Connect with us

EVENIMENT

Legea privind comercializarea produselor alimentare va fi modificată, pentru protejarea producătorilor români

Publicat

cumparaturi

Legea 321 privind comercializarea produselor alimentare este un act normativ bun care trebuie modificat, astfel încât să fie complementar cu Directiva europeană 633 privind practicile comerciale neloiale, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu. Acesta a  menţionat că legea va proteja producătorul român în relaţia cu marii comercianţi.

„În propunerea venită de la Senat pentru transpunerea Directivei 633 privind practicile comerciale neloiale se prevedea abrogarea Legii 321. În schimb, pentru mine şi colegii mei, Legea 321 este un act normativ bun care trebuie modificat astfel încât să fie complementar cu directiva europeană. P

entru prima dată o să avem şi în România un mecanism statal de intervenţie, pe de o parte, prin Legea practicilor neloiale unde Consiliul Concurenţei va fi autoritatea de aplicare a legii, în timp ce Ministerul Agriculturii va fi autoritate de monitorizare, iar de cealaltă parte vom avea posibilitatea prin Legea 321 să creăm cadrul legal care să protejeze producătorul român în relaţia cu marii comercianţi şi să echilibrăm acest raport de forţe care a fost inegal şi dezechilibrat”, a precizat Chesnoiu.

În ceea ce priveşte modificările aduse legii privind prelungirea termenelor de plată, Chesnoiu a spus că în legea venită de la Senat se impuneau termene de plată, ceea ce aducea un risc de declanşare a unei proceduri de infringement. „Haideţi să ne înţelegem. Directiva europeană spune depăşirea termenului de plată cu până la 30 de zile, constituie practică comercială neloială. În legea venită de la Senat se impuneau termene de plată. Ori nu acesta a fost rolul şi scopul Directivei. Riscam, dacă treceam în forma venită de la Senat această lege, să se declanşeze procedura de infringement împotriva României pentru că am transpus Directiva în mod incorect. Şi atunci lăsam Legea practicilor comerciale neloiale cu definirea practicilor negre şi a celor gri şi intervenim pe Legea 321 ca să asigurăm complementaritatea actelor normative, astfel încât legea naţională să fie în completarea celei europene”, a transmis şeful MADR.

Întrebat dacă România riscă un infringement pentru netraspunerea directivei europene, el a răspuns: „Nu. Am avut discuţia cu domnul comisar. L-am informat că până la finalul lunii februarie, ţinând cont că Parlamentul va avea vacanţă în ianuarie, vom finaliza legea şi va fi adoptată”.

În ceea ce priveşte controlul pe calitatea fructelor şi legumelor comercializate pe piaţa românească, ministrul Agriculturii a spus că aceste controale vizează în general produsele importate, iar de anul viitor autorităţile se vor preocupa pentru deschiderea de noi pieţe pentru producătorii romani şi diminuarea evaziunii fiscale din acest sector.

Sute de amenzi aplicate de Ministerul Agriculturii, în urma controalelor la operatorii economici care comercializează fructe și legume proaspete

Potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii, în perioada 10 – 16 decembrie 2021, inspectorii MADR au aplicat amenzi în valoare totală de 101.500 lei şi 159 de sancţiuni cu avertisment, după verificările efectuate la operatorii economici care comercializează fructe şi legume proaspete cu privire la modul de respectare a legislaţiei specifice.

Acţiunile de control s-au concretizat în verificarea unui număr de 581 operatori economici, din domeniul comerţului en-detail cu legume şi fructe proaspete (Market-uri/Supermarket-uri/Hipermarket-uri), fiind constatate abateri de la prevederile standardelor de comercializare pentru fructele şi legumele proaspete.

Printre neconformităţile constatate se regăsesc lipsa menţiunii originii şi categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail legume şi fructe proaspete, a etichetării sau etichetarea incompletă a loturilor de legume şi fructe (de exemplu: lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării).

De asemenea, etichetele expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe aveau menţionate o altă ţară de provenienţă/o altă origine, decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului şi pe documentele fiscale (facturi, avize de însoţire).

Inspectorii au găsit şi deficienţe de calitate la vânzarea legumelor expuse, fără a corespunde standardelor de comercializare (de exemplu: produse afectate de mucegai, lipsă prospeţime şi turgescenţă, cu umezeală externă anormală, deshidratate).

Nu în ultimul rând, a fost constatată lipsa etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum şi lipsa originii şi calităţii de pe facturile emise de distribuitorii en-gros, fapte care pot conduce la situaţia în care unele produse provenite din comerţ intracomunitar sau import sunt prezentate drept produse în România. Lipsa acestor menţiuni reprezintă o informare eronată a consumatorilor, susţin reprezentanţii Ministerului Agriculturii. Agerpres

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

EVENIMENT

FOTO: Incendiu VIOLENT într-o localitate din Botoșani. Arde o gospodărie și un magazin

Publicat

incnediu botrosani 4

Un incendiuj violent a izbucnit, marți dimineață, la o gospodărie din județul Botoșani. Pompierii se luptă cu flăcările de mai bine de 5 ore. Intervenția este una dificilă, din cauza cantității mari de materialde combustibile.

Potrivit ISU Botoșani, pompierii militari și voluntari din Dorohoi și Darabani intervin cu cinci autospeciale de intervenție cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit într-o gospodărie din localitatea Concești.

incendiu botosani 2

Incendiul a anunțat puțin după ora 03.00.

La sosirea forțelor de intervenție, ardeau violent atelierul de mobilă, casa și un magazin.

incendiu botodsani 1

Flăcările puteau fi observate de la câțiva kilometri distanță. 22 de militari acționează și la această oră pentru stingerea ultimelor focare și înlăturarea efectelor.

Intervenția este extrem de dificilă din cauza cantității mari de materiale combustibile care s-a aprins, dar și a suprafeței mari incendiate.

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Războiul din Ucraina: Creșterea economică va fi redusă, în timp ce inflația în UE și zona euro va ajunge la valori record

Publicat

bai euro sursa foto pixabay

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus revizuirea prognozelor de creştere pentru UE şi zona euro, atât în 2022 cât şi în 2023, în timp ce inflaţia este prognozată să ajungă la valori record, a anunţat luni Comisia Europeană în noile sale previziuni, transmite Reuters.

Previziunile economice de primăvară, publicate de Executivul comunitar, arată că, atât în UE cât şi în zona euro, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 2,7% în acest an, semnificativ mai puţin faţă de avansul de 4% prognozat în luna februarie, înainte de debutul războiului din Ucraina.

Prognozele de creştere pentru anul următor au fost şi ele revizuite în jos, până la 2,3% atât în UE cât şi în zona euro, de la 2,8% (2,7% pentru zona euro) în februarie.

Aceasta este prima estimare comprehensivă a costurilor economice ale războiului din Ucraina pentru cele 19 ţări din zona euro şi cele 27 de state membre UE.

Războiul din Ucraina: Invadarea Ucrainei a creat noi provocări pe plan economic

„Înainte de izbucnirea războiului, prognoza pentru economia UE era de expansiune prelungită şi robustă. Însă invadarea Ucrainei de către Rusia a creat noi provocări, tocmai când UE îşi revenea de pe urma impactului economic al pandemiei”, a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

„Exercitând noi presiuni în sus asupra preţurilor materiilor prime, creând noi perturbări asupra lanţurilor de aprovizionare şi majorând incertitudinea, războiul a exacerbat obstacolele pre-existente la adresa creşterii, care anterior erau aşteptate să se reducă”, a adăugat Executivul comunitar.

Războiul din Ucraina: Banca Centrală Europeană va să mențină inflația la 2%

În ceea ce priveşte inflaţia, pe care Banca Centrală Europeană vrea să o menţină la 2%, noile prognoze ale Comisiei Europene arată că în Uniunea Europeană rata inflaţiei ar urma să crească de la 2,9% în 2021, până la 6,8% în 2022, urmând a reveni la 3,2% în 2023.

O creştere comparabilă este preconizată în zona euro, unde inflaţia ar urma să ajungă la 6,1% în 2022, pentru a reveni la 2,7% în 2023. Comparativ, înainte de război, Executivul comunitar prognoza că preţurile din zona euro vor creşte cu 3,5% în 2022 şi cu 1,7% în 2023, în timp ce în cazul UE preţurile erau prognozate să avanseze cu 3,9% în 2022 şi cu 1,9% în 2023.

Comisia Europeană publică în fiecare an două seturi de previziuni detaliate (în primăvară şi în toamnă) şi două seturi de previziuni intermediare (în iarnă şi în vară).

Previziunile intermediare cuprind valorile anuale şi trimestriale ale PIB-ului şi ale inflaţiei tuturor statelor membre pentru anul în curs şi pentru anul următor, precum şi date agregate pentru UE şi zona euro.

Următoarele previziuni ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice din vara anului 2022, programate a fi publicate în luna iulie 2022. Agerpres

Citește mai departe

EVENIMENT

Șase persoane implicate într-un accident, la ieșire din Ploiești

Publicat

accident politia general 2 768x462
arhiva foto

O femeie a fost rănită în urma unui accident rutier produs, marți dimineață, la ieșire din Ploiești. Trei autoturisme și șase persoane au fost implicate în coliziune.

Potrivit IPJ Prahova, accidentul a avut loc în jurul orei 7.20, pe DJ 156, pe strada Gheorghe Grigore Cantacuzino, la ieșire din municipiul Ploiești.

Din primele informatii, coliziunea s-ar fi produs între un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 31 de ani și alte două autoturisme.

În urma impactului, conducătoarea auto în vârstă de 30 de ani a necesitat îngrijiri de specialitate fiind transportată la o unitate medicală.

Testările cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative.

Traficul este dirijat de polițiștii rutieri.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cutremur slab produs în Buzău

Publicat

Un cutremur slab, cu magnitudinea de 2,7 s-a produs, luni seară, în Buzău. Seismul s-a produs la adâncimea de 94 de kilometri.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezolvtare pentru Fizica Pământului, luni, 16 mai 2022, la ora 20:16:22 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICĂ VRANCEA, BUZĂU, un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7.

Seismul a avut loc la adâncimea de 94km.

Potrivit sursei citate, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 65km E de Brașov, 74km NE de Ploiești, 119km S de Bacău, 124km V de Brăila, 126km V de Galați, 126km N de București, 145km NE de Pitești, 180km E de Sibiu, 191km N de Ruse, 201km SV de Iași.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate