Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Apoteoza filosofiei românești

Publicat

blaga lu.jpg

Odată cu întemeierea universității românești clujene, o serie de voci de rezonanță și de acuratețe filosofică au putut fi auzite prin facultățile locului. Deși istorici, Vasile Pârvan și Nicolae Iorga au dezvoltat, de-a lungul carierei lor, o gândire de factură filosofică, o reflecție vizionară cu privire la istorie și la destinele culturii românești și universale.

Deși oaspeți la Cluj, ambii savanți au fixat astfel jaloanele unei atmosfere de înalte aspirații și realizări și printre tinerii de aici. Dar naveta dascălilor bucureșteni peste munți nu putea deveni permanentă. Mai târziu, către finalul epocii interbelice, Clujul universitar izbutise deja să agonisească pe seama sa o pleiadă neîntrecută vreodată de gânditori de prima mână.

Cel mai rezonant dintre ei a fost, fără îndoială, Lucian Blaga, (1895 – 1961). Format în ambianța universitară a Vienei, el a devenit în timp un filosof activ de mare originalitate, adoptând planul de anvergură al creării unui sistem de gândire propriu, a cărui anvergură și portanță nu au fost încă pe deplin deslușite, în pofida strădaniilor susținute ale exegezei.

Vina acestei relativ lente explorări a meandrelor unei concepții efervescente și profund plastice revine și deceniilor de cenzură ideologică comunistă, când orice tentativă de creație în domeniul idealismului era tratată cu maximă severitate. Abia către finalul dictaturii roșii au putut fi recuperate, treptat, lucrările care întregeau ansamblul lăsat moștenire de Lucian Blaga.

I-a stat alături, deținând el însuși propria catedră, filosoful existențialist D.D. Roșca (1895 – 1980), fost coleg de studii vieneze, dar orientat ulterior către Paris…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 29 de ani din Botoșani care ar fi furat legume dintr-o mașină parcată în Piața Centrală

Publicat

politie e1641206727110.jpg

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 29 de ani, din municipiul Botoșani, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 20 martie 2023, în timp ce se afla în zona Pieței Centrale, din municipiul Botoșani, profitând de faptul că persoana vătămată a lăsat neasigurată o autoutilitară, ar fi pătruns în interiorul acesteia și ar fi sustras mai multe produse agroalimentare, valoarea acestora fiind estimată la 1.500 de lei.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situații de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Vinerea Verde” scoate din traficul clujean 3.500 de mașini. Cu cât crește numărul celor care folosesc transportul în comun

Publicat

autobuze cluj.jpg

Compania de Transport Public Cluj-Napoca susține că programul „Vinerea Verde” are impact în reducerea poluării. De aproape doi ani, la Cluj-Napoca se circulă gratuit pe toate mijloacele de transport în comun în zilele de vineri. Programul a fost implementat de curând și în comuna Florești.

„Proiectul Vinerea Verde are impact în reducerea poluării, așa cum arată ultimele statistici”, spun reprezentanții CTP Cluj-Napoca.

„Vinerea Verde” scoate din traficul clujean 3.500 de mașini. Cu cât crește numărul celor care folosesc transportul în comun

Proiectul „Vinerea Verde”, suținut de…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

A doua ediție a CONFERINȚEI internaționale de aviație Aviation-Event CLJ, organizată de Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca

Publicat

aeroport e1613998578635.jpg

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj organizează cea de-a doua ediție a prestigioasei sale conferințe internaționale de aviație Aviation-Event CLJ. Aceasta va avea loc vineri, 24 martie 2023, la Hotelul Radisson Blu din Cluj-Napoca.

Conferința va viza subiecte de interes privind starea redresării în contextul post-pandemie, planurile de reziliență a aviației europene, impactul și strategiile de atenuare a efectelor crizelor de combustibil și energie, până la provocările dezvoltării durabile a aviației din Europa Centrală și de Est.

Speakerii acestei conferințe vor fi:

David Ciceo…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. 4 câini fără stăpân, RIDICAȚI de polițiștii locali din Cluj-Napoca. Au fost băgați în cuști și duși la centrul specializat

Publicat

caini ridicati politie 2.jpg

Polițiștii locali clujeni au organizat o acțiune de ridicare a câinilor fără stăpân, în urma sesizărilor venite de la cetățeni.

Polițiștii locali au fost ajutați de lucrători din cadrul Centrului de gestionare a câinilor fără stăpân din Cluj-Napoca.

4 câini fără stăpân, ridicați de polițiștii locali din Cluj-Napoca. Au fost băgați în cuști și duși la centrul specializat

Acțiunea a avut loc pe străzile Pomet și Odobești, de unde au venit sesizări din partea clujenilor. În total, 4 câini au fost depistați și transportați la Centrul de gestionare a patrupedelor fără…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe