT
Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025. Fără CONTROALE la frontiere
România și Bulgaria devin, intră în zona Schengen, inclusiv pe cale terestră, de la 1 ianuarie 2025, după 13 ani de negocieri.
”România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025”, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter.
Decizie istorică la Budapesta. România şi Bulgaria intră în Schengen TERESTRU de la 1 ianuarie 2025
Decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
LIVE VIDEO 1 Decembrie la Alba Iulia: Autoritățile locale prezintă evenimentele care au loc de Ziua Națională
LIVE VIDEO 1 Decembrie la Alba Iulia: Autoritățile locale prezintă evenimentele care au loc de Ziua Națională.
Principalii actori implicați în organizarea evenimentelor oferă explicații pe acest subiect.
Este vorba despre Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba și Nicolae Albu, prefectul județului Alba.
PROGRAM 1 Decembrie la Alba Iulia
VINERI, 22…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
ACCIDENT GRAV în zona Tău-Bistra: Un copac a căzut peste un autoturism. O persoană s-ar fi aflat în interiorul mașinii
Pompierii din Sebeș intervin de urgență, vineri, 22 noiembrie, în jurul orei 12.30, în zona Tău-Bistra, pe DC 217.
Din primele infromații un copac ar fi căzut peste un autoturism. Din câte se pare, potrivit ISU Alba, o persoană ar fi fost în interiorul mașinii, în momentul căderii copacului.
La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu două autospeciale, alături de pompierii voluntari din Șugag, pentru…
Citește mai mult pe Alba24.ro
Iarna începe să-și intre în drepturi și în jud. Cluj. A nins viscolit azi-noapte și șoferii au început să aibă probleme pe unele drumuri județene.
Este și cazul celui dintre Ciurila și Sălicea, pe care s-a circulat în condiții dificile, fapt pentru care administratorul drumului a fost amendat pentru că nu a efectuat deszăpezirea acestuia și nu a acționat cu material antiderapant.
Administratorul drumului dintre Ciurila și Sălicea, AMENDAT pentru…
Citește mai mult pe Cluj24.ro