Connect with us

EVENIMENT

Lebede diagnosticate cu gripă aviară în județul Suceava

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Marți, 3 ianuarie 2023, a fost diagnosticat un nou caz de gripă aviară H5N1, la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din județului Suceava, anunță ANSVSA.

Până la această dată, nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice, precizează autoritatea.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis instrucțiuni clare către toate structurile teritoriale subordonate (DSVSA județene), cu privire la întarirea măsurilor de prevenire și supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare.

Pe întreg teritoriul României, exploatațiile de păsări autorizate/înregistrate sanitar- veterinar, cu sistem de creștere liber și ecologic, trebuie să țină efectivele cât mai adăpostite, fără acces la luciuri de apă sau alte amenajări hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu păsările sălbatice.

De asemenea, a fost solicitată întărirea tuturor măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale avicole de pe teritoriul României.

Lebede diagnosticate cu gripă aviară în județul Suceava. Recomandări

În cazul crescătorilor de păsări din gospodăriile populației, ANSVSA recomandă respectarea separarea în cadrul gospodăriei a raţelor şi gâştelor de alte păsări domestice, evitarea creşterii păsărilor domestice în aer liber, acestea fiind ţinute închise obligatoriu în spaţii special amenajate; atunci când acest lucru nu este posibil, hrănirea şi adăparea păsărilor se va realiza într-o zonă acoperită, la care nu pot avea acces păsările sălbatice, adăparea păsărilor domestice cu apă din rezervoarele de apă de suprafaţă, neaccesibile păsărilor sălbatice, evitarea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice, mişcările limitându-se la o singură persoană (proprietarul exploataţiei), prevenirea contactului cu alte specii de mamifere, inclusiv rozătoare şi alte animale de companie, folosirea unei alte încălţăminte în spaţiul de exploatare a păsărilor domestice sau a unui amplasament special amenajat, pentru dezinfecţia încălţămintei, precum și limitarea pe cât posibil a accesului tuturor păsărilor domestice şi a păsărilor sălbatice captive la luciuri de apă, lacuri, bălţi, râuri şi orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală.

ANSVSA colaborează cu o serie de instituții implicate în observarea, supravegherea și monitorizarea păsărilor sălbatice, respectiv societăți ornitologice, Asociația Biosfera Delta Dunării, asociații de vânătoare etc.

În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul național a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecție sau supraveghere.

Valul epidemic de influență aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021, continuă să afecteze Europa. În decursul anului trecut (2022), țările care au raportat confirmarea de noi focare de gripă aviară înalt patogenă au fost: Albania (6), Belgia (9), Bulgaria (20), Cipru, Cehia (17), Germania (93), Danemarca (6), Spania (37), Franța (1577), Croația (3), Ungaria (279), Irlanda (2), Islanda, Italia (48), Moldova (5), Olanda (79), Norvgia (2), Polonia (56), Portugalia (9), România (3), Serbia (3), Slovacia, Irlanda de nord (UK) și Kosovo (3).

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

VIDEO Săptămâna Siguranței Rutiere: Activități informativ-educative ale polițiștilor din Alba, la Colegiul I.M. Clain din Blaj

Publicat

video săptămâna siguranței rutiere: activități informativ educative ale polițiștilor din alba,

În cadrul Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere, polițiștii Serviciului Rutier Alba, în colaborarea cu Poliția Municipiului Blaj, au desfășurat joi, 22 mai, activități informativ-educative la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din municipiul Blaj.

La activități au participat peste 150 de elevi, aceștia fiind implicați în numeroase activități al căror scop l-a reprezentat, pe de o parte, conștientizarea importanței respectării regulilor de circulație, iar…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Ultimele zile în care asociațiile de proprietari se pot înscrie în concursul Curățenie Generală. Premii de mii de lei

Publicat

curatenie generala.jpg

Primăria Cluj-Napoca organizează o nouă ediție a concursului „Curățenie Generală”, unde asociațiile de proprietari și locatari sunt provocate să-și îngrijească spațiile comune și să concureze pentru premii de mii de lei.

Înscrierea la concurs a asociaţiilor de proprietari sau locatari se va încheia în 23 mai, astfel că Primăria Cluj-Napoca îi încurajează pe cei interesați să trimită, prin completarea formularului online sau fizic, prin completarea și…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Scrisoare deschisă către Hidroelectrica: Cum reușiți să produceți energie de 2-3 ori mai scumpă decât omologii voștri canadieni?

Publicat

scrisoare deschisă către hidroelectrica: cum reușiți să produceți energie de

Scrisoare deschisă către Hidroelectrica: “Cum reușiți, în mod atât de simplu, să produceți energie hidroelectrică de cel puțin 2-3 ori mai scumpă decât omologii dumneavoastră canadieni de la BC Hydro?”

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) a cerut companiei Hidroelectrica, printr-o scrisoare deschisă, explicații pentru prețul la care produce energia și cu privire la motivul pentru care acesta este mai mare decât cel la care produce compania…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Investiții pentru protecția împotriva inundațiilor, pe râul Arieș. Demersuri pentru continuarea lucrărilor de îndiguire, la Bistra

Publicat

investiții pentru protecția împotriva inundațiilor, pe râul arieș. demersuri pentru

Ca urmare a prezentării programului de investiții propus pentru anul 2025 de către Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Alba, prefectul județului Alba, Nicolae Albu, însoțit de directorul SGA, Valentin Dican, a efectuat o vizită pe teren în satul Lunca Merilor, la solicitarea primarului localității și a locuitorilor din zonă.

Administrația Bazinală de Apă Mureș, prin intermediul SGA Alba, derulează un proiect amplu de amenajare a râului Arieș și a afluenților săi, având…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe