Connect with us

ACTUALITATE

LEGENDELE CLUJULUI cu Ovidiu Pecican: Apoteoza filosofiei românești

Publicat

blaga lu.jpg

Odată cu întemeierea universității românești clujene, o serie de voci de rezonanță și de acuratețe filosofică au putut fi auzite prin facultățile locului. Deși istorici, Vasile Pârvan și Nicolae Iorga au dezvoltat, de-a lungul carierei lor, o gândire de factură filosofică, o reflecție vizionară cu privire la istorie și la destinele culturii românești și universale.

Deși oaspeți la Cluj, ambii savanți au fixat astfel jaloanele unei atmosfere de înalte aspirații și realizări și printre tinerii de aici. Dar naveta dascălilor bucureșteni peste munți nu putea deveni permanentă. Mai târziu, către finalul epocii interbelice, Clujul universitar izbutise deja să agonisească pe seama sa o pleiadă neîntrecută vreodată de gânditori de prima mână.

Cel mai rezonant dintre ei a fost, fără îndoială, Lucian Blaga, (1895 – 1961). Format în ambianța universitară a Vienei, el a devenit în timp un filosof activ de mare originalitate, adoptând planul de anvergură al creării unui sistem de gândire propriu, a cărui anvergură și portanță nu au fost încă pe deplin deslușite, în pofida strădaniilor susținute ale exegezei.

Vina acestei relativ lente explorări a meandrelor unei concepții efervescente și profund plastice revine și deceniilor de cenzură ideologică comunistă, când orice tentativă de creație în domeniul idealismului era tratată cu maximă severitate. Abia către finalul dictaturii roșii au putut fi recuperate, treptat, lucrările care întregeau ansamblul lăsat moștenire de Lucian Blaga.

I-a stat alături, deținând el însuși propria catedră, filosoful existențialist D.D. Roșca (1895 – 1980), fost coleg de studii vieneze, dar orientat ulterior către Paris…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Pericol de inundații: Autoritățile din Botoșani încep controale stricte la rigole, șanțuri și cursuri de apă

Publicat

pericol de inundații: autoritățile din botoșani încep controale stricte la

Publicitate

În vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau scurgeri de pe versanți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor organizează în perioada 6 mai – 19 iunie 2025, acțiuni de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele din localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.
În acest scop, la…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Antreprenorii locali, sursă de inspirație pentru elevii din Dorohoi

Publicat

antreprenorii locali, sursă de inspirație pentru elevii din dorohoi

Publicitate

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Botoșani, în colaborare cu Asociațiile Cuza Vodă și Integritas Dorohoi, a organizat vineri, 16 mai 2025, o oră deschisă dedicată elevilor de la Liceul „Regina Maria” din Dorohoi, în cadrul Proiectului „Învață de la Antreprenori”. Evenimentul a reunit 80 de elevi din clasele IX-XI, care au avut ocazia să interacționeze direct cu trei antreprenori locali de succes.

 

În fața tinerilor au luat…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

 „Tom Degeţel” vine la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” Botoșani

Publicat

 „tom degeţel” vine la teatrul pentru copii și tineret „vasilache”

Publicitate

  „Tom Degeţel” este spectacolul pe care cei mai mici spectatori îl pot viziona la Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache”, în zilele de:

– joi, 22 mai 2025, de la ora 18:00,

– duminică, 25 mai 2025, de la orele 11:00 și 12:30

 

Spectacolul „Tom Degeţel”, de Valentin Dobrescu, după o poveste populară engleză este un spectacol care se adresează preşcolarilor şi şcolarilor.

 

Publicitate

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Seminarul Eminescu de la Ipotești, la ediția a XII-a

Publicat

seminarul eminescu de la ipotești, la ediția a xii a

Publicitate

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție în subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, în perioada 23-24 mai 2025, ediția a XII-a a Seminarului Eminescu.

Studenți și profesori din mai multe centre universitare din România, Republica Moldova, Ucraina  și Italia – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, Universitatea „Vasile Alecsandri” din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe