EVENIMENT
Le Monde: România se mișcă rapid pentru construirea Autostrăzii A7 spre Ucraina. Constructor: Terminăm Lotul 1 pe 3 octombrie 2024

Publicația Le Monde a scris vineri despre un proiect strategic de infrastructură realizat de România, care ar urma să dezvolte rețeaua de transport spre Ucraina.
Termenele sunt strânse, iar miza este importantă: creșterea schimburilor comerciale cu țara vecină, dar și eventualele livrări de arme către Kiev.
”În nesfârșita câmpie a Dunării, la aproximativ șaizeci de kilometri nord de București, tăvălugii aplatizează o porțiune de asfalt” scriu jurnaliștii Le Monde.
Constructorii trebuie să se miște rapid: un tronson de autostradă de 21 de kilometri (inclusiv două noduri), trebuie terminat în doi ani, ceea ce este foarte rapid pentru România.
”O axă nord-sud de aproape 500 de kilometri, la care această țară din estul Europei a visat de zeci de ani”, scrie Le Monde despre viitoarea Autostradă A7, care ar trebui, în cele din urmă, să lege Bucureștiul de granița cu Ucraina.
„Această autostradă va ajuta în primul rând România prin conectarea anumitor părți ale țării care până acum erau dezavantajate”, a explicat Guido Retter, șeful companiei Retter, care lucrează pe lotul 1 al viitoarei autostrăzi.
Totodată, Guido Retter mai spune că presa de la Kiev a făcut din acest proiect puțin prea repede simbolul sprijinului României pentru Ucraina.
În acest context, trebuie precizat că proiectul Autostrăzii A7, finanțat prin PNRR, a fost lansat înainte de începerea invaziei Ucrainei de către Rusia.
Ce se întâmplă acum este faptul că el progresează într-o viteză rară pentru o țară cunoscută până acum pentru încetineala sa în realizarea unor proiecte majore, constată jurnaliștii francezi.
Ei se bazează și pe declarațiile ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.
De la începutul războiului, „accelerăm și ne concentrăm mai mult”, spune Grindeanu, care se angajează „să termine A7 până în 2026”.
Declarația ministrului pare susținută și de Guido Retter: pe șantierul A7, el spune că va termina construcția tronsonului la care lucrează compania sa „pe 3 octombrie 2024”.
Miza: afacerile cu Ucraina, dar și livrarea de arme
Odată finalizată apărarea „flancului estic” al NATO, Autostrada Moldovei (așa cum mai este cunoscută) ar putea facilita, pe de o parte, transportul cerealelor ucrainene către portul românesc Constanța, la Marea Neagră, iar pe de alta, livrarea de arme grele în Ucraina.
Ca să nu mai vorbim de rolul său în apărarea unei țări care constituie „flancul estic” al NATO.
De menționat că Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane în Europa, a criticat în august 2023 „starea deplorabilă a infrastructurii românești” care „nu ar ajuta NATO” să desfășoare rapid forțe în cazul unui atac rusesc.
Problema traficului spre Nord este o problemă reală, mai constată cei de la Le Monde. În prezent, durează aproape șapte ore pentru a ajunge de la București la Siret, pe un drum prost.
„Înainte de război, relațiile cu Ucraina erau aproape de zero, dar acum totul crește”, spune ministrul Grindeanu el, arătându-le jurnaliștilor amploarea proiectelor în derulare, pe harta mare desfășurată pe biroul său.
Analiza Le Monde mai arată că perspectiva aderării Moldovei și Ucrainei la Uniunea Europeană nu face decât să întărească sentimentul că este nevoie urgentă de infrastructură în zona respectivă.
Primul lot al A7 trebuie finalizat în acest an
Lotul 1 Dumbrava – Mizil al Autostrăzii Moldovei A7 are o lungime de 21 de kilometri și termen oficial de finalizare octombrie 2024.
Autostrada A7
Ploiești – Buzău
Lot 1: Dumbrava (A3) – Mizil (21 km)
Constructor: Asocierea Impresa Pizzarotti & C. S.P.A. – Pizzarotti S.A. – Retter Projectmanagement S.R.L.
Valoare contract: 1.468.550.055,22 lei fără TVA (semnat iunie 2022)
Termen de finalizare: octombrie 2024 (lucrări începute în 2022)
Lot 2: Mizil – Pietroasele (Spătaru) – 28.35 km
Constructor: Asocierea SC Coni SRL (lider) – Trace Group Hold PLC.
EVENIMENT
Sâmbătă, 17 mai: Finala Festivalului Alba Chess 2025. Cei mai buni tineri șahiști din județ vin să joace la Alba Iulia. PROGRAM

Sâmbătă: Finala Festivalului Alba Chess 2025. După etapele zonale pline de concentrare și ambiție, cei mai buni tineri șahiști din județul Alba vin să joace pentru titlul de Campion Județean Alba Chess 2025.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, 17 mai, la Sediul Administrativ al Consiliului Județean Alba aflat în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.
Programul este următorul:
- 11:00 – Invitație la șah pentru copii – Alba Chess
- 11:30 – Semifinalele Alba…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc, mesaj pentru români: Mergeți la vot. Democrația nu poate funcționa cu jumătate de popor

Emil Boc, primarul Clujului, a transmis vineri un mesaj, înaintea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Mesajul său a fost în trei puncte, Emil Boc adresându-se celor care au fost la vot în turul I, celor care au fost, dar candidatul lor nu a intrat în turul II, și celor care nu au votat.
Emil Boc, mesaj pentru români. Mergeți la vot. Democrația nu poate funcționa cu jumătate de popor
Emil Boc, primarul Clujului îi îndeamnă pe românii de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Alertă alimentară: Lanțul de magazine Penny retrage un produs de la rafturi. Despre ce produs este vorba

Alertă alimentară: Retragere de la vânzare a unui produs de oregano din magazinele Penny. Rewe Lanțul de magazine anunță retragerea imediată de la comercializare a produsului „Pentru tine de la Penny Oregano mărunţit 10g”, ca urmare a depășirii limitei admise de alcaloizi pirolizidinici, substanțe toxice ce pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.
- Produs vizat: „Pentru tine de la Penny Oregano mărunţit 10grame
- Producător: Eurosalt Manufacturing SRL
- Cantitate netă:…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Procedura de înscriere și bugetul disponibil

Programul Rabla 2025 pentru firme începe pe 29 mai. Ministerul Mediului, prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, a anunțat lansarea unei noi sesiuni a Programului Rabla dedicată persoanelor juridice de drept privat. Înscrierile pentru această ediție încep pe 29 mai și se vor încheia pe 27 noiembrie 2025 (sau până la epuizarea bugetului alocat).
„Programul Rabla Auto este un instrument strategic pentru sprijinirea tranziției verzi în sectorul privat. Prin această…
Citește mai mult pe Alba24.ro